Cuba sarbatoreste 50 de ani de la Golful Porcilor
cubarevolutiegolful porcilorfidel castroraul castrocomunismcongresparada militaraantreprenorisalariujohn fitzgerald kennedy
Pe 17 aprilie se implinesc 50 de ani de la batalia de la Golful Porcilor care a adus comunismul si pe Castro in Cuba. Havana se pregateste de al VI-lea congres. Propaganda comunista a marcat evenimentul, considerat o victorie impotriva SUA, printr-o parada militara fabuloasa in centrul Havanei, relateaza The Telegraph.
Veterani si studenti, fluturand bandane de un rosu aprins, au condus marsul de comemorare a infrangerii invaziei sprijinite de CIA. Sub un soare caraibian arzator, presedintele Raul Castro, in deja obisnuita tinuta de camufla verde oliv, a intors salutul grupurilor de tineri, asociatiilor de muncitori si soldatilor care au umplut, sambata, Piata Revolutiei.
Cel care a lipsit de pe podium a fost chiar El Commandante Fidel Castro, de 84, tatal revolutiei slavite.
"Tinerii vor continua lupta lui Fidel si a lui Raul in generatiile ce vor veni", a insistat Guillermo Valdez, un student ce purta o pancarta pe care scria "Patria mama sau moartea".
In ciuda mult prea bine regizatului show de nostalgie si fervoare, ziua de ieri a fost un exercitiu de jonglare intre mit si realitate. In ciuda tuturor afiselor care declarau curajos "Victoria socialismului", in fapt, esecul socialismului tropical experimentat in Cuba va domina agenda cel putin a urmatoarelor trei zile.
Dupa festivitatile diminetii, o mie de delegati ai partidului comunist s-au adunat pentru primul congres al partidului comunist cubanez din ultimii 14 ani. Sarcina lor: discutarea ultimei aruncari de zar a lui Raul Castro pentru a salva regimul si economia bolnava a tarii.
Miza este mare, caci presedintele de 79 de ani, care il succeda pe fratele sau mai in varsta care a fost aproape de moarte din cauza unei infectii intestinale, incearca sa introduca reforme (ar trebui ratificate peste 300 de reforme, in cadrul acestui congres) care sa consolideze o economie pe stil sovietic care este aproape de colaps.
"Ne-a mai ramas putin timp la dispozitie, iar cantitatea de munca, enorma", a anuntat recent Castro, dupa ce a facut concesii care ar fi fost considerate odata eretice imbratisari ale capitalismului. Intr-o tara in care 90% din economie apartine statului, chiar si aceste reforme sunt limitate, menite a promova afacerile mici, in timp ce industriile mari raman in mainile sefilor armatei si ai partidului. Aproximativ 170.000 de cubanezi si-au facut rost de permis de liber-profesionisti si si-au initiat afaceri, cum ar fi pizzerii, chioscuri cu bagatele, desi multi sunt de parere ca masurile lui Raul vin un pic cam tarziu.
"Cu siguranta Cuba se schimba, dar prea putin si prea incet", spune Victoria Garcia, de 58 de ani, care are acum licenta pentru inchiriere de camere pentru turistii din Havana.
"Guvernul ofera licente de mici intreprinderi, dar nu facem altceva decat sa vindem si sile si pizza sunt grozave, dar nu poti crea o economie in acest mod. Nu cream slujbe si nu investim in viitor".
Asadar, noua clasa de mici antreprenori cuprinde frizeri, manichiuristi, instalatori, soferi de taxi, mecanici auto si preparatori pizza. Cubanezii spera cu disperare, desi nu au asteptari mari, ca acest congres va analiza si eliminarea interdictiei de a vinde proprietatile si masinile.
La acest congres se va alege si o noua conducere, inclusiv un inlocuitor pentru Fidel, in postul de prim-secretar. Raul va fi, cel mai probabil, numit in aceasta functie, dar interesul se indreapta spre celelalte functii cheie, cei care vor forma, in viitorul apropiat prima conducere nonCastro din 1959. Nu se pot face presupuneri, caci toti candidatii care si-au ridicat, in ultima vreme, capul au fost eliminati, fiind acuzati de coruptie.
In timp ce delegatii "dezbat" reforme politice, cubanezii spun bancuri: "Care sunt castigurile Revolutiei? Invatamantul, sanatatea si sportul. Si care sunt esecurile Revolutiei? Micul dejun, pranzul si cina."
Si, intr-adevar, pentru o insula din Caraibe care, in principiu are un sol fertil, Cuba importa 80% din mancare, iar productia de zahar de anul trecut a fost cea mai slaba din ultimii 109 ani.
Salariul mediu lunar al unui medic nu depaseste 20 de dolari, dar nu toate categoriile o duc atat de rau. Muzicienii si pictorii cubanezi sunt foarte bine cotati pe plan international si li se permite, de catre stat, sa participe la concerte in strainatate sau sa-si sustina expozitii la Miami sau New York.
Accesul la internet este o necunoscuta pentru cei mai multi cubanezi care nu au auzit de retele de socializare si par, astfel, lipsiti de mijloace de canalizare a nemultumirilor.
Info plus
Invazia din Golful Porcilor (La Batalla de Girón sau Playa Girón din Cuba) a fost o tentativa esuata a guvernului american de a rasturna regimul comunist cubanez.
Conflictul fusese planificat de presedintele american Dwight Eisenhower si a avut loc in perioada 17 - 19 aprilie 1961, sub mandatul lui John Fitzgerald Kennedy. Invazia a fost initiata prin operatiunea Puma, o succesiune de raiduri aeriene indreptate impotriva fortelor lui Fidel Castro, avand drept scop asigurarea superioritatii aeriene a exilatilor cubanezi care desfasurau atacul, in colaborare directa cu membri ai CIA. (sursa: Wikipedia) 1.500 de cubanezi din exil, antrenati de CIA , au debarcat in Golful Porcilor, doar pentru a fi invinsi, trei zile mai tarziu, de fortele liderului cubanez Fidel Castro.