Cum sa pui cu botul pe labe un sef abuziv
dependenta subordonatului fata de sefdependenta sefului fata de subordonatbalanta puteriiharvard business review
Exista doua strategii de a umaniza relatia cu un sef abuziv. Ambele se bazeaza pe cresterea dependentei sefului fata de subordonat. Strategiile au fost sugerate intr-un articol recent din Harvard Business Review
Ce poti sa faci cand te confrunti cu un sef abuziv? In psihologia sociala se vorbeste despre trei forme de reactie la frustare : sa ataci obstacolul, sa ocolesti obstacolul si sa-ti construiesti un alt obstacol.
De obicei, in confruntarea cu sefii abuzivi, subordonatii au folosit primele doua metode. S-au luat in gura cu seful sau au incercat sa se faca invizibili.
Mult mai interesanta este insa a treia metoda. Ce-ar fi daca subordonatul ar schimba datele problemei ? Ce-ar fi daca ar arunca la cos textul rolului care i s-a dedicat – de obicei prin fisa postului- si ar crea un text al rolului unde relatia cu seful ar fi mult mai umana? Ce-ar fi sa-l convinga pe sef sa fie implicat in noul text al rolului?
Aceasta strategie se bazeaza pe constatarea ca, in timp, structurile de putere ale organizatiei sunt foarte maleabile. Puterea care se manifesta in organizatie apare din relatia de dependenta. Cu cat un subordonat depinde mai mult de sef pentru a-si atinge obiectivele si a folosi resursele necesare, cu atat mai mult este lipsit de putere.
Subordonatii nu trebuie sa uite ca si sefii lor depind de ei: in ceea ce priveste expertiza, ideile si performanta in munca. De aceea ei pot schimba balanta dinamicii puterii in relatia cu seful, in doua feluri : 1) sa micsoreze dependenta lor fata de sef; 2) sa creasca dependenta sefului fata de ei.
Autorii articolului au realizat doua experimente de teren in care au analizat diada sef-subordonat. Un experiment s-a facut intr-o intreprindere imobiliara si unul intr-o banca comerciala.
Ambele studii au confirmat faptul ca dezechilibrul balantei puterii in favoarea sefului este cauza unui stil de conducere abuziv.
Au constatat ca acest dezechilibru va persista, daca nu se vor aplica interventii eficiente.
In final, au stabilit ca numai una din strategiile de echilibrare a balantei puerii este eficienta.
Descresterea dependentei fata de un sef abuziv (mai ales prin evitarea lui) duce la instalarea unei distante sigure pentru subordonat. Dar, acest lucru nu-l va motiva pe sef sa schimbe relatia cu subordonatul.
Mult mai bine functioneaza cresterea dependentei sefului fata de subordonat. Seful va deveni motivat sa schimbe relatia cu subordonatul. El va vedea in subordonat un instrument pentru atingerea obiectivelor si utizarea rationala a resurselor.
Tehnici eficiente de crestere a dependentei sefului fata de subordonat
1. Cresterea valorii subordonatului
Subordonatii incearca sa se faca indispensabili pentru atingerea obiectivelor si utilizarea resurselor.
Acest lucru presupune ca subordonatii sa faca efortul de a intelege bine scopurile, nevoile si punctele dureroase pe care le resimt sefii.
Dupa aceea trebuie sa dobandeasca competentele si resursele inalt evaluate de sef si, important, pe care seful nu le poate gasi in alta parte.
In final, trebuie sa-i ajute pe sefi sa rezolve problemele si sa-si atinga obiectivele, int-un timp util.
Subordonatii trebuie, in ciuda frustarilor pe care le mai au inca din cauza unui sef abuziv, sa ramana pozitivi, sa-si mentina la zi calificarea, sa contribuie la realizarea sarcinii si sa faca mai mult decat li se cere.
2. Formarea unei coalitii
Subordonatii care resimt cel mai mult abuzurile sefului pot sa se ajute cu o parte din colegii mai bine plasati in relatia cu seful.
Pentru a construi coalitii, trebuiesc facuti 3 pasi:
- sa-ti cunosti bine colegii, sa le intelegi punctele tari, nevoile si interesele;
- sa construiesti relatii de incredere cu colegii, aratand integritate, competenta si onestitate;
- sa cunosti interesul principal al colegilor, cel “pe care-l au la inima”, si sa le dai un ajutor solid in situatiile dificile.
Ce se intampla daca aplici strategiile “1” si “2”
Ii transmiti sefului urmatorul mesaj: “ Ai nevoie de mine mai mult decat iti imaginezi, asa ca te rog sa ai mai multa grija de mine !”
Oare cu Dragnea, Tariceanu, Nicolicea & Comp. ar merge strategiile astea ? Atata vreme cat vad in noi niste cartofi de pus in sac, cu siguranta ca nu ! In plus, ei nu stiu ce sunt obiectivele si resursele. Nu au nevoie de ele in ceea ce fac !
Informatiile din acest articol au fost culese din materialul “ Research: Shifting the Power Balance with an Abusive Boss”, Hui Liao, Elijah Lee, Don Liu, Harvard Business Review, October 09, 2017.