In Romania, exista o categorie restransa de pensionari privilegiati, care se pot bucura de pensii substantiale. Pensii care depasesc chiar si cele mai multe dintre salariile celor care lucreaza in mediul privat. Cu toate acestea, realitatea pensionarilor din tara este una marcata de dificultati financiare, multi chinuindu-se pentru a isi acoperi cheltuielile de baza.
Cea mai mare pensie din Romania, conform datelor obtinute de News.ro, se ridica la o valoare bruta de 95.423 de lei. Aceasta suma se traduce in aproximativ 16.800 de euro lunar, dupa ce se aplica impozitele si se scad sumele neimpozabile.
Aceste pensii extrem de mari, care apartin in principal fostilor angajati din sectorul bancar sau din sistemul judiciar, sunt obtinute pe baza contributivitatii si reprezinta o exceptie de la realitatea majoritatii pensionarilor din Romania. Daca acest pensionar are posibilitatea sa “sparga” mai bine de 500 de euro in fiecare zi a lunii, marea majoritate a pensionarilor traiesc de la o luna la alta.
In contrast, majoritatea pensionarilor romani traiesc o luna intreaga cu sume mult mai modeste. Multi dintre acestia se confrunta cu dificultati in a isi acoperi nevoile zilnice, cu pensii care abia ajung sa acopere cheltuielile pentru alimente sau medicamente.
A doua cea mai mare pensie din Romania este de 71.417 lei, valoare bruta. Dupa aplicarea taxelor, pensionarul in cauza ramane cu 62.476 de lei in buzunar, adica aproape 12.500 de euro. Mai departe, a treia pensie din tara este in valoare de 60.283 de lei, dupa aplicarea taxelor. In traducere, vorbim despre o suma de peste 12.000 de euro in fiecare luna. Toate aceste pensii apartin unor fosti angajati din sistemul bancar.
Topul pensiilor din tara dezvaluie o diferenta masiva intre pensiile obtinute strict pe baza de contributivitate si cele speciale din sistemul de Justitie. Cele mai mari pensii sunt obtinute din contributiile anterioare in domeniul bancar, depasind uneori 16.800 de euro lunar, in timp ce pensiile speciale din Justitie sunt substantial mai mici, fiind impozitate diferit, cu procente intre 10% si 20%.
Spre exemplu, magistratul cu cea mai mare pensie din Romania primeste in fiecare luna o pensie de 58.191 de lei, valoare bruta. Impozitarea este diferita in acest caz, suma neta cu care ramane pensionarul in cont fiind de 50.572 de euro, adica putin peste 10.000 de euro.
Citeste si: 7 din 10 romani n-au bani deoparte nici cat sa traiasca o saptamana, daca raman fara venituri
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si