Coreea de Nord acuzata la ONU de crime impotriva umanitatii
onucoreea de norddrepturile omului
Joi, 1 mai, la sediul ONU de la Geneva, delegatia Coreei de Nord si-a laudat progresele inregistrate in domeniul drepturilor omului.
In fruntea unei delegatii de 12 persoane, ambasadorul nord-coreean la ONU, So Se Pyong, a declarat in fata plenului Consiliului pentru Drepturile Omului ca este mandru de "progresele realizate de Coreea de Nord in ultimii 4 ani, in domeniul respectarii drepturilor fundamentale ale omului". El a mai declarat ca tara sa va continua sa colaboreze cu consiliul, denuntand "presiunile politice si amenintarile militare persistente" la care este supusa tara sa si care reprezinta "o piedica pentru dezvoltarea Coreei de Nord".
Dupa declaratia diplomatului nord-coreean, nu mai putin de 80 de tari s-au inscris pentru a face recomandari. Reprezentantul Marii Britanii a reamintit ca exista "dovezi convingatoare privind existenta unor crime impotriva umanitatii in Coreea de Nord". Presedintele Consiliului pentru Drepturile Omului, australianul Michael Kirby, a comparat crimele comise la 17 martie, atunci cand liderul Kim Jong-Un si-a eliminat rivalii, cu cele comise de nazisti, de guvernul rasist din Africa de Sud sau de kmerii rosii din Cambodgia.
Reprezentantul Marii Britanii a cerut Phenianului sa stabileasca un calendar precis de aderare la "Conventia impotriva torturii" si sa permita accesul raportorilor speciali ai ONU. La randul sau, delegatul Statelor Unite a denuntat "violarile sistematice, ample si flagrante" ale drepturilor omului, din Coreea de Nord.
Singura delegatie care a gasit de cuviinta sa laude guvernul de la Phenian a fost cea a Chinei, care a subliniat progresele realizate in domeniile educatiei, drepturilor femeilor si persoanelor cu handicap, recomandand Coreei de Nord sa-si intensifice eforturile in constructia de locuinte si retele de canalizare, mai ales in zonele rurale.
Coreea de Nord este evaluata din 4 in 4 ani de catre Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.