Cat de veridice pot fi sondajele de opinie in Romania. O problema controversata
sondaj de opinieueromaniapsdalegeri parlamentare
Rezultatele a doua sondaje de opinie recente se bat cap in cap. Acest lucru ridica intrebarea critica a increderii pe care o poti acorda rezultatelor unui sondaj
Tin sa precizez ca un sondaj de opinie, in general, nu descrie comportamentul real al unui subiect ci parerea lui despre cum s-ar putea comporta intr-o situatie mai mult sau mai putin ipotetica.
Daca ii intrebati pe romani cat sunt de ecologisti, 90% iti vor raspunde ca sunt foarte ecologisti. Daca aplici insa metoda observatiei – de exemplu analiza urmelor lasate de ei in paduri– vei vedea ca nu sunt ecologisti nici macar 5%, in mod real. Metoda observatiei descrie comportamentul real al subiectilor.
Cu aceste precizari in minte, sa analizam rezulatele a doua sondaje de opinie recente. Rezultatele sunt relativ contradictorii.
Sondaj realizat la 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
Sondajul a fost realizat in Romania si Bulgaria. In Romania au fosta anchetati 1044 subiecti. Nu stiu cine a facut sondajul si nu am avut acces la datele raportului de cercetare. Am avut acces numai la informatiile din articolul “ Sondaj la 10 ani de la aderarea Romaniei la UE...”, CP, 27.11.2017, HotNews.
Ceea ce este notabil in datele furnizate este increderea mare pe care o au romanii in UE ca grup de referinta ( grupul la care ne raportam cand actionam in vaiata cotidiana).
- 57% din romani au incredere in UE; numai 14% au o parere negativa despre aderare.
- 54% din romani considera ca vocea lor este auzita in UE. Comparati acest rezultat cu faptul ca 90% din tinerii romani -populatia intre 15 si 34 ani – considera ca vocea lor nu este auzita in Romania ( studiu realizat la comanda Schultz Consulting).
- romanii considera ca principalul avantaj al aderarii la UE este posibilitatea de a pleca din Romania pentru a lucra intr-un stat membru al UE.
- intre 65% si 82% din romani considera ca deciziile institutiilor romanesti ar trebui luate tinand cont de parerea conjugata a Guvernului si a Institutiilor UE. Numai intre 9% si 31% dintre romani considera ca deciziile institutiilor ar trebui luate tinand cont numai de parerea Guvernului roman.
- este evident, potrivit acestui sondaj, ca romanii vad in UE un aparator al drepturilor si libertatilor lor in viata cotidiana si un garant al echitatii.
Ultimul sondaj asupra intentiilor de vot ale romanilor
Sondajul a fost realizat de CURS, pe 1067 subiecti cu varste de 18 ani si peste.
Datele pe care le prezint le-am preluat din articolul “ Mari surprize in cel mai recent sondaj de opinie”, 27.11.2017, Gandul.
La intrebarea “Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu candidatii carui partid ati vota ?”, s-au formulat raspunsurile :
- PSD – 43%;
- PNL – 27%;
- ALDE – 9%;
- UDMR – 6%;
- PMP – 6%;
- USR – 6%.
Rezultatele celor doua sondaje de opinie sunt controversate
- desi populatia isi arata apetitul pentru UE si valorile europene, ar alege in primul rand reprezentantii unui partid pe care UE il incurca . Reprezentantii acestui partid nu au o imagine favorabila la nivelul Comisiei Europene si sunt atacati frecvent de catre expertii acesteia.
- populatia ar alege reprezentantii PSD in parlament, desi PSD ar putea sa le anuleze principalul beneficiu pe care il vad in aderarea la UE : posibilitatea de a munci in alta tara. PSD vehiculeaza ideea de ale interzice studentilor bursieri la stat plecarea la lucru in strainatate dupa absolvirea facultatii.
- pe ansamblu, romanii ar alege in parlament in primul rand reprezentatii PSD, desi semnalele venite de la UE si Comisia Europeana in legatura cu acest partid sunt din ce in ce mai negative.
Posibile explicatii ale acestei situatii
- prin intermediul televiziunilor si presei PSD a repetat la nesfarsit idei despre legalizarea furtului in beneficiul romanilor. Romanii sunt mari consumatori de media. Se stie de multi ani ca plasticitatea cerebrala ar putea modifica densitatea anumitor arii cerebrale prin expunerea repetata la un mediu si la o sarcina data.
- deja, romanii nu mai fac suficient de bine demarcatia dintre justitie si injustitie si merg pe beneficiile rapide, obtinute pe termen scurt, gen “traieste-ti clipa”.
- sistemul educational romanesc nu este conceput pentru a-i invata pe tineri sa rationeze ci sa ramana “sclavii ignorantei”. Astfel ei raman manipulabili. De acest lucru se profita din plin.