EXCLUSIV. Cati bani trebuie sa aiba pusi deoparte o familie cu 3 copii din Romania
bani deoparteeconomisire
A avea economii tine de domeniul fantasticului pentru multi romani care de-abia isi duc existenta de la o luna la alta, insa trebuie subliniata necesitatea de a gasi resurse si solutii pentru a-ti constitui un fond de urgenta, oricat de apasatoare ar fi problemele financiare.
Un fond de urgenta se impune in orice familie, dar cu precadere in casele unde exista copii. Pentru stabilitatea celor mici si pentru a te asigura ca, in caz de ceva neprevazut, acestia nu vor fi afectati, trebuie sa ai o anumita suma de bani pusa deoparte.
Ce situatii neprevazute pot aparea? Vorbim despre posibilitatea de a-ti pierde jobul, un accident de munca, imbolnavire si incapacitate temporara de munca, un deces in familie.
Aceste lucruri tin de neprevazut si, desi te vor lovi puternic emotional, macar te poti pune la adapost din punct de vedere financiar.
In general, e recomandabil sa ai in casa banii necesari traiului pentru o perioada de 6 luni de zile, in cazul in care ramai fara sursa de venit sau apare o cheltuiala majora iminenta.
Economiile unei familii cu 3 copii ar trebui sa fie de cel putin 10.000 de euro
In cazul unei familii cu 3 copii care cheltuie in medie pe consumul imediat dintr-o luna de zile 8.000 de lei, suma ce ar trebui sa fie pusa deoparte si de care nimeni sa nu se atinga se ridica la aproape 50.000 de lei, adica cca. 10.000 de euro.
Cel mai important aspect in determinarea sumei corecte ce trebuie pusa deoparte este ca acesti bani sa acopere, pentru o perioada de jumatate de an cheltuielile esentiale: chiria sau rata la locuita, alte rate la banci sau IFN-uri, taxele de scolarizare ale copiilor (daca este cazul), hrana, medicamentatia, facturile.
La fel de important e ca acesti bani sa nu se devalorizeze, deci e esential ca ei sa fie investiti si plasati in instrumente financiare ce aduc profit/randament/dobanzi. De exemplu poti opta pentru cea mai simpla metoda: depozitele bancare sau
titlurile de stat, desi e drept ca rata anuala a inflatiei e mai puternica, insa reusesti sa-ti amoritezezi cea mai mare parte din forta cu care s-ar devaloriza banii daca i-ai tine pur si simplu "la ciorap".
Afla de aici Sunt sigure DEPOZITELE BANCARE? Cati bani iti garanteaza banca, in caz ca se intampla ceva
Foto: manager.ro