Criza financiara, ilustrata in arta
banicriza financiarafinanteexpozitiefinantedesene
O expozitie inedita, care trateaza cultura vizuala a universului financiar, va fi inaugurat sambata in Northern Gallery for Contemporany Art din Sunderland.
Show Me The Money: The Image of Finance - 1700 to the Present contine ilustratii istorice, desene, picturi, fotografii si clipuri video care trateaza subiectul banilor si finantelor, mai ales in contextul consecintelor crizei bancare.
In septembrie, expozitia va ajunge in Southampton si Alton, apoi in Manchester, in 2015.
Unul dintre organizatori, Peter Knight, de la Universitatea din Manchester, a ales cateva lucrari din expozitie si a explicat de ce sunt relevante pentru lumea financiara de astazi.
William Hogarth, South Sea Bubble
In urma colapsului South Sea Company si a altor investitii suspecte din anul 1720, artisti precum William Hogarth au incercat sa reproduca tensiunea in creion.
Pentru ei, piata bursiera nu a reprezentat o mare linistita, ci un ocean al nebuniei. Lucrarea "South Sea Scheme" de Hogarth sugereaza ca boom-urile si bulele bursei sunt normale in lumea afacerilor, nu reprezinta calamitati neasteptate. Aceeasi problema se pune si in cazul urmarilor crizei din 2008...
In desenul lui Hogarth, diversi indivizi din Londra contemporana se plimba intr-un carusel, sustinand ideea ca finantele reprezinta o roata demonica a norocului.
Aceasta este viziunea alegorica a economiei. Momentul South Sea Crash este comparabil cu Marele Incendiu din Londra, ambele evenimente ducand la distrugerea orasului. Intrebarea este daca dezastrele financiare sunt generate de mana omului sau de natura...
Grant E Hamilton, "I Never Speculate" - Jay Gould
In Epoca de Aur, americanii il considerau pe manipulatorul financiar Jay Gould un fel de "Mefisto al Wall Street-ului", un demon calculat si fara scrupule.
Ilustratia revistei Judge din 1886 pune la indoiala afirmatia lui Gould, potrivit careia "nu ar specula piata".
Desenul il ilustreaza pe Gould intr-o postura dominatoare; sub el, jucatorii de pe piata bursiera habar nu au ce se petrece. Gould personifica manipularea bursiera, dar lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par. Astfel, desenul confirma negatia scandaloasa a lui Gould: investitorul nu este nevoit sa se implice in speculatii riscante, deoarece poate prezice evolutia preturilor, pe care le stabileste chiar el!
Posterul TSB, Keep A Good Balance (1951)
La sfarsitul secolului 19, creditele pentru cetateni devenisera populare in Marea Britanie. Una din primele companii care a oferit asemenea imprumuturi a fost "Provident Clothing and Supply Co Ltd".
Extinderea industriei creditarii a fost acompaniata de unele schimbari sociale, datorita cresterii consumului si emanciparea femeilor; acestea s-au implicat mai mult pe piata muncii si au inceput sa-si cheltuiasca banii asa cum isi doresc. Imaginea celor de la TSB este emblematica pentru o asemenea perioada.
Matthew Cornford si David Cross, The Lost Horizon (2003)
Pentru a realiza lucrarea The Lost Horizon, artistii au colaborat cu American Express, care le-a furnizat informatii despre FTSE si cu LSE (London School of Economics).
Astfel, au gasit noi metode de interpretare a finantelor. Practic, The Lost Horizon transforma graficele bursiere intr-un peisaj 3D sublim.
Molly Crabapple, Debt and Her Debtors (2013)
Datoria a fost asociata inca din Evul Mediu cu un "hot al timpului", "al spatiului". De asemenea, pentru unii, datoria a fost sinonima cu "incarcerarea".
Cuvantul "Datorie" in germana rezoneaza cu "Vina". Dupa criza din 2008, artistii, activistii politici si scriitorii s-au intrebat tot mai des daca datoria are si o definitie sociala.
Molly Crabapple s-a implicat in miscarea Occupy Wall Street din 2011. In anul urmator, a realizat o serie de picturi mari, The Shell Game, despre criza financiara globala. Crabapple nu a ezitat sa se inspire din satira traditionala.