De cati bani are nevoie un pensionar, ca sa traiasca decent in Romania
pensiitrai decentpensionaribani pensionaripensii mici
Cliseul "traiului decent" ne tot da tarcoale de peste 30 de ani si cu greu il gasim materializat in vietile a milioane de romani, mai ales cand vorbim despre seniori.
Viata
pensionarilor din Romania continua sa fie grea, plina de lipsuri, sacrificii si privatiuni de tot felul, iar situatia acestora s-a complicat si mai mult in ultima perioada, pe fondul exploziei costului vietii.
Vedem ca e greu si asistam cu totii la tragedia celor ce au construit aceasta tara candva, insa solutiile intarzie sa apara. Poate daca am afla mai intai de cati bani au nevoie seniorii ca sa traiasca decent, am reusi sa avem un punct de plecare in identificarea rezolvarii acestei probleme.
De cati bani are nevoie un pensionar, ca sa duca o viata decenta?
Ei bine, suma de bani de care are nevoie un pensionar roman poate varia semnificativ in functie de mai multi factori, inclusiv stilul de viata, nevoile personale, starea de sanatate, costurile de trai in regiunea in care locuieste si alti factori individual.
Este evident ca nu exista o cifra universal valabila care sa inglobeze toate cerintele de mai sus pentru fiecare caz in parte, insa in principiu, ca sa se determine o suma estimativa, ar trebui sa se ia in calcul urmatoarele aspecte:
Cheltuieli de baza: Aici regasim costurile pentru hrana, imbracaminte, utilitati, transport, asigurari de sanatate si alte nevoi de baza. Cheltuielile variaza in functie de regiune si stilul de viata al fiecaruia.
Asistenta medicala: Costurile pentru ingrijirea medicala pot varia semnificativ in functie de starea de sanatate a persoanei. Totusi, in general, majoritatea seniorilor aloca bugete semnificative pe aceasta tema, fiindca odata cu varsta apar si problemele medicale mai serioase.
Locuinta: Cheltuielile cu locuinta pot include plata chiriei sau ratei pentru casa, taxele de proprietate si costurile de intretinere.
Activitati de timp liber: Ar fi ideal ca pensionarii sa aiba un buget pentru activitati recreative, calatorii, hobburi sau alte forme de divertisment. Aceste activitati le pot mentine mintea agila si corpul in forma.
Evenimente neprevazute: Este intotdeauna indicat ca oamenii sa aiba un fond de urgenta pentru a face fata cheltuielilor neprevazute sau situatiilor de criza ce pot aparea in viata oricarui adult, indiferent ca e angajat, somer sau pensionar.
Acestea fiind spuse, probabil ca o pensie care acopera cheltuielile de mai sus se poate numi "decenta" si poate conferi beneficiarului un nivel de trai normal.
E greu de crezut ca actualul nivel mediu al pensiilor din sistemul public, de cca. 1.800 de lei, are capacitatea de a oferi pensionarilor posibilitatea de a se hrani, a-si plati cheltuielile cu casa, medicamentele si a mai strange si bani pentru urgente.
Foto: manager.ro