Ce se intampla cu taxa pe sticle si borcane? O vom plati din aprilie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla cu taxa pe sticle si borcane? O vom plati din aprilie?
Ce se intampla cu taxa pe sticle si borcane? O vom plati din aprilie?
de Magda Florea la 21 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
taxa sticletaxa borcanereciclaresupermarketurioug 74/2018

Desi e deja in vigoare, ordonanta de urgenta care ii obliga pe comercianti sa preia, in regim de garantie, sticle returnabile si alte ambalaje reutilizabile de la populatie, incepand cu 31 martie, s-ar putea sa nu se aplice prea curand.

Plata taxei pe sticle si borcane ar putea fi amanata deoarece sistemul gandit de Guvern ar mai avea nevoie de imbunatatiri.
 
Potrivit OUG 74/2018, incepand cu data de 31 martie, magazinele care vand produse in ambalaje reutilizabile - adica acele ambalaje create si puse pe piata special pentru a fi refolosite - vor avea o serie de noi obligatii.

Mai exact, aceste magazine trebuie:
 
- sa il informeze pe client ca valoarea fiecarui ambalaj reutilizabil este de 0,5 lei si sa evidentieze pe bon aceasta valoare;
 
- sa preia, la cerere, ambalajele reutilizabile de la client, in regim de garantie;
 
- sa-i returneze clientului, la cerere, in baza bonului fiscal, 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil returnat.
 
Ce este, de fapt, ambalajul reutilizabil? OUG 74/2018 nu ofera o lista exhaustiva cu aceste ambalaje - pe care sa figureze, spre exemplu, sticle, borcane sau butoaie cu diverse gramaje etc. - ci il lasa pe producator sa stabileasca singur care dintre ele merita refolosite.
 
In plus, ordonanta prevede ca producatorul trebuie sa scrie pe eticheta daca ambalajul este reutilizabil, astfel incat sa stie si clientul ca il poate returna, contra garantiei de 0,5 lei.
 
Guvernul a considerat ca acest sistem merita impus prin ordonanta de urgenta pentru ca va creste rapid numarul de ambalaje care - in loc sa ajunga la gunoi si sa polueze - vor fi repuse in circuitul de productie.
 
In realitate - desi ideea de a reutiliza ambalaje e buna - nu exista niciun motiv ca ea sa fie impusa prin ordonanta de urgenta, de vreme ce oricum acest nou sistem de reciclare gandit de Guvern nu va putea fi aplicat peste noapte. Iata de ce.
 

Supermarketurile nu au inca nici spatii si nici circuite de lucru pentru preluarea ambalajelor reutilizabile

 
Ca sa preia ambalajele reutilizabile, in regim de garantie, magazinele ar trebui sa aiba spatii in care sa le depoziteze. Iar cele mai multe nu dispun de asa ceva.
 
In plus, aceleasi magazine ar trebui sa aiba oameni care sa se ocupe de preluarea ambalajelor, de trierea lor si de returnarea catre producatori. In plus, ar fi nevoie ca parte dintre angajati sa plateaca garantiile catre clienti. Practic, preluarea ambalajelor ar reprezenta o noua ramura de activitate de care magazinele ar trebui sa se ocupe.
 
Contactat de Ziare.com, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), George Badescu, a spus ca reciclarea, in sine, este necesara. Dar ca pentru implementarea sistemului impus de OUG 74/2018 va fi nevoie de o perioada de adaptare.
 
"Nu cred ce ar fi de folos sa ne asteptam ca data de 31 martie sa fie ceva.. apocaliptic (...)
 
Noi speram ca va exista si o perioada de adaptare. Sigur, marile magazine vor face, din punct de vedere legal, ceea ce se va impune. Fiecare retailer isi va crea, probabil, propriul sistem.
 
Cu siguranta ca o mare problema este cea a spatiului de depozitare a ambalajelor reutilizabile. De aceea, ne-am putea gasi solutii. Sa spunem ca ne-am putea gandi la predarea ambalajelor reutilizabile intr-o singura zi a saptamanii, fapt care ar permite si transportul lor imediat catre producator, fara depozitare de durata... Sunt aici o serie de provocari care vor trebui rezolvate.
 
Nu trebuie sa uitam, insa, ca, de fapt, cel care declara ca un ambalaj este reutilizabil nu este comerciantul, ci producatorul. Ramane sa vedem daca producatorii vor alege sa foloseasca ambalaje reutilizabile si daca, intr-o perioada de timp, preferintele consumatorilor se vor orienta catre produsele prezentate in ambalaje reutilizabile sau nu...", a declarat George Badescu.
 

Producator de conserve: Sticlele si borcanele nu mai sunt rezistente ca sa le refolosim. Ordonanta n-o sa aiba niciun efect!

 
Laurentiu Capmare, directorul fabricii tecucene de conserve Contec Foods, spune ca toate borcanele pe care le foloseste la ambalare sunt de unica folosinta.
 
"Nimeni nu va putea aplica aceasta ordonanta. Nici producatorul, nici supermarketul.
 
Si va spun de ce. Oamenii care au creat-o s-au gandit ca producatorul va refolosi sticlele si borcanele. Problema este ca acestea nu mai sunt la fel de rezistente cum erau odata. Acum bagi 100 de sticle in masina de spalat si esti norocos daca mai scoti 60! Si-atunci, de ce sa te mai chinui sa le refolosesti?
 
In ordonanta scrie ca producatorul trebuie sa declare ca ambalajul e reutilizabil. Dar de ce ar face-o? Credeti ca o va face vreunul? Eu nu cred.
 
La mine scrie clar, in specificatiile tehnice ale borcanului 'OW' - 'One Way' (de unica folosinta -n.red.) . Daca el e de unica folosinta, pot sa-l declar altfel?
 
Si va mai spun ceva. Eu inteleg ca s-a dat ordonanta de urgenta si e in vigoare. Dar normele de aplicare le-ati vazut? Eu n-am vazut sa se fi publicat si norme, care sa spuna cum se aplica ordonanta. Asa ca... ramane imposibil de aplicat, asa cum am zis", a declarat pentru Ziare.com Laurentiu Capmare.
 

Producatorii de bere: Capacitatea de reutilizare a ambalajelor exista. Dar functionarea sistemului nu tine doar de noi

 
Julia Leferman, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, a explicat pentru Ziare.com ca deja in industria pe care o reprezinta sistemul de reutilizare a ambalajelor functioneaza. Daca el se va putea si extinde ramane de vazut.
 
"Noi suntem industria care are cea mai mare pondere a ambalajelor reutilizabile aflata in piata in acest moment. Motivul: producatorii de bere au pastrat liniile de productie care permit folosirea ambalajelor reutilizabile.
 
Sistemul de returnare a ambalajelor functioneaza cu predilectie in sectorul Horeca (restaurantelor si hotelurilor fiindu-le usor sa-i returneze producatorului sticlele - n.red.) si in magazinele mici, de proximitate.
 
De fapt, singurul loc in care sistemul nu functioneaza in acest moment este retailul, zona de comert modern. Cumva, motivul adoptarii acestor noi norme (cele ale OUG 74/2018 - n.red.) a fost extinderea folosirii acestui tip de ambalaje si pe sectorul retail. Daca acest lucru se va intampla intr-adevar sau nu depinde de mai multi factori.
 
Cu alte cuvinte, producatorii vor putea creste ponderea berii in ambalaj reutilizabil in functie de capacitatea lor tehnica, dar si daca produsele astfel ambalate vor fi preluate de retail si puse la vanzare pe scara mai larga", a declarat Julia Leferman.
 

Ambalajul e reutilizabil doar cand e in avantajul producatorului?

 
Din intelegerea nostra, legea spune ca o sticla de bere sau un borcan, spre exemplu, indiferent de caracteristicile tehnice, sunt considerate reutilizabile numai daca producatorul le declara ca atare.
 
Asa se face ca producatorul poate declara ca o sticla de 0,5 litri cu bere sau un borcan de 800 de ml cu muraturi livrate unui restaurant sunt reutilizabile (pentru ca si le poate recupera usor), dar ca alte ambalaje similare, livrate unui magazin, nu sunt reutilizabile (din cauza ca ar fi greu sau chiar imposibil de recuperat).
 
Potrivit legii, in 2019, atat producatorii cat si comerciantii se vor putea acomoda cu sistemul de returnare a ambalajelor. Incepand cu anul 2020, insa, producatorii vor fi obligati sa foloseasca din ce in ce mai multe ambalaje reutilizabile. Iar pana 2025, un sfert dintre ambalajele folosite de producatori vor trebui sa fie reutilizabile. Asta, daca intre timp legea nu se va mai imblanzi...
 

Sistemul de garantie ar putea scumpi produsul

 
Pana la acest moment, nici producatorii, nici comerciantii n-au reusit sa ne ajute sa intelegem ce se va intampla cu pretul produsului cu ambalaj reutilizabil.
 
Va ramane acesta neschimbat? Va creste el cu 0,5 lei (contravaloarea ambalajului reutilizabil), suma care sa fie ulterior recuperata de client de la comerciant, in regim de garantie?
 
Nimeni n-ar putea spune cu certitudine, momentan, ce si cand se va intampla, in acest sens. S-ar putea chiar sa mai dureze o vreme pana sa primim raspunsuri clare la aceste intrebari.
 
Motivul: in conditiile in care sistemul de returnare a ambalajelor nu e inca pus la punct, e foarte posibil sa nu vedem prea curand, pe rafturile marilor magazine, produse in ambalaje reutilizabile. In consecinta, am putea scapa, cel putin in acest an, de taxa pe sticle si borcane, arata ziare.com

Citeste si: La mai mult de un deceniu de la criza financiara, bancile europene inca nu s-au stabilizat, iar viitorul nu arata deloc bine
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus

today13 Ian. 2025
Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Financiar-Bancar

Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x