Consecintele nefaste ale raspandirii islamismului in Europa
Islamismul se afla pe o traiectorie ascendenta, un fapt determinat, in mod paradoxal, de atacurile din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center. Dupa acele evenimente numarul persoanelor care si-au schimbat religia, adoptand islamismul, a crescut simtitor, numai in Marea Britaniei inregistrandu-se 20.000 de convertiri noi in fiecare an.
In principiu, nu ar fi nimic rau cu aceasta ascensiune a islamismului, doar ca realitatea din teren arata in mod clar aparitia unor tensiuni. Sa privim, de exemplu, la ce se intampla in Europa de Vest, unde o adevarata falie, atat culturala cat si in planul normelor sociale, ii desparte pe musulmani de restul societatii.
De mai bine de doua decenii cuvantul de ordine in Occident a fost acceptarea aproape fara rezerve a dreptului la diferente culturale, chiar si in cazul gruparilor radicale. Alternativa era, in opinia promotorilor acestei viziuni, cultivarea rasismului si a intolerantei, lucruri inacceptabile in numele asa-numitei “corectitudini politice”.
Ca urmare, subiecte precum impactul emigratiei islamice masive asupra societatilor occidentale si tensiunile astfel create nu au fost abordate serios la nivel oficial sau in mass media.
Iar consecinta a fost ca occidentalii au descoperit ulterior, cu ingrijorare, ca musulmanii si-au format comunitati cu caracter inchis si structuri institutionale proprii care le sfideaza cateodata deschis pe cele ale statului gazda.
Astazi in Franta traiesc 5,7 milioane de musulmani, iar o proiectie pentru anul 2025 arata ca numarul lor va ajunge la 10 milioane. 4,9 milioane sunt in Germania si 4,1 milioane in Marea Britanie, iar masurile de limitare a imigratiei sunt palide si nu ofera solutii pe termen lung intr-o Europa in care populatia islamica, preponderent araba, va atinge in curand 10% din total.
Si este, desigur, ingrijoratoare tendinta acestor comunitati europene islamice de a evita contactul cultural cu populatia-gazda si de a refuza coexistenta intr-un spatiu guvernat totusi de reguli foarte clare. Multiculturalismul nu inseamna ca o tara poate fi conceputa ca un ansamblu de segmente complet diferite, ca un teritoriu fractionat cultural si etnic, vulnerabil si deschis fanatismului de toate nuantele.
Astazi traiesc in lume peste 1,8 miliarde de musulmani in 58 de state ale lumii, majoritatea acestor tari avand o rata a fertilitatii (numar de copii per femeie) foarte ridicata, care merge de la 2,14 in Turcia la 5,5 in Yemen.
Sunt 1,8 miliarde de oameni convinsi de superioritatea culturii islamice si care constituie, fara dubiu, o forta majora. O forta supusa insa, din pacate, manipularii de catre fanatici islamici irecuperabili, care, printr-un hazard geologic, au la indemana cea mai eficienta arma in contextul actual, una economica: rezervele uriase de hidrocarburi de care dispun tarile lor.