Cazul Danielei Crudu scoate la iveala mentalitati medievale: Femeia nu e femeie daca nu isi mai ia cate una peste ochi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cazul Danielei Crudu scoate la iveala mentalitati medievale: Femeia nu e femeie daca nu isi mai ia cate una peste ochi
Cazul Danielei Crudu scoate la iveala mentalitati medievale: Femeia nu e femeie daca nu isi mai ia cate una peste ochi
de Magda Florea la 11 Feb. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
violenta domesticacazul danielei cruduromaniaopinia publica

Statisticile arata ca, in Romania, la fiecare 30 de secunde, o femeie este agresata fizic. Si acest raport este bazat doar pe datele oficiale furnizate de autoritati in urma plangerilor depuse. Insa, in majoritatea cazurilor, femeile ajung fie sa nu depuna plangere impotriva agresorului, fie sa si-o retraga ulterior. Cazul Danielei Crudu, care a ajuns pe targa in urma unei "corectii" pe care i-ar fi aplicat-o iubitul ei, scoate la iveala comportamente de tip medieval, atat din partea victimei, cat si a societatii.

Tanara care s-a facut remarcata in presa tabloida a reusit sa tina prima pagina a ziarelor dupa ce s-a aflat ca a fost batuta de partenerul ei de viata, pana a ajuns in spital. Tanara a refuzat sa depuna plangere impotriva presupusului agresor, lucru ce reprezinta prima greseala dintr-un lant al slabiciunilor, a carui ultima zala o reprezinta reactia total deplasata a opiniei publice.

Victima si-a rezervat dreptul de a depune plangere, fara sa se gandeasca la faptul ca nu are de salvat si de protejat doar propria viata, care, evident, a fost pusa in pericol, ci, prin faptul ca este o persoana publica si, deci, formator de opinii, reactia ei poate fi copiata si luata drept exemplu de femeile care o urmaresc si o apreciaza. Din acest punct de vedere, cand o persoana isi asuma statutul de "vedeta", ar trebui sa se gandeasca de doua ori in momentul in care ia o decizie ce poate influenta publicul care o urmareste. Pentru ca, in fond, Daniela Crudu nu era cunoscuta pentru faptul ca devenise cel mai tanar membru al Academiei Romane, ci era cunoscuta tocmai pentru viata ei persoana si evenimentele care s-au intamplat in aceasta zona, deci, era evident ca si aceasta situatie se va transforma intr-un circ mediatic national.

Intr-o Romanie in care ne alegem valorile in functie de ceea ce ne promoveaza televiziunile, care traiesc la randul lor din rating, iar ratingul si audienta se construiesc, in special, din scandaluri, e usor sa alunecam pe panta in care ajungem sa luam drept modele poate oameni care nu s-au remarcat prin ceea ce ar trebui sa se remarce cineva ca sa isi castige statutul de "vedeta". Insa calitatea unei persoane, cum isi alege ea sa isi traiasca viata, felul ei de a fi si poate personajul pe care il joaca tocmai ca sa capteze atentia presei, de pe urma careia traieste, sunt niste aspecte care nu ar trebui sa permita nimanui sa judece si sa dea sentinte.


Stirea ca Daniela Crudu a ajuns batuta de iubit si bagata in spital a strans reactii diverse. Din pacate, cele mai multe dintre ele scot la iveala mentalitatea medievala in Romania. Se pare ca romanii si romancele inca nu au trecut peste legile medievale care dadeau barbatului drept de viata si de moarte asupra femeii, si inca traim cu ideea ca "o palma e din dragoste", sau "nu ma iubeste daca nu ma bate", sau "femeia trebuie sa indure", sau "asa sunt barbatii, de aia sunt barbati".

La noi, daca o femeie este batuta, in loc sa se ia masuri, cel putin la nivel de oprobiu public asupra agresorului, toata furia populara pica tot pe victima, care e asaltata ca la un chestionar, cu raspunsurile deja sugerate in intrebare: "De ce te-a batut?" sau "Ai facut tu ceva sa te bata, nu-i asa?".

La fel functioneaza si mentalitatea populara cand vine vorba despre viol. Ori a fost victima provocatoare si l-a starnit pe agresor, ori "era o femeie usoara si merita ce i s-a intamplat".

Doar cateva dintre comentariile de la stirea cu Daniela Crudu arata fix centrul cercului vicios in care se invarte Romania si motivul pentru care violenta domestica inca este un stil de viata printre noi. Iata cateva dintre ele, stranse de colegii de la Digi24:

  • "A batut-o pentru ca a scazut tariful fiind strigator la cer ca dupa o sambata noaptea să vina doar cu 300 de Euro, profit, acasa!”
  • "In urma puternicelor lovituri aplicate la nivelul mufarinei, Cruda a ajuns la spital cu hainele improscate de botox ”
  • "Vai, ce stire "importanta" si de interes national! "Vedeta de televiziune", a lustruit multe, multe "bete", sa ajunga pe ecran. Probabil n-a lustruit bine "batul", de asta a luat-o pe cocoasa."
  • "Ha,ha,ha...a primit retusuri la operatiile estetice? Nu a ratat nici ocazia asta!!”

Ce sentimente, ce valori, ce capacitate cognitiva ii domina pe acesti oameni incat ajung sa se bucure ca o femeie ajunge sa fie batuta? Sau un barbat! Pentru ca nici nu are importanta sexul, categoria sociala din care fac parte, ocupatia, imaginea publica pe care o au. Are importanta doar faptul ca nicio fiinta vie nu merita un astfel de tratament.

Cum isi vor educa acesti oameni copiii, ce le vor spune daca vor avea sau au baieti? Ca unele femei merita din cand in cand sa faca o excursie la spital? Sau sa le dea la ficat, sa nu lase urme? Dar daca vor avea fete? Le vor spune sa lase capul plecat daca isi mai iau cate una peste ochi si ajung la chirurgie?

Fetele si baietii crescuti de parinti care spun ca o femeie cu botox si silicioane merita eventual sa fie omorata in bataie, mai ales daca se speculeaza si un iz de prostitutie mascata pe ici colo, vor alcatui societatea de maine. Din pacate, ea nu va fi deloc diferita de cea de ieri, si nici de cea de azi, in care la fiecare 30 de secunde o femeie isi primeste educatia cu parul de la barbat. Dar va fi mai rea decat amandoua. Pentru ca, macar oamenii de ieri si de azi, majoritatea dintre ei, nu se numeau emancipati si nu se bateau atat cu pumnul in piept cum o facem noi azi ca suntem evoluati, ca suntem IT-isti, ca avem facultati, ca facem city break-uri in toata lumea, ca, ca, ca ...

E mai dureros comportamentul tinerei generatii de a imbratisa violenta decat era pe vremea bunicilor si strabunicilor nostri. Pentru ca acum nu mai avem nicio scuza. Nici macar una. Acum nu mai putem invoca niciun motiv pentru care o femeie e trosnita din cand in cand de purtatorul de organe sexuale masculine care ii este sot, amant, iubit, prieten.

In timp ce acesti indivizi se simt masculi impunandu-se orin pumn in fata unor fiinte mai slabe, femeile ajung sa duca pe picioare traume emotionale ireparabile si, poate, sa perpetueze un comportament gresit insuflandu-le si propriilor copii fie tipul victimei care tace si rabda, fie tipul agresorului. Pe langa asta, copiii crescuti in medii violente ajung inevitabil sa aiba si ei sechele emotionale, vazand, auzind si simtind ce se intampla acasa. Acesti copii, care traiesc direct in mediile violente, vor forma societatea de maine, luandu-se de mana cu aceia crescuti in medii de frustrare, de lipsa de educatie, de lipsa de ocupatie, ale acelora care scriu pe Facebook ca "bine i-a facut ala Danielei Crudu, ca si-o merita".

Si uite asa, viitorul arata exceptional si fetita care merge astazi pe strada cu inghetata in mana, poate fi peste 15 ani, o alta Daniela Crudu. Poate nu asistenta TV, poate inginer spatial, care, insa, s-a maritat din dragoste cu Nicu, baiat crescut de tatal lui in spiritul ca "femeia trebuie pusa la respect". Si, ocazional, doamna inginer face cate o excursie la spital cu targa. Care e diferenta? Niciuna. Violenta e violenta si nu are justificare.

A, si inca ceva. Noi am facut-o pe Daniela Crudu Vedeta si, implicit, i-am incurajat si crescut aceasta imagine publica, asa cum o fi ea. Femeia asta e un produs media, construit pe baza cerintei publicului. Or, daca intrebi publicul, nimeni nu asculta manele, nimeni nu urmareste asistentele TV, toti ne uitam in continuu la TVR Cultural si Discovery, in timp ce minutele de aur la Acces Direct, arata ca 2,5 milioane de romani s-au uitat la celebrii Viorel si sotia-Vulpita din Blagesti.

Acesti 2,5 milioane de oameni suntem noi. Daniela Crudu nu ar mai fi omniprezenta daca nu ar fi cerere in public si daca nu ar face audienta. Televiziunile si mass-media in general si-ar schimba grila radical daca, de maine, audienta ar face documentarele despre viata timpurile a lui Iisus Hristos sau predicile despre Evanghelia lui Petru.

Citeste si: Cazul muncitorilor din Sri Lanka: Suntem credinciosi, dar traim in Romania. Si asta ne ocupa tot timpul
 


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x