Cum se sarbatoreste Revelionul in alte tari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se sarbatoreste Revelionul in alte tari
Cum se sarbatoreste Revelionul in alte tari
de Magda Florea la 31 Dec. 2019
Urmareste-ne pe Google News
revelion 2020sarbatori de iarnatraditiiobiceiurianul nou

Pentru noaptea dintre ani, oamenii din intreaga lume au diverse traditii si obiceiuri, menite sa aduca un an mai bun, mai imblesugat si incarcat de energii pozitive. Fie ca aleg sa poarte anumite talismane in noaptea de Revelion, fie ca au pe masa anumite preparate culinare, oamenii spera ca aceste obiceiuri sa le poarte noroc in noul an.

Traditii de Revelion in Romania


La noi, la romani, noaptea dintre ani are o incarcatura mistica. In noaptea dintre ani, romanii obisnuiesc sa faca cat mai mult zgomot, pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, tot la noi, traditia spune ca daca porti o capatana de usturoi in buzunar, la cumpana dintre ani, vei fi ferit de spiritele rele in noul an.

Conform traditiei populare, fetele nemaritate pun in Ajunul Anului Nou un fir de busuioc intr-un vas cu apa, o ramura de mar si un ban. Dimineata, fetele isi vor visa alesul cu care urmeaza sa se casatoreasca.
 
Insa de departe cel mai raspandit obicei la romani in noaptea dintre ani este legat de bani. Se spune ca nu e bine sa intri cu datorii in noul an si nici sa dai bani cu imprumut in ajunul anului nou si in prima zi din noul an. Cine nu respecta acest obicei, se spune ca va avea datorii tot restul anului si nu va mai avea spor la bani. Totodata, traditia ne indeamna sa avem in buzunare bani in noaptea dintre ani.

Nu in ultimul rand, in noaptea dintre ani dar si pe 1 ianuarie nu se plange. Conform traditiei, persoanele care plang in prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

De asemenea, la miezul noptii, usa casei trebuie sa fie deschisa, permitand astfel anului vechi sa iasa, in timp ce cel nou sa intre. Un alt obicei de la romani spune ca e bine sa mananci struguri si peste in noaptea de Revelion, pentru a atrage belsugul asupra ta.
 

Traditii de Revelion in Spania si Portugalia

Si spaniolii si portughezii dau mare importanta traditiilor si obiceiurilor pentru noaptea dintre ani. In mare parte, traditiile acestea se afla in sfera culinara, insa ele difera de la o regiune la alta, la fel ca in Romania.

In Spania, de exemplu, traditia spune ca se mananca cate o boaba de strugure la fiecare dintre cele 12 batai ale ceasului de la miezul noptii. La fiecare boaba de strugure mancata, se pune cate o dorinta care se va indeplini in anul care vine.

De asemenea, spaniolii considera ca fiecare boaba de strugure reprezinta o luna a noului an. In functie de cat de dulce sau de acrisoara va fi aceasta, asa va fi si luna respectiva, mai dificila sau cu evenimente mai placute.

Aceeasi traditie o impartasesc si portughezii, care i-au adus insa o mica modificare. Mai exact, portughezii obisnuiesc sa inlocuiasca boabele de strugure cu smochine.

Traditii de Revelion in Grecia

 
Grecii au o cultura impresionanta, dar si o bucatarie de care te vei indragosti la prima degustare. Ei obisnuiesc sa pregateasca pentru masa de Revelion o prajiuta numita "vassilopitta”, in care se pune cate o moneda de aur sau de argint.
 
Cei de la masa vor manca prajitura si persoana care va gasi in bucatica sa de prajitura banutul, va avea noroc tot anul. 

Tot in Grecia, Anul Nou se sarbatoreste prin colinde. Acestea  incep in Ajunul Craciunului si se termina la Boboteaza. Colindatorii sunt copii care poarta cu ei instrumentul muzical trianglu si merg din casa in casa. Traditia spune ca locuintele care vor fi ocolite de colindatori, vor fi ocolite si de noroc in anul care vine.

Un obicei foarte cunoscut, care are origini stravechi in Grecia, este acela de a aseza un tacam in plus la masa de Revelion. Acest semn arata ca oricine este binevenit la masa.

Traditii de Revelion in Italia

 
In Italia, la Napoli, de Revelion se arunca pe fereastra obiecte vechi, considerate simboluri are anului care s-a terminat. Totusi, napolitanii obisnuiesc sa se descotoroseasca de obiectele vechi, fie aruncandu-le simbolic pe geam, fie deplasandu-se in zonele special amenajate si lasandu-le acolo.
 
Obiceiul aruncatului obiectelor pe geam este, insa, descurajat din cauza riscului pentru trecatori si, in plus, orasul este notoriu pentru vesnicele sale probleme cu gunoiul.
 

Traditii de Revelion in Japonia

 
Aici, Anul Nou, numit "Oshogatsu", este una dintre cele mai importante sarbatori si un simbol al innoirii.
 
Japonezii dau foarte mare importanta noptii dintre ani. Ei se pregatesc cu mai bine de o saptamana inainte de acest eveniment, curatand casa, platindu-si toate datoriile si, mai ales, reinnodand relatiile cu persoanele cu care s-au certat peste an. Astfel, japonezii cred ca se pun la adapost de spiritele rele si vor avea parte de belsug si un an nou armonios.

Traditii de Revelion in India

 
Traditiile difera in India, in functie de regiune. Se deosebesc in special doua abordari ale noptii dintre ani, in Bengalul de Vest si in Sudul Indiei.
 
In Bengalul de Vest, oamenii obisnuiesc sa se imbrace cat mai colorat in noaptea de Revelion si sa se impodobeasca cu flori viu colorate.
 
In Sudul Indiei, parintii, in special mamele, orneaza cutii pe care le umplu cu mancare si flori pentru copii. DImineata, acestia sunt condusi catre aceste cutii si se bucura de darurile pe care le gasesc in interiorul lor.
 
In alte zone, oamenii obisnuiesc sa impodobeasca toate cladirile cu steaguri portocalii, ca sa intampine noul an.

Traditii de Revelion in Danemarca

 
In Danemarca, oamenii sarbatoresc trecerea in noul an spargand farfurii. Desi am crede ca acest obicei apartine grecilor, cei din Danemarca obisnuiesc sa iasa in fata caselor, alaturi de vecini si sa sparga farfurii.  
 
Traditia spune ca farfuriile care se sparg in cat mai multe cioburi sunt aducatoare de noroc in noul an, iar familia respectiva va avea un an imbelsugat si norocos.

Tot in Danemarca, oamenii urca pe varful scaunelor si "sar” in Anul Nou, intr-un mod simbolic, ce e menit sa le aduca prosperitate si noroc.

Traditii de Revelion in Elvetia

 
Elvetienii obisnuiesc sa intampine noul an cu un obicei culinar foarte raspandit. Daca in alte popoare, preparatele culinare pentru masa de Revelion se mananca in timp ce se pun dorinte, aici se obisnuieste sa se arunce cu mancarea pe jos.
 
Mai exact, elventienii arunca inghetata pe podea, langa masa de Revelion, pentru a scapa de energiile negative din anul care a trecut.

Traditii de Revelion in Olanda

 
Olandezii sarbatoresc cu mare fast trecerea dintre ani. In Olanda, Revelionul este numit Oudejaarsdag - in traducere, Ziua Anului Trecut si este singura zi din an in care sunt permise focurile de artificii.
 
Olandezii profita din plin de acest privilegiu si aproape ca nu este casa la care sa nu existe focuri de artificii in noaptea dintre ani. 

Traditii de Revelion in Mexic

 
Mexicanii obisnuiesc sa agate de clanta usii figurine in forma de oaie, despre care se spune ca aduc belsugul in noul an. De asemenea, in Mexic, traditia spune ca trebuie scoase bagaje afara din casa, pentru ca proprietarii sa aiba parte de calatorii bune in anul care vine.
 
O alta traditie din Mexic spune ca in noaptea dintre ani se deschid porti catre cer, care permit pamantenilor sa comunice cu spiritele celor plecati pe lumea cealalta.

Traditii de Revelion in America de Sud

 
In multe tari din America de Sud, oamenii obisnuiesc sa faca papusi din materiale textile sau din hartie. La miezul noptii, in seara de Revelion, acestea sunt arse si, astfel, zilele rele din anul care a trecut nu isi vor mai face aparitia si in noul an.

Traditii de Revelion in Finlanda

 
In Finlanda, oamenii prezic anul urmator aruncand staniu topit intr-o galeata de apa si interpretand forma rezultata. In functie de ceea ce vad in galeata cu apa, finlandezii isi pot da seama daca anul care vine le va aduce vesti bune sau va fi un an mai putin bun.
 

Traditii de Revelion in Turcia

 
Majoritatea turcilor care petrec acasa noaptea dintre ani, deschid robinetii de apa, pentru a aduce prosperitatea in casele lor in anul ce vine. De asemenea, cei cu probleme financiare, deschid toate incuietorile, pentru a permite vremurilor bune sa intre.
 
Traditia turca mai spune ca trebuie sa mananci dulciuri in noaptea dintre ani, pentru ca noul an sa fie unul mai bun. O alta traditie populara in Turcia spune ca persoanelor carora le place sa calatoreasca trebuie sa faca o mica plimbare dupa miezul noptii, care le va aduce noroc de calatorii pentru tot anul.

Vezi si: Cele mai frumoase mesaje si urari de Anul Nou, pentru prieteni, colegi, familie si indragostiti
 

Traditii de Revelion in Ungaria

 
Aici, fermierii incearca sa afle cat este de productiv anul care vine, taind o ceapa in doua si exfoliind 12 straturi, corespunzatoare lunilor anului. Presara apoi sare pe fiecare felie si daca se umezeste, va fi o luna ploioasa. 
 
De asemenea, maghiarii intampina anul facand mult zgomot, ca sa alunge spiritele rele si in prima zi a anului evita conflictele pentru a fi norocosi, evita pe cat posibil vizita la medic ca sa fie sanatosi tot anul, nu spala si nu cos si nu arunca nimic din casa. Masa de Revelion contine un meniu aparte in Ungaria. Este o traditie de la care maghiarii nu se abat, aceea de a avea pe masa dintre ani preparate de porc si supa de linte. 
 
Citeste si: Farmecul sarbatorilor de odinioara



Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie...

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x