Conflictul din Ucraina escaladeaza de la o zi la alta, razboiul fiind in plina desfasurare la numai cateva zeci de kilometri de Romania. Copiii vad imagini si aud stiri constant despre ceea ce se intampla in Ucraina, retelele de socializare si sursele de informare radio-tv fiind pline cu informatii despre situatia din ce in ce mai grava de peste granita. Psihologii trag un semnal de alarma si avertizeaza ca toate aceste stiri nu fac nimic altceva decat sa creeze sentimente de nesiguranta, frica si anxietate printre cei mici.
Potrivit specialistilor, copiii nu au capacitatea de a intelege pe deplin ceea ce se intampla intr-un razboi. Momentele de criza, care au puterea de a le schimba viata de la o zi la alta, asa cum este si cazul razboiului, pot avea un impact major asupra starii emotionale a celor mici. Astfel, nu este de mirare ca cei mai multi dintre ei au diverse intrebari si neclaritati cu privire la razboiul de peste granita. Psihologii ne explica si cum trebuie sa vorbim cu copiii despre razboiul din Ucraina!
Inainte de toate, asculati-va copilul atunci cand vrea sa vorbeasca despre acest subiect. Fie ca a vazut cateva clipuri video pe o retea de socializare, fie ca a auzit niste informatii de la colegi sau de la televizor, copilul stie deja ce se petrece peste granita. Chiar daca la urechile lui au ajuns deja cateva informatii, imaginea pe care o are despre razboi s-ar putea totusi sa nu reflecte realitatea. Este recomandat sa aveti rabdare si sa va ascultati copilul! De asemenea, incercati sa il intelegeti si sa nu ii luati in deradere parerile despre ceea ce se intampla.
Este perfect normal sa va doriti sa ii prezentati copilului imaginea reala a ceea ce se intampla peste granita, insa este necesar sa va adaptati povestea si in functie de varsta celui mic. Daca vorbim despre un copil prea mic, exista posibilitatea ca acesta sa nu inteleaga notiunea de razboi armat intre doua tari. Totodata, este de preferat sa nu ii dati copilului nici toate detaliile socante care pot aparea in aceste zile in mass-media.
Copiii preiau de cele mai multe ori starile afective ale parintilor. Daca sunteti stresati cu privire la ceea ce se intampla peste granita si daca va exprimati constant ingrijorarile si fricile cu privire la razboi, este foarte probabil ca si cel mic sa va imite in cele din urma emotiile. Asadar, trebuie sa va adaptati tonul si modul in care comunicati pe acest subiect tocmai pentru a nu ii transmite si celui mic temerile si grijile voastre.
Citeste si: 5 idei de afaceri care vor avea succes in 2022: n-ai nevoie de bani multi
Ultimele NOUTATI
Oamenii de afaceri din Romania nu isi pierd speranta. 6 din 10 antreprenori se asteapta la cresterea cifrei de afaceri
Institutia din Romania care te ajuta sa scapi de datoriile si dobanzile mari ale bancilor: totul e gratuit!
Cresc ingrijorarile legate de facturile la gaze si curent din primavara lui 2025: "Noi suntem furnizori de energie, nu furnizori de ajutoare sociale"
Partenerii nostri
Calendarul Vesel al Managerului HR 2025! De ce este cadoul corporate ideal?
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?