Crimele din Caracal: Incompetenta ucide, din nou
crime caracalcaracalpolitia romanasts
Romania este sub asediul unor informatii socante. Doua adolescente din Caracal si-au gasit sfarsitul in mainile unei persoane in varsta de 65 de ani, mecanic auto, care locuia singur intr-o locuinta darapanata din zona. Fetele au fost luate la ocazie de aceasta persoana, duse la locuinta lui, unde au si-au trait ultimele clipe din viata, suportand atrocitati de neimaginat. Este important de mentionat faptul ca exista zvonuri conform carora ar putea fi mai multe victime ucise de barbat. De asemenea, inca nu se cunosc date exacte despre starea medicala in care se afla ultima victima. Politia nu a confirmat oficial faptul ca a fost gasita moarta, insa toate suspiciunile se indreapta in aceasta directie. In orice caz, vorbim despre o interventie mult prea tarzie a autoritatilor care au bajbait in jurul baracii suspectului, asteptand mandat de perchezitie, desi din interior se auzeau strigate de ajutor, spun vecinii. Vorbim despre un sistem care pica toate examenele de criza, vorbim despre coruptia, incompetenta si lipsa de umanitate care ucid oameni nevinovati.
Presa a dezvaluit, pana la aceasta ora, date despre orele disparitiilor, zilele in care familiile celor doua tinere au alertat politia, numele fetelor, datele despre persoana presupusa ca ar fi criminal in serie, nimic nou nu poate aduce acest material in privinta dezvaluirilor "tehnice" despre crimele din Caracal.
Cu ce poate veni acest articol nou este o discutie pe tema incompetentei autoritatilor si, mai mult decat atat, despre cum poate fi toata populatia Romaniei pusa in pericol ca urmare a acestor tragedii.
Trecand peste faptul ca ultima victima a reusit sa telefoneze de mai multe ori la 112, de trei ori, mai exact, timp in care tanara a oferit indicii despre felul cum arata casa, faptul ca are un service auto in curte, are doi caini lupi si iarba in curte, STS-ul nu a reusit sa localizeze apelul, in conditiile in care milioane de euro se scurg din buget anual, pentru "servicii".
Politia a ajuns la locuinta unde tanara era sechestrata, in timp util spun vecinii, cand inca se auzeau tipete din casa, desi a durat aproximativ 20 de ore pana locuinta a fost identificata. Ce a facut politia platita din bani publici? S-a plimbat vreo doua ore in jurul casei, pana la ora 06:00, cand a obtinut mandat de perchezitie. Desi legislatia prevede ca actiunile operative de descidendere in forta se desfasoara dupa ora 06:00 dimineata, exista si EXCEPTII.
In primul rand, legislatia este foarte clara in acest sens. Codul penal prevede(la Art.20) interventia de urgenta atunci cand exista suspiciuni rezonabile ca se intampla o infractiune grava intr-un anumit spatiu privat, cand viata sau sanatatea unei / unor persoane este pusa in pericol.
De ce nu a intervenit politia?! De ce nu a intervenit procurorul care coordona activitatea? Nu cunosteau legislatia? Nu le-a pasat? Se temeau?
In al doilea rand, individul era anchetat deja intr-un dosar de trafic de carne vie, lucru ce le-ar fi permis politistilor sa isi construiasca o aparare, daca dadeau gres la interventie si nu gaseau nimic acolo. In fond, au mai intrat in trecut mascatii peste oameni nevinovati, spargandu-le usa, spunand "ne scuzati, trebuia sa mergem cu un etaj mai sus". Desi atunci nu se auzeau tipete si nu exista suspiciunea unei rapiri ce se putea transforma (si s-a transformat) in crima, in crime in serie, de fapt.
Pericolul care se naste din aceasta drama
Vom asista in viitorul aproapiat la un exces de zel din partea autoritatilor, care, in loc sa ia legislatia la buchisit si sa mai apeleze si la factorul uman, la instinctul acela justitiar, la sentimentul de om si la ideea ca putea fi acolo in pericol copiulul oricaruia dintre noi, vor incerca sa schimbe legislatia. Evident, in favoarea statului. Ca sa nu mai fie nevoie sa faca ei conexiuni cerebrale, sa aiba voie sa dea buzna oricand peste oricine. Ai becul aprins si e o umbra bizara in perdea? Politia vine peste tine. Acolo se va vrea sa se ajunga, motivand ca "vedeti ce se intampla din cauza ca politia e legata de maini".
"Reforme in justitie", "Mai multe drepturi pentru politisti", "Sa mai renuntam la intimitate si sa ne lasam telefoanele ascultate si inregistrate, localizate si monitorizate". Asta vom auzi de la autoritati si aici este marele pericol.
Legislatia nu are nevoie de schimbari. In acest caz, este foarte clara. Politia putea interveni, STS-ul a oferit perimetrul in care este localizata victima si era doar nevoie de o legatura neuronala ca politia sa puna cap la cap cateva informatii.
Problema este ca sistemul este acaparat de persoane care fie nu cunosc legislatia, fie nu aplica legea in litera si SPIRITUL ei.
Nu trebuie sa renuntam la intimitate pentru siguranta. Trebuie sa avem institutii competente, oameni competenti, care sa stie fiecare ce are de facut in situatie de criza. La fiecare moment delicat, autoritatile paseaza vina ca pe mingea de ping pong si se dezic de raspundere si responsabilitate de la unii la altii, pana ies toti basma curata, ca o mana o spala pe alta si impreuna spala fata.
Avem nevoie de mai mult curaj
Au fost vecini care au sunat la 112 auzind din casa strigandu-se "lasa-ma ca ma omori". Nu s-a gasit niciun vecin care sa ii tina piept unei persoane de 65 de ani? Nu cat sa isi puna viata in pericol, dar sa il strige la poarta, sa il tina de vorba, sa observe daca se intampla ceva dubios sau doar li se pare.
Lipsa simtului civic ucide. Suntem indiferenti la dramele traite de oamenii din jur si nu intervenim daca vedem abuzuri, mai ales petrecute asupra femeilor. Intr-adevar, daca iei la bataie pe cineva care isi agreseaza sotia, ai mari sanse sa iti fie intentat un proces impotriva ta de catre sotul agresor, proces pe care sa il si castige. Asa incurajeaza statul spiritul civic in Romania. Dar, totusi, putem interveni elegant, putem sa ne antrenam intr-o discutie, putem sa fim atenti la detalii care sa ajute politia pentru o interventie rapida si eficienta. Dar nici asta nu facem, de teama "sa nu fim tarati prin tribunale, la declaratii" . "Lasa-i, ei se cearta ei se impacat". Poate, dar uneori unul ajunge in mormant, iar celalalt in puscarie.
Romania e revoltata si pe buna dreptate. La ce bun sa platim din bani publici servicii, oameni si institutii care, in era tehnologiei, reusesc dupa 20 si ceva de ore sa ajunga la un apel telefonic de la o persoana rapita.
Daca ultima victima nu ar fi sunat niciodata la politie? Osemintele ei ar fi ramas, langa ale celeilalte victime, si sirul crimelor ar fi continuat, pana, probabil, criminalul ar fi povestit la crasma din sat grozaviile. Abia atunci s-ar fi aflat despre abominabilele crime.
E important sa avem in institutii OAMENI si PROFESIONISTI in egala masura, care, respectandu-ne drepturile si intimitatea, sa fie capabili sa aplice legislatia, sa o cunoasca si sa tina cont de litera si SPIRITUL ei.
Nu exista nuante de alb si negru atunci cand auzi strigate de ajutor ...
Vor fi doua-trei demiteri, doua-trei demisii, doua-trei zile de scandal, la fel ca dupa tragedia din Muntii Apuseni, cu medicii al caror avion s-a prabusit. La cativa ani distanta, Romania a picat din nou testul. Si il va pica, cat timp banii ajung la baietii destepti, cat timp se angajeaza oameni pe pile in institutiile de forta si cat timp functionarul public uita ca e si el om ...
Citeste si:
Ies la iveala detalii socane despre CRIMELE IN SERIE din Caracal. Apar noi victime