Coronavirusul a trimis deja in somaj tehnic 500.000 de romani. Alti 111.000 si-au pierdut definitiv jobul
locuri de muncajoburisomaj tehnicangajatifirmecompaniicoronaviruspandemie
Desi inca sunt in desfasurare evenimente si, mai ales, efectele economice ale crizei pandemice, cifrele aparute pana acum ne dau deja fiori reci. Si pe buna dreptate. Aproximativ 500.000 de romani au fost trimisi in somaj tehnic. 111.000 si-au pierdut definitiv jobul, dupa ce anagajtorii au decis sa le inceteze contractele de munca.
498.778 de angajati romani au contractele de munca suspendate. Pentru ei, statul plateste somajul tehnic pe perioada starii de urgenta
Conform datelor Ministerului Muncii, in Romania sunt suspendate 498.778 de contracte de munca. Acest lucru inseamna ca aproape 500.000 de romani sunt in somaj tehnic.
Tot de la Ministerul Muncii am aflat ca cele mai afectate zone economice sunt industria prelucratoare, unde au fost supendate 130.442 de contracte de munca, dar si domeniul hotelurilor si restaurantelor, cu 90.356 de contracte de munca suspendate. Pe locul al treilea se afla sectorul comertului, cu 81.695 de locuri de munca suspendate.
Acesti oameni beneficiaza la acest moment de
somaj tehnic. angajatorii pot depune din primele zile ale lunii aprilie solicitari pentru somajul tehnic la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, respectiv la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si, in termen de 15 zile, vor primi banii pentru anagajatii ale caror contracte de munca au fost suspendate.
"In spatiul public s-a vorbit despre faptul ca fondurile pentru somajul tehnic ar fi avansate de angajator si ulterior rambursate de stat din bani publici nationali sau de la Comisie. Nu. Situatia este urmatoarea: angajatorii, incepand cu primele zile ale lunii aprilie, pot depune solicitari dupa caz la ANOFM pentru aceia care au angajati prin contract individual de munca, respectiv la ANPIS pentru celelalte forme de angajare, mai putin contractele individuale de munca, si vor primi banii din care vor face plati catre angajati", a spus, luni, Violeta Alexandru la inceputul sedintei de Guvern.
111.340 de romani au contractele de munca incetate
Daca asa stau lucrurile in privinta angajatilor ale caror contracte de munca au fost suspendate, situatia este mai nefericita in cazul celor peste 100.000 de anagajati care si-au pierdut definitiv slujba, fiindca le-au incetat contractele de munca.
In aceasta situatie se afla 111.340 de angajati, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii. Cei mai multi dintre acestia lucrau in domeniul comertului si service-urilor auto si moto -22.121 si in industria prelucratoare, -19.612. De asemenea, un numar de 14.072 de contracte de munca au fost incetate si in constructii.