Coronavirus FAKE NEWS: Nu crede tot ce crezi
fake newspandemieepidemiecoronaviruscovid 19stiri
Cine face parte dintr-un grup pe WhatsApp, sau cine are un cont de Facebook sau Twitter, a primit, in ultimele saptamani, cel putin o informatie falsa despre noul coronavirus. Fie ca era vorba despre simptomatologia specifica acestuia, fie ca era vorba despre persoanele pe care le afecteaza sau despre asa-zise masuri luate de autoritati, cu totii ne-am aflat macar o data in fata unui fake news. Autoritatile romane, precum si cele europene, fac apel la cetateni sa se informeze din surse credibile si sa verifice informatiile pe care le primesc, inainte de a le da crezare.
Criza pandemica nu este o provocare doar pentru sistemul de sanatate, ci o provocare pentru noi toti, care ne testeaza limita rabdarii, puterea de intelegere si capacitatea de a distinge informaitile false de cele reale.
E usor sa cazi in "capcana senzationalului". Instinctiv, omul are tendinta sa creada sau sa vrea sa creada in teorii ale conspiratiilor, in stiri cu iz senational sau in informatii care mai de care mai bombastice. Insa, daca nu ne pastram calmul si nu apelam la factorul ratiune, e posibil sa ne panicam, sa devenim anxiosi, tematori si neincrezatori, in mod nejustificat. Iar aceste senzatii, multiplicate pe o scara de cateva milioane de oameni, vor genera haos social.
Specialistii recomanda ca informatia primita sa fie verificata din trei surse, sau sa fie transmisa direct de o institutie sau un reprezentant oficial al unei institutii abilitate.
Nu tot ce vedem trebuie sa credem, nu tot ce auzim este adevarat. Intr-o situatie ca aceasta, in care ne confruntam cu ceva nou, neprevazut, e usor sa alunecam pe panta dezinformarii si sa ne lasam influentati de zvonuri si informatii nereale. Si facand acest lucru nu vom reusi decat sa traim cu spaima sau vom ajunge sa luam decizii care ne pot afecta, atat sanatatea psihica, cat si pe cea fizica sau emotionala.
E important sa fim rationali, sa constientizam pericolul, dar fara sa ne panicam. Preocuparea este un element care ar trebui sa ne fie supusa atentiei, insa nu si panica.
E important si firesc sa ne preocupe aceasta situatie si felul in care ea evolueaza dar in sensul in care urmarim informatiile transmise de organele legii, cum ar fi, in Romania, Grupul de Comunicare Strategica, Ministerul Afacerilor Interne, etc. Si, evident, respectam si urmam recomandarile si masurile pe care autoritatile le impun.
Insa a crede in "leacuri" si remedii minune transmise pe retelele de socializare, a crede in teorii ale conspiratiei fara niciun fundament stiintific sau in stiri neverificate, nu inseamna preocupare, ci o atitudine alarmista daunatoare tuturor.
Hai sa fim cerebrali, echilibrati si ... un pic optimisti, ingrijindu-ne in acelasi timp sa respectam regulile, masurile si ordinile date de autoritati. Daca nu din buna-credinta, macar de teama amenzilor. Amenzi care,
din 2 aprilie, cresc si de cateva zeci de ori!
Citeste si:
Comisia Europeana dedica o pagina web demontarii miturilor si verificarii factuale in ce priveste pandemia