Cum va suferi Franta din cauza sanctiunilor internationale impuse Rusiei
frantarusiaimporturimiliardeeconomic
Anexarea Crimeii a facut ca Rusia sa primeasca deja primele sanctiuni mai ales pe plan diplomatic. Liderii din Vest atentioneaza ca acestea nu se vor opri, in cazul cand Rusia nu-si va schimba atitudinea si isi va continua actiunile agresive.
Ziarul francez Le Figaro apreciaza ca ne aflam intr-o prima etapa, cand s-au aplicat numai sanctiuni minore, asa ca circa treizeci de oficiali rusi si ucraineni au fost declarati persona non-grata.
Accesul lor in interiorul Uniunii va fi interzis, activele financiare sunt deja inghetate, iar summitul Rusia-UE, programat pentru luna iunie, a fost anulat.
Recent, presedintele Frantei Francois Hollande a declarat la Bruxelles ca Uniunea Europeana trebuie sa pregateasca sanctiuni economice contra Kremlinului, in cazul unei atitudini si mai dure a Rusiei.
Jurnalistii din Franta scriu ca nimeni nu stie inca la ce sanctiuni s-au gandit liderii din Occident, insa este clar ca acestia nu atentioneaza Rusia fara temei.
Potrivit Le Figaro, ruperea temporara sau definitiva a legaturilor economice cu Rusia ar putea avea consecinte negative pentru Franta. Daca va renunta la gazele naturale din Rusia, Franta ar inregistra un mic beneficiu, rezultat din reechilibrarea balantei comerciale.
De exemplu, in anul 2013, Franta a inregistrat un deficit de 2,8 miliarde euro rezultat din importurile rusesti, fata de cel total de 61 miliarde euro, reprezentand toate importurile.
Deficitul are la baza volumul redus al exporturilor in Rusia, de circa 7,6 miliarde euro anul trecut, ceea ce reprezinta 1,8% din totalul exporturilor tarii. Potrivit sursei citate, principalele exporturi ale francezilor in Rusia se limiteaza la aeronave de tip Airbus, produse farmaceutice, parfumuri si automobile.
Expertii sustin ca deficitul este generat si de importurile de hidrocarburi lichide si derivate ale acestora provenite din Rusia, care reprezinta 80% din totalul exporturilor rusesti destinate Frantei. Prin urmare, gazele nu reprezinta punctul nevralgic al importurilor din tara lui Vladimir Putin.
Le Figaro scrie ca Franta este mai putin dependenta de gazele rusesti decat Germania, de exemplu, intrucat sursele sale de aprovizionare sunt foarte diversificate si poate completa deficitul din ofertele altor furnizori.
Aceasta tara conteaza, pe langa Rusia, pe importuri de petrol din Norvegia, Arabia Saudita, Kazahstan, iar pentru gaze ar avea posibilitatea sa faca aprovizionari din Novegia, Olanda, Algeria si Egipt.
Mai mult, in acest moment aproape 400 filiale ale companiilor franceze functioneaza in aceasta tara, indeosebi in industria automobilelor (Renault, PSA, Michelin), in industria alimentara (Lactalis, Danone, Pernod Ricard), electronice (Alcatel-Lucent), servicii (Accor, Amadeus, Club Med), lanturi de distributie (Auchan, Carrefour), constructii (Bouygues, Vinci).
Pe de alta parte, Rusia a investit bani relativ putini in Franta, respectiv circa 8,7 miliarde euro, avand aici 35 intreprinderi si circa 5.000 angajati. Din acest punct de vedere, Franta ar fi mai greu lovita in interesele ei decat Rusia, in cazul inghetarii totale a legaturilor economice, mai apreciaza sursa citata.