Ce se intampla cand vorbesc elitele ?
mugur isarescucezar mereutaelitepolitici anticiclicepolitici procicliceadevaruri
Mugur Isarescu si Cezar Mereuta au expus , recent, idei esentiale pentru dezvoltarea Romaniei
Am convingerea ca elitele romanesti ar trebui sa se implice in discutii de esenta privitoare la stadiul de dezvoltare a Romaniei si la perspectivele de dezvoltare durabila a tarii. Ici-colo apar cateva scantei, unele geniale, dar se sting repede , inainte de a da foc imobilismelor mediocre.
Dar, mai intai, ce insemana sa fii elita ? Mugur Isarescu este elegant sa-i eticheteze pe cei care au decizia in mana, astazi, drept elite . Nu sunt deloc elite .
Sociologul
Pierre Bordieu spunea ca o elita trebuie sa aiba doua tipuri de capital : un capital material si un capital cultural.
Decidentii nostri au din plin capital material, dobandit pe cai mai mult sau mai putin licite. Dar, sa fim seriosi . In ceea ce priveste capitalul cultural sunt “tabula rasa”.
Important este sa auzim vocile elitelor veritabile. Acesti oameni au o situatie materiala buna si ea le permite sa aiba si o gandire buna , libera, deschisa. Au la baza o cultura care sa le inlesneasca realizarea de analize pertinente . Nu sunt fosti vanzatori de varza in piata sau fosti militieni, sefi de post. Nu sunt fosti colaboratori cu ceea ce nu trebuia colaborat. Nu au obtinut diplome de studii dubioase, nu au plagiat. Vocea lor este autentica, libera si trebuie auzita.
Iata adevarurile rostite recent de doua elite veritabile.
Mugur Isarescu
A fost prezent ieri la Ateneul Roman, la aniversarea a 25 de ani de la intrarea in Romania a firmei de audit si consultanta EY, parte din celebrul Big4 a firmelor internationale de audit si consultanta. Cu aceasta ocazie si-a facut vocea auzita. Reproduc spusele lui ,asa cum rezulta ele, din doua articole publicate in Ziarul Financiar : “Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, ataca politicile Guvernului de a arunca cu bani cand avem crestere economica: stimularea consumului nu ajuta la recuperarea decalajelor”, Cristian Hostiuc, ZF, 10.10.2017 si “ISARESCU : Avem probleme importante cu forta de munca si capitalul”, Cristian Hostiuc, ZF, 10.10 2017.
- “Stabilitatea economica este esentiala. Stimularea consumului nu ajuta la recuperarea decalajelor economice”.
- “ Romania inca nu a reusit sa inteleaga, inclusiv la nivelul elitelor, cat sunt de nocive politicile economice prociclice.”
-”Istoria ne arata ca tarile care s-au abtinut sa cheltuiasca bani in perioadele de crestere economica au progresat mai mult pe termen lung faÅ£a de economiile care au avut cresteri economice mari, dar care apoi au scazut la fel de mult cand a venit criza.”
- “Pentru dezvoltarea durabila a unei tari nu exista subtitut la politicile economice fundamental corecte, adica politici anticiclice, cand este crestere economica si prociclice cand vine recesiunea.”
- “Inca nu se inÅ£elege cat de important este un sistem stabil de impozite, care susÅ£ine investitiile.”
-”In ultimii cinci ani, Romania a avut politici prociclice care au accentuat cresterea economica, dar care au lasat in urma deficite structurale majore, incepand de la deficit comercial, deficit extern, pana la deficit de pensii.”
-” In acest moment, Romania are cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, sustinuta de majorari salariale si reducerea taxelor, dar, la polul opus, are cele mai mici investitii ale statului din ultimii 15 ani.”
-” creÅŸterea potenÅ£ialului unei economii vine din investitii, nu din consum.”
- “ daca ne uitam la grupa de varsta 15-29 ani, vedem ca 21% dintre tineri nu urmeaza nici o forma de invatamant sau nu lucreaza. In UE media este de 14% “( este vorba de tinerii NEET, despre care am scris recent pe www.manager.ro, n.n ).
- “ exista insule in Romania cu somaj ridicat din cauza infrastructurii: din aceasta cauza nu vin investitii private”.
Referitor la acest aspect, am sa incerc sa nuantez putin lucrurile. Intr-adevar, asa se intampla lucrurile, cum spune Guvernatorul BNR.
Dar, de multe ori, luandu-se numai dupa aparente si formal – lipsa infrastructurii – cei care pierd sunt investitorii privati.
Sa luam orasul Abrud. Este un orasel mort, uitat de lume, fara comoditati esentiale: nu exista incalzire centralizata, nu exista apa curenta.Oamenii cara lemne si apa in blocuri si se incalzesc sau gatesc ca acum 200 de ani. Majoritatea tinerilor sunt someri iar bugetul lor de timp este dominat de spargerea lemnelor si transportul de galeti cu apa la diferitele etaje. Cu toate acestea, raportat la populatie, Abrudul da cei mai multi hackeri din Romania ( impreuna cu Ramnicu Valcea). Tinerii de aici au dotari execeptionale pentru informatica- as spune native. Cred ca problema cu infrastructura, pentru un investitor inteligent, ar fi trebuit sa treaca pe planul doi.
Cezar Mereuta
Profesorul Cezar Mereuta este cercetator asociat la Centrul de Modelare Macroeconomica al Academiei Romane. El este , de asemenea, membru de onoare al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
La solicitarea ZF a facut o analiza comparativa a productivitatii medii a lucratorilor din multinationalele romanesti si din companiile romanesti. El s-a bazat pe ultimele date statistice publicate de Eurostat. Concluziile sale au aparut in materialul “Analiza ZF : Angajatii din multinationale au o productivitate dubla fata de cei din companiile romanesti”, Adelina Mihai, 10.10.2017, ZF
Iata pricipalele idei :
- un anagajat dintr-o multinationala, in Romania, are o productivitate medie de 24.000 euro/an;
- un anagajat dintr-o companie romaneasca are o productivitate medie de 15.000 euro/an (30% din productivitatea medie din UE);
- productivitatea medie in UE este de 50.000 euro/an;
- Romania isi propune ca in urmatorii 10 ani un lucrator sa aiba 55%-57% din productivitatea medie din UE.
Dupa parerea mea Mugur Isarescu si Cezar Mereuta au spus lucruri esentiale pentru dezvoltarea Romaniei.
Avem insa o mare problema : cine traduce aceste adevaruri pentru cei care se cred elite ? Cred ca ar fi benefic pentru romani sa se inventeze aceasta noua meserie.