Cati bani dau romanii pe mancare intr-o luna de zile: din salariul minim pe economie, matematic nu ai cum sa supravietuiesti
saraciesalariul minim pe economiesalariul minim 2024cosul minim de cumparaturi
Una dintre cele mai mari poveri financiare a ajuns sa fie asigurarea meselor zilnice. Tot mai multi romani se plang de faptul ca nu mai reusesc sa isi gestioneze bugetul pentru mancare, in conditiile in care alimentele s-au scumpit semnificativ in ultimul an.
Cel mai grav aspect este dat de faptul ca nu mancarea "de lux" are un pret tot mai piperat, ci tocmai acele alimente de baza, strict necesare pe masa fiecarei persoane.
Vorbim despre cosul minim de cumapraturi necesar supravietuirii in conditii cat de cat normale, alcatuit din: paine, lapte, oua, orez, branza, carne, fructe si legume.
Ei bine, o analiza Picodi.com arata ca acest cos minim e mai scump cu 18% fata de anul trecut, deci cu mult peste rata anuala a inflatiei la nivelul economiei in general.
Cosul minim de cumparaturi costa peste 500 de lei, dar nu iti ajunge unul singur pe luna
La 503 lei a ajuns costul cosului minim de cumparaturi, ne mai releva analiza citata anterior. Practic, cei peste 1,5 milioane de romani care muncesc pe
salariul minim pe economie (aproximativ 2.000 de lei net), ajung sa dea intr-o luna un sfert din cat castiga numai ca sa aiba pe masa cateva alimente de stricta necesitate. Despre mese imbelsugate si a te ridica satul de la masa sau despre a avea preparate speciale in zile de sarbatoare nici macar nu incape discutia in cazul acestor oameni.
Daca suprapunem aceste cifre cu cele de pe piata muncii, constatam ca o treime dintre salariatii de la noi din tara se afla in aceasta situatie critica de viata. Pentru acesti oameni, 2.000 de lei trebuie sa ajunga intr-o luna de zile pentru mancare, facturi, taxe catre stat, dar si medicamente sau cheltuieli neprevazute precum o urgenta medicala sau o defectiune in locuinta. Pare imposibil!
Altfel stau lucrurile pentru angajatii care muncesc pe salariul minim in alte state, precum Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg si Noua Zeelanda. Aici avem cel mai relaxat raport intre salariul minim pe tara si costul cosului minim de cumparaturi. Concret, salariatii de aici isi permit cosul minim de cumparaturi cheltuind numai o zecime din salariul minim. Dupa cum am vazut, la noi e vorba despre un sfert din salariul minim!
Foto: freepik.com