Criza financiara, motivul nefericirii noastre
fericireviatasatisfactieoamenipoliticaoecd
Tarile cel mai greu afectate de criza financiara globala au inregistrat si o diminuare a gradului de fericire in randul cetatenilor, releva un studiu. Potrivit analizei OECD, nivelurile de satisfactie a vietii au scazut masiv intre 2007 si 2012, in tari precum Grecia si Spania.
Increderea in guverne s-a deteriorat si ea. OECD arata ca impactul crizei asupra moralului colectiv a fost devastator.
Totusi, Marea Britanie a inregistrat o crestere a nivelului "de fericire" cu 1%, intre 2007 si 2012, fapt ce o situeaza in randul a 20% din cele mai fericite tari, alaturi de Australia, Canada, Danemarca, Norvegia, Suedia, Elvetia si Noua Zeelanda.
Marea Britanie a constatat o majorare si la capitolul "incredere in guvern", de la 36% la 47%, intre 2007 si 2011.
Grecii inregistreaza o scadere cu 20% a nivelului de satisfactie a vietii, in timp ce Spania inregistreaza o diminuare cu 12%; in Italia, satisfactia privind traiul de zi cu zi s-a diminuat cu 10%.
Tarile mai putin afectate de criza nu au fost foarte afectate in privinta nivelurilor de fericire. In Germania, satisfactia cu privire la viata a crescut cu 4%, fata de aceeasi perioada din urma cu cinci ani.
Increderea in guverne s-a diminuat insa la nivelul intregului bloc OECD; 40% dintre cei intervievati au spus ca mai au incredere in conducatorii tarii lor - cel mai modest nivel din 2006.
Valorile au fost extrase dintr-un studiu care a analizat 11 categorii care tin de calitatea vietii, inclusiv securitatea personala si echilibrul dintre munca si viata personala.
"Raportul reprezinta un semnal de alarma pentru noi toti", a spus secretarul general al OECD, Angel Gurria. "Ne amintim ca scopul central al politicilor economice este acela de a imbunatati vietile oamenilor. Trebuie sa plasam din nou nevoile oamenilor in centrul deciziilor politice".