Cum vor beneficia persoanele fizice autorizate de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in 2018
concedii 2018indemnizatii 2018asigurari sociale 2018
"Revolutia fiscala" de la inceput de an afecteaza persoanele fizice autorizate si alte persoane care obtin venituri din activitati independente, precum titularii intreprinderilor individuale, persoanele care exercita profesii liberale s.a., si in ceea ce priveste asigurarea pentru concedii si indemnizatii.
Pana la data de 31 decembrie 2017 aceste persoane se puteau asigura facultativ in sistemul de
asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate pe baza de declaratie de asigurare pentru concedii si indemnizatii.
Incepand cu 01 ianuarie 2018 cadrul legal referitor la acordarea posibilitatii asigurarii facultative in sistemul de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice, altele decat cele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor sau indemnizatie de somaj, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate a fost introdus prin O.U.G. nr. 99/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit acesteia, incepand cu data de 01 ianuarie 2018, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice autorizate se pot asigura facultativ pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Contractul se inregistreaza la casa de asigurari de sanatate si produce efecte de la data inregistrarii. Contractul de asigurare se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, de persoana imputernicita de catre aceasta in acest sens si casa de asigurari de sanatate. Ori de cate ori intervin modificari asupra elementelor care au stat la baza incheierii contractului de asigurare pentru concedii si indemnizatii este obligatorie incheierea unui act aditional la contract, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia modificarii respective. Actul aditional la contract produce efecte pentru viitor incepand cu data conditionat de plata unei contributii pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii in cota de 1%,inregistrarii acestuia si are acelasi regim juridic ca si contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii.
Pentru aceste persoane, dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate este aplicata asupra venitului lunar ales inscris in contractul de asigurare, care se face venit la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Venitul lunar pentru care se opteaza la plata contributiei este un venit ales de persoana fizica, care nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.
Salariul de baza minim brut pe tara este de 1.900 lei.
Astfel, venitul lunar ales inscris in contractul de asigurare va fi cuprins intre 1.900 lei si 22.800 lei. Plata contributiei lunar se efectueaza lunar, prin aplicarea cotei asupra venitului lunar ales inscris in contract.
In cazul persoanelor fizice care la data de 31 decembrie 2017 erau asigurate pentru concedii si indemnizatii pe baza de declaratie de asigurare, incepand cu data de 01 ianuarie 2018 asigurarea in baza declaratiei nu mai este valabila. Prin urmare, persoana fizica poate ramane asigurata pentru concedii si indemnizatii doar daca incheie un contract de asigurare cu casa de sanatate.