Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
masa de paste 2025paste 2025sarbatori pascale 2025scumpiriputere de cumparare
Anul acesta, pregatirile pentru masa de Paste necesita un efort financiar semnificativ pentru cei mai multi dintre romani, dat fiind faptul ca preturile au crescut considerabil fata de anul trecut. Se pare ca masa de Paste din 2025 este mai scumpa cu 40%!
CC Tax Advisory a realizat o analiza inedita, care pune in paralel istoria biblica a celor 30 de arginti cu realitatile economice ale Romaniei din 2024 si 2025. Aceasta suma simbolica, primitata de Iuda pentru tradarea lui Iisus, este acum un punct de referinta pentru a intelege evolutia pietei din ultimul an. In functie de pretul actual al argintului, cei 30 de arginti se traduc in:
In paralel, analiza subliniaza cresterea semnificativa a cheltuielilor pentru o masa traditionala de Paste pentru o familie de 4–6 persoane, o reflectare clara a presiunii inflationiste asupra costurilor alimentelor. Comparativ, costurile pentru masa de Paste in 2024 si 2025 au urmat aceeasi traiectorie de crestere, aducand in prim-plan impactul inflatiei asupra bugetului gospodariilor romanilor.
Iata cateva cifre interesante care ne arata, punctual, ce alimente s-au scumpit si cat de piperate au ajuns sa fie la cost in 2025:
In 2025, cei 30 de arginti s-au transformat intr-o suma de aproape 2.000 de lei, suficienta pentru trei mese festive in familie, dar, in acelasi timp, aceasta devine un simbol al pretului platit pentru integritate, incredere si stabilitate economica – valori care, la fel ca o masa de Paste, sunt mai valoroase decat orice cos cu bunatati, indiferent de pretul sau.
In Bucuresti, kilogramul de carne de miel ajunge la aproximativ 53 de lei. Un miel de 10 kg costa intre 500 si 550 de lei, iar in unele supermarketuri, pretul unui miel ajunge pana la 59,99 lei. De asemenea, un sfert de miel, cam 4 kg, se vinde cu aproximativ 240 de lei.
Pe langa acestea, si legumele si fructele au suferit scumpiri fata de anul trecut. Ceapa verde costa acum cu 10% mai mult, iar usturoiul verde a inregistrat o crestere de 18% fata de 2024. Fiecare legatura de ceapa sau usturoi verde ajunge sa coste intre 2 si 3 lei. Scaderea productiei de anul trecut este un factor principal in aceste cresteri de pret.
Dulciurile nu au fost scutite de majorari, iar chiar ouale s-au scumpit fata de anul trecut. Pentru pasca, preturile pornesc de la 38 de lei, iar valoarea medie ajunge la 85 de lei.
Puterea de cumparate, tot mai mica
Specialistii trag un semnal de alarma si spun ca este evident cu ochiul liber faptul ca puterea de cumparare a oamenilor este in declin.
"Dincolo de simbolism, analiza noastra evidentiaza o realitate fiscala si economica dura: puterea de cumparare a populatiei se erodeaza vizibil de la an la an. Chiar si in conditiile unei cresteri usoare a veniturilor, costurile pentru mesele traditionale sau pentru produsele de baza cresc intr-un ritm mai accelerat decat salariile.
Din perspectiva fiscala, acest lucru reclama politici coerente de sustinere a clasei de mijloc si o mai buna predictibilitate in domeniul agriculturii si al TVA-ului aplicat produselor esentiale," a declarat drd. Cornelia Nastase, CEO CC Tax Advisory.
Sursa foto: freepik.com