Acest lucru inseamna "diminuarea puterii de cumparare". Practic, cu bani mai multi, cumparam mai putin, pentru ca leul se devalorizeaza si el puternic in raport cu celelalte monede, iar consecintele se vad in preturile de la raft.
Bogdan Glavan, economist: "Asa putem sa ne dam seama de impactul inflatiei: mancam mai scump decat mancam in 2015, cand TVA-ul a scazut de la 24 la 9%. Degeaba avem noi pe hartie salarii cu doua zero-uri in plus sau cu mai multe cifre daca nu putem cumpara mai multe produse".
"Exista si factori care tin de oferta, de conditiile de productie. De asemenea, mai sunt si diverse conjuncturi de piata care tin de bolile care afecteaza zootehnia sau agricultura, de seceta, de conditiile meteo si asa mai departe. Foarte important pentru intreaga societate este ca toate preturile, preturile in ansamblu, preturile bunurilor de consum au crescut masiv in ultimii ani si atunci nu mai putem pune acest lucru pe seama unei cutare conjuncturi de piata, ci pe seama faptului ca a fost o politica intentionata", adauga economistul.
"Intentionata", dupa cum spune Glavan, sau "incompetenta". Iar aici se naste o intreaga discutie. In momentul in care politica se bazeaza pe principii socialiste duse la extrem, cand se iau bani de la cei care produc, impunandu-se taxe si impozite, cand se iau bani din imprumuturi externe, si sunt dati toti la aceia care nu fac nimic, sau care nu fac atat cat sa isi merite beneficiile, se ajunge in aceasta situatie.
In orice economie care se doreste a fi benefica si evoluata, politicile guvernamentale se bazeaza pe investitii, nu pe pomeni electorale, nici pe promisiuni populiste. Pentru ca investiile atrag dupa ele bani, pe cand maririle de pensii si salarii, facute din pix, atrag inflatie si genereaza dezechilibre, costuri greu de suportat care duc bugetul in deficit si priveaza tara de investitii vitale.
La ultima rectificare bugetara, s-au taiat fonduri serioase de la Educatie, Transporturi si Sanatate, domenii-cheie pentru orice tara a lumii. Fara infrastructura rutiera, fara un sistem de sanatate optim si fara un invatamant performant, nu doar ca ne paste saracia, dar asistam la o problema de siguranta nationala.
Cat timp oamenii se vor lasa dusi de nas de acei 50 de lei in plus pe fluturasul de salariu, pe cuponul de pensie sau la ajutoarele sociale, cat timp vor vota politicieni care promit mariri de venituri si nu investitii si diminuarea povarei fiscale, ne vom invarti in acest cerc vicios al saraciei, populismului, demagogiei, coruptiei si incompetentei.
Cand un politician promite o "Lege a pensiilor" care va majora chiar si de trei ori veniturile pensionarilor in urmatorii trei ani, ar trebui sa raspunda si la intrebari firesti precum: De unde vin banii?; Ce investitii s-au facut sau se vor face pentru a genera banii care sa acopere acest impact bugetar urias?; Cumva se vor taia investitii sau se vor face imprumuturi la dobanzi uriase, asa cum au fost facute in ultimii ani, cand Romania a acceptat cele mai mari dobanzi din UE, duble fata de Ungaria, doar pentru a nu inchide Europa robinetul?; Cumva aceste cresteri vor impovara urmatoarele 3 generatii? Se vor aplica taxe si impozite care sa acopere golul bugetar?; Ne asteapta scumpiri in lant?.
Din pacate, daca s-ar raspunde, am primi o confirmare. DA. Exact asta se va intampla pentru ca economia Romaniei nu se mai bazeaza de mult pe productivitate si competitivitate, ci pe masuri luate de ochii lumii, care sa creeze impresia ca o ducem bine si cine nu e atent la cum i se dau banii cu o mana si i se iau cu 10, chiar va ajunge sa creada ca acei politicieni care maresc pensiile o fac pentru ca sunt "buni", iar altii care nu fac asta, sunt "rai".
Citeste si:
Financial Times: Guvernul Romaniei, in pragul colapsului. Romania este o tara saraca si corupta