Cum sunt dusi de nas romanii cu maririle de salarii si pensii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sunt dusi de nas romanii cu maririle de salarii si pensii
Cum sunt dusi de nas romanii cu maririle de salarii si pensii
de Magda Florea la 28 Aug. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
inflatiesalariipensiimajorari salarialemariri salariimariri pensiiscumpiri

Atunci cand un om politic doreste sa castige simpatie electorala si voturi cand candideaza pentru o functie de demnitate publica, promite mariri de pensii si salarii. Pe langa faptul ca, de cele mai multe ori, promisiunile nu ajung sa se transforme in realitate, chiar si atunci cand se indeplinesc, sunt de fapt "praf in ochi".

Majorarile de salarii si pensii nu inseamna automat cresterea nivelului de trai. Este nevoie de o inflatie mica, sau cel putin tinuta sub control, pentru ca salariatii sa resimta intr-adevar o crestere a puterii de cumparare atunci cand li se majoreaza veniturile. De asemenea, e nevoie de politici fiscale sanatoase si benefice pe termen mediu si lung, pentru ca banii primiti in plus la salariu si pensie sa nu se scurga in plati catre produse si servicii care isi majoreaza costurile.

Spre exemplu, celebra OUG 114 a dus la scumpiri in lant ale serviciilor companiilor din energie si telecom. Chiar daca romanilor li s-au majorat veniturile, majorandu-se pragul salariului minim, banii primiti in plus sunt practic oferiti cu o mana si luati cu alta. Degeaba a crescut salariul, daca s-au majorat si costurile vietii. Este o iluzie pe care mizeaza multi politicieni care aplica masuri populiste si nesustenabile, care ataca agresiv mediul privat si genereaza scumpiri in lant.

Insa oamenii care nu se informeaza corect, se bucura de maririle de venituri, fara sa constientizeze ca, de fapt, ei nu vor putea face mai multe lucruri cu banii respectivi decat aveau posibilitatea de a face inainte de asa-zisele "mariri".

Gaura neagra care inghite majorarile de salarii si pensii o reprezinta inflatia


 Romania e campioana Uniunii Europene la inflatie. Romania a inregistrat, in ianuarie, o rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, de 3,2%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE) si de peste doua ori mai mare decat media UE (1,5%). Trendul inceput in prima luna a anului a fost mentinut pana in luna a saptea a cestui an, reusind sa ne mentinem pe nedoritul loc intai in clasamentul pe intreg Uniunea Europeana.
 
Spre exemplu, in luna iunie, Romania avea din nou cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana. Cu 3,9%, tara noastra era prima pe podium, urmata de Ungaria si Letonia, in timp ce inflatia in zona euro a fost in 1,3%, in crestere fata de 1,2% in mai.

Simplu spus, am avut cele mai mari cresteri de preturi, comparativ cu celelalte state din blocul comunitar. Concret, in iunie,  tara noastra a avut un avans al preturilor de consum de 3,9%. 

Inflatia si-a mentinut avantul si in luna urmatoare. Tara noastra a avut si in luna iulie a acestui an cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,1%, in crestere fata de nivelul de 3,9% inregistrat in iunie.
 
Daca in Romania preturile de consum au crescut comparativ cu luna iunie, rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in iulie 2019 pana la 1,4%, de la 1,6% in iunie, in timp ce in zona euro inflatia a scazut pana la 1%, de la un nivel de 1,3% inregistrat in luna iunie.

In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra, in iulie, in Romania (4,1%), Ungaria (3,3%), Letonia si Slovacia (ambele cu 3%). La polul opus, tarile membre cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Portugalia, tara care a inregistrat o inflatie negativa de 0,7%, in timp ce in Cipru preturile de consum au crescut cu 0,1%, iar in Italia cu 0,3%.

 Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a a urcat la 4,1%, in luna iulie a acestui an, de la 3,84% in iunie, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 5,15%, a serviciilor cu 4,11% si a marfurilor nealimentare cu 3,44%.

Cifrele pot fi ametitoare, insa se traduc simplu: Romanii se confrunta cu valuri de scumpiri, de la o luna la alta, totul pe fondul unui deficit comercial urias, unui deficit comercial, dar si a unei datorii externe care a depasit pentru prima data in istorie 100 de miliarde de lei.

Practic, banii obtinuti la maririle salariale ale bugetarilor, mariri sustinute in special din imprumuturi externe, se scurg in scumpirile generate de inflatie. Este un cerc vicios si ar fi hilar, daca nu ar fi tragic si nu ne-ar duce spre un colaps pe care tot mai multi analisti financiari il considera "iminent".

Cheltuielile bugetare sunt si ele la un nivel aproape record in UE. 10% din PIB ne costa administratia publica, in conditiile in care FMI si Banca Mondiala recomanda, in situatia economica a Romaniei, un maxim de 6%. Mai mult decat atat, aceste cheltuieli ar putea atinge 12% in perioada urmatoare, costuri ce apasa greu asupra mediului privat, lipsind tara de investitii vitale precum infrastructura rutiera.

De ce a aparut inflatia? Fara sa intram in lectii complicate de economie, inflatia noastra a ajuns sa fie la un nivel record in UE din cauza cresterii artificiale a salariilor, necorelate cu productivitatea muncii.

Calculele simple arata cum ne afecteaza aceasta inflatie, desi multi dintre noi nu constientizeaza ca maririle de salarii nu sunt deloc "mariri", ba din contra. Daca in 2015 cumparam un kilogram de cartofi cu 1,70 lei, anul acesta cu aceeasi suma ne permitem doar 680 de grame.
 
Acest lucru inseamna "diminuarea puterii de cumparare". Practic, cu bani mai multi, cumparam mai putin, pentru ca leul se devalorizeaza si el puternic in raport cu celelalte monede, iar consecintele se vad in preturile de la raft.

Bogdan Glavan, economist: "Asa putem sa ne dam seama de impactul inflatiei: mancam mai scump decat mancam in 2015, cand TVA-ul a scazut de la 24 la 9%. Degeaba avem noi pe hartie salarii cu doua zero-uri in plus sau cu mai multe cifre daca nu putem cumpara mai multe produse".

"Exista si factori care tin de oferta, de conditiile de productie. De asemenea, mai sunt si diverse conjuncturi de piata care tin de bolile care afecteaza zootehnia sau agricultura, de seceta, de conditiile meteo si asa mai departe. Foarte important pentru intreaga societate este ca toate preturile, preturile in ansamblu, preturile bunurilor de consum au crescut masiv in ultimii ani si atunci nu mai putem pune acest lucru pe seama unei cutare conjuncturi de piata, ci pe seama faptului ca a fost o politica intentionata", adauga economistul.

"Intentionata", dupa cum spune Glavan, sau "incompetenta". Iar aici se naste o intreaga discutie. In momentul in care politica se bazeaza pe principii socialiste duse la extrem, cand se iau bani de la cei care produc, impunandu-se taxe si impozite, cand se iau bani din imprumuturi externe, si sunt dati toti la aceia care nu fac nimic, sau care nu fac atat cat sa isi merite beneficiile, se ajunge in aceasta situatie.

In orice economie care se doreste a fi benefica si evoluata, politicile guvernamentale se bazeaza pe investitii, nu pe pomeni electorale, nici pe promisiuni populiste. Pentru ca investiile atrag dupa ele bani, pe cand maririle de pensii si salarii, facute din pix, atrag inflatie si genereaza dezechilibre, costuri greu de suportat care duc bugetul in deficit si priveaza tara de investitii vitale.

La ultima rectificare bugetara, s-au taiat fonduri serioase de la Educatie, Transporturi si Sanatate, domenii-cheie pentru orice tara a lumii. Fara infrastructura rutiera, fara un sistem de sanatate optim si fara un invatamant performant, nu doar ca ne paste saracia, dar asistam la o problema de siguranta nationala.

Cat timp oamenii se vor lasa dusi de nas de acei 50 de lei in plus pe fluturasul de salariu, pe cuponul de pensie sau la ajutoarele sociale, cat timp vor vota politicieni care promit mariri de venituri si nu investitii si diminuarea povarei fiscale, ne vom invarti in acest cerc vicios al saraciei, populismului, demagogiei, coruptiei si incompetentei.

Cand un politician promite o "Lege a pensiilor" care va majora chiar si de trei ori veniturile pensionarilor in urmatorii trei ani, ar trebui sa raspunda si la intrebari firesti precum: De unde vin banii?; Ce investitii s-au facut sau se vor face pentru a genera banii care sa acopere acest impact bugetar urias?; Cumva se vor taia investitii sau se vor face imprumuturi la dobanzi uriase, asa cum au fost facute in ultimii ani, cand Romania a acceptat cele mai mari dobanzi din UE, duble fata de Ungaria, doar pentru a nu inchide Europa robinetul?; Cumva aceste cresteri vor impovara urmatoarele 3 generatii? Se vor aplica taxe si impozite care sa acopere golul bugetar?; Ne asteapta scumpiri in lant?.

Din pacate, daca s-ar raspunde, am primi o confirmare. DA. Exact asta se va intampla pentru ca economia Romaniei nu se mai bazeaza de mult pe productivitate si competitivitate, ci pe masuri luate de ochii lumii, care sa creeze impresia ca o ducem bine si cine nu e atent la cum i se dau banii cu o mana si i se iau cu 10, chiar va ajunge sa creada ca acei politicieni care maresc pensiile o fac pentru ca sunt "buni", iar altii care nu fac asta, sunt "rai".

Citeste si: Financial Times: Guvernul Romaniei, in pragul colapsului. Romania este o tara saraca si corupta
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie...

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x