Raspunsul la intrebarea "Cat de multi bani ar trebui sa ai pentru a fi fericit?" nu este deloc unul usor, subiectul putand fi catalogat ca fiind delicat. Mai mult, raspunsul poate varia destul de mult de la o persoana la alta. Ce este sigur insa este ca ultimele cercetari din Europa si SUA arata ca banii pot, intr-adevar, influenta fericirea.
Un studiu recent din SUA, realizat de compania de servicii financiare Empower si Harris Poll, arata ca multi tineri americani din categoria milenialilor au nevoie de un salariu anual de 525.000 de dolari pentru a se simti fericiti din punct de vedere financiar. In schimb, americanul de rand s-ar multumi cu aproximativ 284.167 de dolari pe an pentru a atinge acel nivel de fericire. Cand vine vorba de generatii, cei din generatia Z viseaza la 128.000 de dolari, iar cei din generatia X la 130.000 de dolari. In cele din urma, Boomerii se gandesc la o suma de 124.000 de dolari pe an pentru a simti satisfactie financiara.
In Europa, perspectivele sunt diferite: cetatenii din Europa de Vest si Scandinavia considera ca o suma de aproximativ 100.000 de dolari pe an ar schimba pozitiv perspectivele lor asupra vietii. In Europa de Est, aceasta suma este mult mai mica, in jur de 45.000 de dolari pe an.
Fericirea financiara, potrivit studiilor, vine atunci cand exista acel sentiment de libertate, siguranta si usurare in ceea ce priveste plata facturilor, absenta datoriilor si capacitatea de a-si permite confortul zilnic fara griji. De asemenea, pentru multi, cheltuielile pentru experiente placute alaturi de cei dragi sunt esentiale, iar securitatea financiara pentru perioada de pensionare joaca un rol important in echilibrul financiar. In realitate, majoritatea oamenilor se confrunta cu un stres financiar destul de ridicat, iar un procent semnificativ din populatie trebuie sa isi gestioneze atent cheltuielile de zi cu zi.
Si totusi, desi banii sunt o componenta importanta, nu sunt singura sursa de fericire. Cei mai bogati europeni sunt, in general, fericiti, dar exista si o proportie semnificativa dintre aceia care castiga mai putin si se declara la fel de fericiti. Varsta, locatia geografica si alte aspecte personale influenteaza, de asemenea, nivelul de satisfactie si fericire al omului. Asadar, desi banii pot juca un rol semnificativ in viata noastra, ei nu sunt singura sursa de fericire si implinire.
Citeste si: Salariu de minimum 10.000 de lei pentru aceste joburi in Romania
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si