Raspunsul la intrebarea "Cat de multi bani ar trebui sa ai pentru a fi fericit?" nu este deloc unul usor, subiectul putand fi catalogat ca fiind delicat. Mai mult, raspunsul poate varia destul de mult de la o persoana la alta. Ce este sigur insa este ca ultimele cercetari din Europa si SUA arata ca banii pot, intr-adevar, influenta fericirea.
Un studiu recent din SUA, realizat de compania de servicii financiare Empower si Harris Poll, arata ca multi tineri americani din categoria milenialilor au nevoie de un salariu anual de 525.000 de dolari pentru a se simti fericiti din punct de vedere financiar. In schimb, americanul de rand s-ar multumi cu aproximativ 284.167 de dolari pe an pentru a atinge acel nivel de fericire. Cand vine vorba de generatii, cei din generatia Z viseaza la 128.000 de dolari, iar cei din generatia X la 130.000 de dolari. In cele din urma, Boomerii se gandesc la o suma de 124.000 de dolari pe an pentru a simti satisfactie financiara.
In Europa, perspectivele sunt diferite: cetatenii din Europa de Vest si Scandinavia considera ca o suma de aproximativ 100.000 de dolari pe an ar schimba pozitiv perspectivele lor asupra vietii. In Europa de Est, aceasta suma este mult mai mica, in jur de 45.000 de dolari pe an.
Fericirea financiara, potrivit studiilor, vine atunci cand exista acel sentiment de libertate, siguranta si usurare in ceea ce priveste plata facturilor, absenta datoriilor si capacitatea de a-si permite confortul zilnic fara griji. De asemenea, pentru multi, cheltuielile pentru experiente placute alaturi de cei dragi sunt esentiale, iar securitatea financiara pentru perioada de pensionare joaca un rol important in echilibrul financiar. In realitate, majoritatea oamenilor se confrunta cu un stres financiar destul de ridicat, iar un procent semnificativ din populatie trebuie sa isi gestioneze atent cheltuielile de zi cu zi.
Si totusi, desi banii sunt o componenta importanta, nu sunt singura sursa de fericire. Cei mai bogati europeni sunt, in general, fericiti, dar exista si o proportie semnificativa dintre aceia care castiga mai putin si se declara la fel de fericiti. Varsta, locatia geografica si alte aspecte personale influenteaza, de asemenea, nivelul de satisfactie si fericire al omului. Asadar, desi banii pot juca un rol semnificativ in viata noastra, ei nu sunt singura sursa de fericire si implinire.
Citeste si: Salariu de minimum 10.000 de lei pentru aceste joburi in Romania
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!