Cazul muncitorilor din Sri Lanka: Suntem credinciosi, dar traim in Romania. Si asta ne ocupa tot timpul
muncitori sri lankaharghitaromania
Nu putem sa nu avem si pe 2020 in caz care sa macine esenta mioritica din cetateanul de rand - o fi zis "Cel de sus"- si asa a aparut cazul celor doi muncitori din Sri Lanka, angajati ca brutari la o firma locala din Harghita. Bastinasii ii vor plecati din satul lor pe strainii care le aduc boli si dupa care ar putea veni si alti migranti, iar drama mai mare ca aceea de a manca paine facuta din mana lor, nici ca isi pot imagina, spun acestia intr-un glas.
O comuna din Harghita, al carei nume parca nici nu conteaza (caci, dupa cum spun insisi cei majoritari care locuiesc in zona, regiunea este nationala, unitara, suverana si indivizibila, fix in buricul unei tari, al carei prim articol din Constitutie suna cam la fel) a reusit sa aduca in atentia presei nationale un caz pe cat de dramatic, pe atat de graitor.
Speta se rezuma astfel: La brutaria din comuna, o firma de recrutare a angajat doi muncitori din Sri Lanka, veniti in Romania datorita conditiilor de munca mai bune si salariilor mai mari, in raport cu tara lor de bastina. Brutaria este in avida nevoie de forta de munca, motiv pentru care, firma a apelat la cetateni straini. "Am adus angajati din afara tarii pentru ca nu am gasit pe piata locala", spune patronul brutariei.
Straini, adica acei oameni care nu prefera ajutorul social si pentru care carciuma din sat nu e mai tentanta decat naveta catre serviciu. Zic si eu ...
Problema existentiala a cetatenilor bastinasi este ca oamenii nu sunt de-ai lor, sunt migranti. . Spaima ca vor veni si altii dupa ei, nu le-a mai dat pace localnicilor, care au ajuns atat de departe, incat i-au alungat din locuinte pe muncitori, dupa ce gazdele le-au fost
"De ce sa isi doreasca si altii stat in stat pe teritoriul Romaniei?"- s-or fi intrebat ei retoric...
Pe deasupra, unul este catolic, iar celalalt, budist.
Atat le-a trebuit localnicilor sa afle, ca l-au si vazut in fata ochilor pe Sfantu' Petru cum fereaca Portile Raiului dinaintea lor. Pe cale de consecinta, au inceput sa faca lobby spre alungarea pacatosilor.
Argumentele localnicilor tin de logica Evului Mediu si le-am obtinut si noi, de la reporterii Digi24. Oamenii isi doresc ca cei doi muncitori sa plece, din cauza nenorocirilor de neiertat precum:
-
"Noi nu suntem obisnuiti cu oamenii astia. Painea pe care o fac ei noi trebuie sa o mancam si ne uitam din ce mana mancam”.
-
"Daca ii primim acum pe cei doi, vor veni si altii. Si cu crestinii se poarta destul de urat”.
-
"Nu ii privesc cu ochi buni, ca trebuie sa ferim femeile si copiii de asemenea oameni”.
-
"Ne aduc boli, lucruri cu care noi nu suntem obisnuiti”.
Preotul din sat si-a agatat in cui hainele preotesti sau probabil, le-a intins pe calorifer la uscat, si s-a alaturat localnicilor dornici de expulzarea celor doi muncitori din comuna lor. In frunte cu preotul catolic Birók Karoly, caci despre domnia sa este vorba, circa 200 de localnici s-au strans in curtea Bisericii si apoi au mers la primarie, pentru a cere discutarea acestei probleme. Tot la primarie, sambata, toate partile implicate vor incerca sa ajunga la un numitor comun, sub deviza "Mare Ti-e gradina, Doamne".
In urma acestor tensiuni, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a criticat atitudinea preotului Birók Karoly, care "s-a implicat intr-un conflict care ii depaseste competentele, si pozitia lui nu coincide cu punctul nostru de vedere". Dar s-au mai implicat si alti preoti, in conflicte care ating competenta procurorilor, si nu s-a prea auzit de pedepse ... Revenind la comuna cu pricina, cine nu cunoaste superficialitatea situatiei de fapt, ar putea fi tentat sa creada ca cei doi muncitori "au facut ei ceva". Stiti, deviza aia rupta din filosofia mioritica si aplicabila femeilor violate sau consoartelor educate cu parul.
Insa, iata ce spun despre acesti oameni, colegii de serviciu:
-
"Nu este nicio diferenta intre noi si ei, nu vad diferenta. Isi fac treaba chiar mai bine decat noi. Eu nu vad nimic, e o prostie. Anunturi de angajare au fost date de sefi, dar nimeni din zona asta nu s-a prezentat. Avem nevoie de putere de munca, ca sa putem duce comenzile clientilor”.
-
"Si ei sunt oameni ca si noi. Noi cand am mers dincolo, ce ei ne-au trimis inapoi? Si noi am lucrat in strainatate, dar strainii nu s-au comportat urat cu noi, sa ne trimita inapoi in Romania”.
-
"Foarte buni, sufletisti, muncitori”.
Si, probabil, fara sa isi dea seama, colegii celor doi muncitori pun exact puncul pe "i" si ne ajuta, prin atributele lor, sa conturam portretul unei Romanii de toata jena. Astfel, ne intrebam: cand a avut nevoie vreodata Romania de oameni care sa isi faca treaba mai bine? In tara in care "merge si asa, Dorele"?
Avem 4,5 milioane de romani plecati in Diaspora, care, datorita locurilor de munca primite acolo, reusesc, cu sacrificii si chin, sa tina in viata economia Romaniei, trimitand miliarde de euro anual, la copii, la parinti, la frati, la surorile ramase in gulagul romanesc. Sa ne trimita si pe noi acasa, nemtii, italienii, britanicii, mai ales pe aia dintre noi care nu ne putem tine mainile in metrou decat in buzunarele vecinului, care mai facem cate un jaf, cate o crima, care mai organizam o retea de trafic de droguri sau de carne vie pe unde ne ducem. O maslina, o atentie! E drept, unii ne fac si noua viata un calvar pe acolo, dar, noi ... noi cat de oameni suntem?
"Sufletisti" e inca o caracterizare facuta de un coleg. Pai, ce inseamna "sufletismul" intr-o comuna din Romania secolului 21, in care preotul merge la proteste in timpul liber, pentru excluderea din comunitate a doi oameni, din motive evidente strict rasiale?
Ar trebui sa fim sufletisti, macar asa, de vreo cel putin 110 milioane de euro, bani care s-au dus, conform BOR, in Catedrala Mantuirii Neamului. Pe de alta parte, daca nu s-a putut nici cu poleiala in aur sa ne imbunam, la ce mai ridicam ziduri "al dracului de scumpe" in care sa mergem duminica, ca la program, la Slujba, si cand iesim de acolo, facem tot ce stim mai bine?
Cam pe unde se plimba sufletul cand scandalurile sexuale zguduie periodic Biserica Catolica?
Traim cu impresia ca, scutind Biserica de taxe si impozite si punandu-ne mana la ochi cand trec sfintii parinti in S-Class 2019 negru, probabil blindat, ne iarta Dumnezeu pacatele?! A fost o vreme cand se dadeau bani pentru iertarea lor, mai rau e a venit aia in care nu ne mai iertam nici virtutile, noua, intre noi.
Poate, daca localnicilor din aceasta comuna li se predica duminica mai putin despre autonomia Tinutului Secuiesc si mai mult despre spiritualitate, gaseau in inimile lor puterea sa accepte niste oameni care nu le-au adus niciun prejudiciu, care au venit aici doar sa isi castige painea.
Citeste si:
Epoca post-Brexit: "Nu o sa-i legitimeze nimeni pe romani pe strada sa-i intrebe daca au statut de rezident sau pre-rezident"
Sursa foto: Digi24