Cote obligatorii de refugiati pentru primarii in 2019. Acestia vor primi locuinte sociale sau decontarea a jumatate din costul chiriei
cote refugiati 2019refugiati romania 2019locuinte socialedecontare chirieasistenta sociala
Executivul vrea sa modifice pana la sfarsitul anului normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Guvern nr. 44/2004 privind privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit protectie internationala sau un drept de sedere in Romania, in scopul sprijinirii accesului strainilor, de catre autoritatile publice locale, la asistenta sociala si medicala, precum si la educatie.
Daca nu poate primi o locuinta sociala, persoana refugiata va inchiria o locuinta si va primi de la stat pana la 50% din valoarea chiriei
Guvernul va introduce in legislatia nationala cote obligatorii pentru preluarea spre asistenta a tuturor persoanelor ce obtin o forma de protectie, autoritatile locale fiind obligate sa le asigure refugiatilor o locuinta sociala in aceleasi conditii ca si cetatenilor romani. Daca nu poate primi o locuinta sociala, persoana refugiata va inchiria o locuinta si va primi de la stat pana la 50% din valoarea chiriei, pentru maximum 1 an.
Executivul are in vedere "adaptarea legislatiei in domeniul integrarii cetatenilor statelor terte in Romania prin descentralizarea serviciilor si dezvoltarea capacitatii autoritatilor locale de a prelua si integra persoane din grupul tinta, respectiv introducerea in legislatia nationala specifica a unor cote obligatorii la nivel national pentru preluarea spre asistenta conform cadrului legal a tuturor persoanelor ce obtin o forma de protectie", se arata intr-un document guvernamental.
Potrivit sursei citate, propunerea apartine Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ar urma sa fie finantata de la bugetul de stat, presupune "adaptarea procedurilor interne ale autoritatilor cu atributii in domeniul integrarii" si va fi implementata de IGI, prin consultare cu ministerele Muncii, Educatiei si Sanatatii si cu autoritatile locale.
Ordonanta de Guvern nr. 44/2004 prevede ca Oficiul National pentru Refugiati, in cadrul unor programe derulate in comun cu autoritatile administratiei publice locale si cu organizatiile neguvernamentale, poate pune la dispozitie spatii suplimentare de cazare persoanelor care participa la programele de integrare, iar in acest sens, Oficiul National pentru Refugiati poate incheia conventii de colaborare cu autoritatile administratiei publice locale si cu organizatiile neguvernamentale, in conditiile legii.
"Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura, in limita resurselor disponibile, o locuinta sociala persoanelor care au dobandit o forma de protectie in Romania si care urmeaza sa se mute in comunitatea respectiva, in aceleasi conditii ca si cetatenilor romani. In situatia in care autoritatile administratiei publice locale nu pot asigura o locuinta sociala, beneficiarul formei de protectie poate inchiria o locuinta in cadrul comunitatii locale respective, pe baza de contract de inchiriere.
Oficiul National pentru Refugiati subventioneaza chiria locuintei cu pana la 50% din valoarea chiriei, in masura fondurilor disponibile, pentru o perioada de maximum un an", mai stipuleaza actul normativ citat. Primariile mai au obligatia de a sprijini accesul strainilor care au dobandit o forma de protectie in Romania la asistenta sociala si medicala si la educatie.
Europarlamentarul Laurentiu Rebega: “Romania va deveni tabara de refugiati a Europei. Acesta este planul UE pentru noi"
O tema foarte sensibila pentru Uniunea Europeana, acceptarea refugiatilor, incepe sa ridice tot mai multe probleme si Romaniei. Un comunicat de presa din vara lui 2017 apartinand europarlamentarului Laurentiu Rebega pare sa capete tot mai multa credibilitate in Romania anului 2019.
La acea vreme, oficialul european ne avertiza cu privire la faptul ca Romania este veriga slaba a Uniunii, pe unde pot patrunde refugiati periculosi ce mai apoi ar putea fi racolati de marile retele teroriste ale lumii.
Iata intreg comunicatul de presa al europarlamentarului:
“In aceasta vara, in care romanii au fost ametiti cu tot felul de diversiuni politice si in care se iese in strada mai mult de exasperare decat din convingere, un fenomen s-a amplificat, tacut, prea putin bagat in seama, dar extrem de grav. In ultimele luni, stirile despre grupuri de refugiati care incearca sa patrunda in Romania sau sa treaca mai departe spre Ungaria s-au inmultit ingrijorator.
Lucrurile trebuie privite in context european. Calea Balcanilor a fost blocata la frontiera ungara si croata inca de anul trecut. In primavara, presiunea maxima a fost pe calea trans-mediteraneana, din Libia spre Italia. In urma exasperarii italienilor, si aceasta cale a fost blocata. Mai nou, s-au inmultit semnificativ trecerile din Maroc spre Spania. In acelasi timp, grupuri de refugiati venind din Serbia, Bulgaria sau de pe Marea Neagra intra in Romania.
Este clar ca fenomenul a devenit general si cronic. Episodul din vara lui 2015 nu a fost ceva intamplator. Asa cum am mai aratat, potentialul migrator al zonelor limitrofe Europei din Africa si Orientul Apropiat si Mijlociu este urias – estimarile variind intre 10 si 50 de milioane de persoane. Pe acesti oameni, saraci si disperati, bogatia Europei ii atrage ca un magnet, iar politica europeana initiata de Angela Merkel nu face decat sa amplifice acest fenomen.
De ce trebuie sa se teama Romania? Multi vor spune: refugiatii nu vor sa stea in Romania, tara noastra este doar o tara de tranzit. Gresit! In acest moment, Romania, ca si Bulgaria, este veriga slaba a Uniunii. Suntem o tara fara strategie in aceasta privinta. Asteptam ca totul sa ne vina de-a gata de la Bruxelles. Iar ceea ce ne da Bruxelles–ul s-a vazut ieri in declaratiile presedintelui Macron: Romania (si Bulgaria) trebuie sa astepte linistite, in afara spatiului Schengen, si sa devina zona tampon a Uniunii Europene.
Aici trebuie sa se stranga refugiatii si aici trebuie sa fie relocati cei indezirabili care au apucat sa intre in tarile din nucleul Uniunii. Acesta este scenariul care ne este pregatit!
Guvernantii nostri ar trebui sa inteleaga, macar in al doisprezecelea ceas, ca Romania, cu actuala ei structura economica, sociala si culturala, este extrem de vulnerabila in fata chiar si a unui numar mic de refugiati. Nu avem nici stiinta si nici puterea de a-i ajuta pe acesti oameni.
De altfel, nu avem nici stiinta si nici puterea de a-i ajuta macar pe concetatenii nostri! Principala preocupare a guvernantilor ar trebui sa fie aducerea inapoi acasa, prin asigurarea unor conditii de munca si de viata decente, a milioanelor de romani risipiti prin lume.
Altminteri, Romania va ramane doar o icoana mototolita in sufletele romanilor emigranti, iar teritoriul tarii va deveni un tarc cu refugiati!”
Citeste si:
Codul bunelor maniere in business: Arta de a oferi cadouri
Sursa foto: pexels.com