Petrecem la munca mai mult timp decat cu cei dragi, iar daca deja ti-ai cautat un alt job, inseamna ca nu esti multumit de cel actual. Exista cativa pasi pe care este recomandat sa ii urmezi, astfel incat sa poti gestiona foarte bine o asemenea situatie si sa faci cea mai buna alegere pentru tine si pentru cei apropiati.
Daca deja ai fost acceptat la un nou job, ai trecut printr-un proces de recrutare indelungat si ai dat multe interviuri, nu trage de timp exact la final. La un moment dat, ar putea sa apara teama de a continua si a iesi din zona de confort. Sunt stari absolut normale, dar ai in vedere scopul – acela de a fi in locul care sa te reprezinte. Este exagerat sa credem, chiar si la nivel metaforic, ca daca iti va placea foarte mult ceea ce faci, nu vei fi nevoit sa muncesti nicio zi din viata ta. Cu toate acestea, daca ai rezistat pana in etapa finala de angajare, inseamna ca asteptarile tale au fost in acord cu noua oferta.
In povestea frumoasa dintre tine si compania pe care o ai in vedere, exista un singur „intrus”: vechiul loc de munca. Daca nu vrei sau nu ai cum sa mai stai inca 20 de zile acolo sau pentru perioada stipulata in contract, opteaza pentru demisie fara preaviz. Potrivit Articolului 81 din Codul Muncii, „salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca”. Daca seful tau nu ti-a respectat zilele libere, daca ai muncit peste program si nu ai fost platit sau daca ai avut de indeplinit mult mai multe sarcini decat cele prevazute in contract, atunci este momentul sa te folosesti de toate aceste detalii pentru a pleca cat mai repede din acel loc. O alta solutie, in cazul in care nu ai astfel de nemultumiri, este sa ii explici sefului ca nu te mai regasesti in ceea ce faci, ca ti-ai gasit altceva si ca e o pierdere pentru companie sa nu aiba in componenta oameni pasionati de munca lor. Sau, daca nu vrei sa ii impartasesti toate acestea, explica-i sincer ca pleci in cautarea unei noi oportunitati. Astfel, exista mari sanse sa fie de acord cu demisia ta. Tine cont de un aspect: demisia nu poate fi facuta printr-o simpla declaratie verbală. Legal, poti demisiona doar prin notificare scrisa.
Chiar daca decizia iti apartine in intregime, nu ii pune pe cei apropiati in fata faptului implinit. Imagineaza-ti cum te-ai simti daca partenera s-ar trezi intr-o dimineata si ti-ar spune ca pleaca mai tarziu de acasa cu 15 minute pentru ca din acea zi munceste in alt loc? Cel mai probabil, ai tinde sa crezi ca ai fost tradat si nu ai intelege de ce nu ti-a spus mai devreme. Chiar daca tu deja ti-ai gasit un alt loc de munca si nu te mai tine nimic legat de actualul serviciu, macar impartaseste-le celor dragi noutatea. Mai ales parintii s-ar putea sa fie reticenti, avand in vedere ca pentru generatiile trecute, constanta si vechimea acumulata in acelasi loc erau percepute ca un indice al succesului.
Fii deschis la dialog si alege sa comunici argumentat. De multe ori, avem impresia ca toti ceilalti gandesc ca noi, dar tiparele sunt mai mereu diferite. Cu siguranta, indiferent daca exista perspectiva de a castiga mai putin, important e ca ceilalti sa stie ca pentru tine este esential sa te simti bine la birou.
Orice schimbare presupune un efort, dar este mai bine sa o faci atunci cand inca ai putere si determinare. Fie ai facut o alegere gresita initial, fie nu te mai regasesti in ceea ce muncesti, important e sa iti gasesti, in cele din urma, locul.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212