Covid mondial, proteste romanesti. Nu dictatura medicala e problema in Romania, ci dictatura lipsei de cultura
pandemieprotesteepidemiecoronavirus
Exista in Romania o categorie de cetateni care refuza sa poarte masca de protectie si care protesteaza impotriva masurilor sanitare, pe care le considera o parte a dictaturii medicale.
Nu am auzit de la vreunul ce inseamna dictatura medicala pentru domniile lor, insa probabil ca nu e de bine, din moment ce nu si-o doresc.
Dupa opt luni de pandemie, epidemia din Romania infloreste ca florile de mucigai ale lui Arghezi. Doar ca oximoronul se traduce in realitatea pe care o traim azi prin: spitalizari, decese, forme grave de boala, sechele medicale poate pe viata, familii care isi pierd oamenii dragi, faliment si insolventa in randul firmelor.
Am ajuns sa cred, dupa tot ce vedem ca se intampla azi in tara noastra, avand perspectivele conturate de specialisti de a atinge 4.000 de infectari pe zi pana la finalul lunii octombrie, ca nu dictatura medicala e problema noastra. Nu ea ne inchide firmele, nici nu ni-i duce pe cei tragi in ATI, iar apoi, pe zeci dintre ei zilnic, pe Lumea Cealalta. Acolo ne duce dictatura celor neinstruiti. Dictatura lipsei de educatie, de civism, de bun simt, de empatie, de responsabilitate, de ''minte in cap''.
Problema e ca epidemia din Romania nu e azi nici in mainile medicilor, nici in cele ale epidemiologilor, nici in cele ale celor care inteleg sa respecte legea, oricat de incomod, frustrant, dificil, dureros, le-ar fi.
Epidemia si evolutia ei depinde de marea masa a celor neinstruiti, usor influentabili, manipulabili tocmai prin lipsa lor de educatie fundamentala. In mainile acelor oameni care, desi nu stiu sa ortografieze corect cuvinte elementare ale limbii romane, fac cu usurinta contextiuni intre teorii conspirationiste si gasesc erori in tratatele de epidemiologie, ajungand la concluzia ca sunt victimele noii ordini mondiale, sau alte asemenea ineptii.
Din aceasta categorie fac parte si cetatenii care se opun restrictiilor legate de pelerinaje. Cumva, atat de spirituali sunt unii enoriasi, incat pot crea o legatura cu divinitatea, paradoxal, doar conectandu-se la lucruri si evenimente din plan fizic. Desi in cultura ortodoxa ni se spune sa nu ne atasam de lucruri lumesti, omul evlavios nu poate sa se lipseasca de un peleriaj pentru a cauta divinitatea in adancul sufletului sau. Oare de ce? Ce-i drept, nici mai marii Bisericii nu il ajuta prea mult. Nici la ei nu prea pare sa fi ajuns litera si spiritul Bibliei, mai ales pasajul care vorbeste despre cum pierde Imparatia Cerului cel ce se ingrijeste de viata asta, pe Pamant, sau, pe carosabil, ca unii sunt destul de pasionati de bolizi.
Patura sociala intruita si capabila sa inteleaga faptul ca vremurile pe care le traim impun unele sacrificii si ne solicita puterea de adaptare si toleranta, e depasita numeric de cei care nu au nicio realizare notabila in viata, dar pe care criza sanitara i-a transformat in experti, formatori de opinie, postaci inversunati impotriva masurilor sanitare, sau protestatari.
Cand vor intelege sa respecte regulile romanii lipsiti de valorile fundamentale necesare traiului in societate si cu lacune flagrante de educatie sanitara, doar atunci vom patrunde pe drumul la capatul caruia epidemia se va fi sfarsit.
Personal, nu as vedea o problema in protestele celor care militeaza impotriva masurilor sanitare, daca la o eventuala infectare a lor si-ar asuma dinainte raspunderea ca nu vor apela la asistenta medicala si vor lasa patul din spital si medicamentele pentru un cetatean care in ultimele opt luni a stiut sa fie om, sa respecte regulile, desi poate nici lui, ca niciunuia dintre noi, nu i-o fi fost tocmai simplu sau confortabil.