Elvetia este recunoscuta drept una dintre cele mai dezvoltate tari din lume, oferind cetatenilor sai salarii ridicate, un nivel de trai ridicat si peisaje deosebite. In aceste conditii, Elvetia s-a transformat de-a lungul timpului intr-un adevarat magnet pentru expati. Insa, pe langa aceste avantaje, Elvetia este si una dintre cele mai costisitoare tari de pe planeta, necesitand o gestionare atenta a bugetului.
Elvetia se evidentiaza in topul celor mai scumpe tari din lume, iar trei dintre cele mai scumpe orase din lume se afla aici, conform studiului Mercer. Zurich ocupa pozitia a treia in clasamentul mondial al celor mai scumpe orase. Este centrul cultural si economic al Elvetiei, oferind peisaje superbe, o viata culturala activa si o piata a muncii infloritoare. Geneva, al doilea oras ca marime al tarii, gazduieste sediile Natiunilor Unite si ale Crucii Rosii. Basel, situat la granita cu Franta si Germania, este al treilea cel mai scump oras din Elvetia in ceea ce priveste costurile de trai.
Viata in Elvetia este semnificativ mai scumpa decat in Romania. Un calcul precis al cheltuielilor este esential pentru o planificare corecta a bugetului. Spre exemplu, o familie de 4 persoane are nevoie de aproximativ 5.648 CHF (29.188 RON) lunar fara chirie, in timp ce pentru o singura persoana costurile ajung la 1.542 CHF (7.969 RON). Chiria este de peste 4 ori mai mare decat in Romania.
O masa medie la restaurant pentru 2 persoane ajunge in medie la 110 CHF (568,40 RON), un pret destul de ridicat pentru cei mai multi oameni. O sticla de apa (1,5l) are un pret mediu de 1,24 CHF (6,40 RON), iar o paine costa in medie 3,09 CHF (15,96 RON). Abonamentul lunar pentru transport in comun costa 80 CHF (434,05 RON), iar litrul de benzina 1,92 CHF (9,92 RON).
Chiriile in Elvetia sunt mari, iar piata imobiliara este foarte competitiva. Valoarea maxima a avansului pentru inchiriere este echivalentul a 3 luni de chirie, iar agentiile imobiliare pot percepe taxe suplimentare. De exemplu, in medie, inchirierea unui apartament cu o camera variaza intre 1.308 CHF (6.758 RON) si 1.659 CHF (8.571 RON), iar pentru un apartament cu trei camere, intre 2.328 CHF (12.031 RON) si 2.984 CHF (15.420 RON).
Preturile la nivel national pentru achizitionarea unei locuinte variaza intre 10.067 CHF (52.019 RON) si 14.315 CHF (73.972 RON) pe metru patrat. In aceste conditii, un apartament mic poate avea un pret de aproximativ 500.000 de euro.
Citeste si Cum e sa traiesti in Irlanda. O romanca stabilita de 10 ani: Salariile sunt foarte mari, dar un pachet de tigari e 15 euro
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona