Coronavirusul nu merita atata atentie. IGIENA DE ZI CU ZI tine pericolul la distanta
coronavirus chinaepidemiesimptome coronavirus
Sa nu ne alarmam, dar nici sa lasam garda jos. Orice virus care se raspandeste usor si POATE provoca decesul in anumite conditii, trebuie sa ne trezeasca interesul de a ne proteja. Evident, de aici pana la a transforma toata situatia epidemiei din China intr-o drama ar trebui sa fie cale lunga, din moment ce rata mortalitatii este de sub 3%, iar decesul apare cu predilectie la persoanele varstice si care sufera si de alte patologii. Insa nu e chiar asa, avidul presei dupa "senzational" si lipsa de informare a oamenilor contureaza un tablou de panica generala, care nu face bine nimanui. Sau, cel putin, nu face bine majoritatii oamenilor ca, totusi, undeva, cineva, sigur are de castigat de pe urma acestei isterii mondiale.
Paza buna trece primejdia rea, spune o zicala din popor. Si, cu mintea limpede si calma, ar trebui sa ne luam cateva masuri minime de precautie, la fel cum ar trebui sa facem, de altfel, fara sa existe pericolul infectarii cu un virus.
Masurile de igiena care ne pot feri de imbolnavirea cu
coronavirusul din China nu difera cu nimic de ceea ce ar trebui sa includem in rutina noastra zilnica, pentru ca in atmosfera, pe obiectele pe care le atingem si din partea oamenilor cu care interactionam, vin milioane, sau miliarde de bacterii, la fiecare contact.
Cum se transmite coronavirusul
COVID-19 a fost o boala zoonotica – o infectie transmisa de la animale la om. Cel mai probabil, sursa a fost o specie de liliac sau de pangolin, iar primele cazuri au aparut in cadrul unei piete agroalimentare din orasul Wuhan. Infectia a inceput apoi sa se transmita de la om la om. Cum se intampla acest lucru?
In primul rand, trebuie sa stim ca transmiterea se poate face atat prin contact direct, cat si indirect.
La acest tip de virus, transmiterea este preponderent pe cale aeriana, de la persoanele infectate deja. De asemenea, daca acestea, in timp ce stranuta, tusesc sau vorbesc, elimina picaturi de lichid ce ajung pe suprafete, suprafetele respective pot fi contagioase, daca cineva le atinge si dupa aceea isi atinge ochii, gura sau nasul.
De obicei, infectiile respiratorii mai pot fi transmise prin aerosoli – particule formate prin uscarea picaturilor, care pot traversa distante mari pana la urmatorul pacient, dar aceasta forma de transmitere la distanta nu a fost demonstrata in cazul SARS-CoV-2.
Totodata, nici ipoteza infectarii prin consumul de alimente contaminate nu a fost confirmata inca la acest tip de virus, insa este indicat sa consumati doar alimente de provenienta cunoscuta si ambalate.
Nu in ultimul rand, fiti fara griji daca primiti colete din China, Virusul nu supravietuieste mai mult de cateva ore pe suprafete, asa ca, la o durata a calatoriei de cateva zile a coletului din China, in Romania, nu exista niciun risc.
Perioada de incubatie
Perioada de incubatie pentru acest tip de virus variaza intre 2 si 14 zile, media fiind de 5-6 zile. In cazul transmisiei interumane, exista un interval de 4,4-7,5 zile intre debutul simptomatologiei la prima persoana si debutul la persoana infectata.
In aceasta perioada de incubatie, persoana infectata poate transmite mai departe virusul si celor din jurul sau, chiar daca nu prezinta inca simtomele care l-ar putea determina sa isi masuri de precautie si sa ii protejeze pe ceilalti.
Conform ultimelor informatii, insa, perioada de incubatie ar putea fi de pana la 25 de zile.
Din acest motiv, e foarte important sa respectam cateva norme de igiena firesti care, de altfel, ar trebui sa fie prezente in rutina noastra zilnica, pentru ca ne protejeaza sanatatea, in general, si nu sunt dificil de pus in practica.
Simptome coronavirus
Coronavirusul are o serie de simptome specifice, care debuteaza dupa perioada de incubatie. Acestea sunt: Febra (minimum 38 grade Celsius), tuse, dificultate la respiratie – in cazurile mai severe, dureri musculare, stari de oboseala.
Cum ne protejam impotriva infectarii cu coronavirus? Coronavirusul, desi se transmite la fel de usor precum gripa, "moare" in contact cu cei mai usori dezinfectanti, cum ar fi sapunul sau alcoolul sanitar.
Pentru a va proteja de infectare, trebuie:
-
-sa va spalati cat mai des pe maini, cu apa si sapun. O spalare riguroasa nu ar trebui sa dureze mai putin de 20 de secunde si ar trebui sa acordati atentie si spatiilor de sub unghii, dar si spatiilor interdigitale. De asemenea, se recomanda utilizarea apei calde.
-
-sa aveti in permanenta asupra dumneavoastra servetele de unica folosinta in care sa tusiti si stranutati. Daca nu le aveti, stranutati in cot, nu in palma sau pumn.
-
-sa aveti asupra dumneavoastra geluri dezinfectante (pe baza de alcool 60%), daca nu aveti acces la apa si sapun.
-
-sa nu mancati inainte de a va spala/dezinfecta mainile
-
-sa alegeti mancarea ambalata in detrimentul celei care poate sa fi fost atinsa de altcineva
-
-sa dezinfectati cat mai des suprafetele si obiectele pe care le atingeti frecvent: telefon, tastatura, usi, etc.
-
-sa fiti atenti la mijloacele de transport in comun. Daca atingeti balustrade de sustinere sau orice alte obiecte, sa nu atingeti apoi zona ochilor, a gurii sau a nasului, pana nu va dezinfectati.
-
-sa purtati masti medicinale de protectie atunci cand vizitati zonele aglomerate
-
-sa evitati deplasarea in zonele de focar
-
-sa acordati mai multa atentie alimentelor sanatoase, precum leguleme si fructele si sa cresteti aportul de lichide. Acestea contribuie la intarirea imunitatii si, astfel, organismul dumneavoastra va forma o bariera naturala care va va proteja de infectare
-
-sa nu intrati in contact cu persoanele care prezinta simtomele bolii sau sufera de infectii respiratorii acute
-
-sa mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.
-
-sa nu va administrati medicamente fara avizul medicului sau farmacistului
-
-sa respectati recomandarile autoritatilor, in cazul in care vi s-a spus sa intrati intr-o perioada de carantica, daca ati vizitat zonele de focar sau ati intrat in contact cu persoane ce vin din zonele cu probleme.
Daca dumneavoastra aveti simptomele coronavirusului sau gripei, nu va prezentati la spital, fiindca exista riscul de a-i imbolnavi si pe altii, dar si acela ca tulpina virusului pe care o aveti sa sufere mutatii genetice, intrand in contact necontrolat cu alti bolnavi. Medicii recomanda sa va puneti masca de protectie si sa apelati 112. O echipa de medici se va deplasa la dvs. si vor aplica masurile speciale pentru astfel de situatii, ca sa va protejeze si pe dumneavoastra, dar si pe cei din jur.
Este coronavirusul O ARMA BIOLOGICA?