Cat a platit SUA pentru razboiul terorii, de la 11 septembrie 2011 pana la moartea lui Bin Laden
osama bin ladensuacongresterorismafganistanirak
A fost nevoie de 3.519 de zile de la 11 septembrie 2011 pentru ca fortele SUA sa-l ucida, in cele din urma, pe Osama Bin Laden, considerat arhitectul sef al atacurilor care au pus o lume intreaga in alerta de terorism, scrie Huffington Post.
In aceasta perioada, au izbucnit doua razboaie in Orientul Mijlociu, fiecare dintre ele avand scopul declarat de a servi obiectivul unui razboi mai "larg": acela contra terorismului. Capturarea lui Bin Laden nu este echivalenta cu incetarea acestor operatiuni. Dar ofera posibilitatea de a incheia un capitol suculent politic, extenuant emotional si extrem de costisitor.
Cati bani au cheltuit Statele Unite pentru capturarea lui Bin Laden, in cadrul operatiunilor care au avut loc duminica? Cifra exacta este dificil (probabil imposibil) de evidentiat. O estimare mai precisa se poate face in legatura cu operatiunile in exteriorul tarii, lansate ca raspuns al atacurilor din 2001.
Conform unui raport privind Serviciul de Cercetare al Congresului, din 29 martie 2011, Congresul a aprobat un total de 1,283 trilioane pentru "operatiuni militare, consolidarea securitatii, reconstructie, ajutor extern, costuri cu ambasade si asigurarea medicala pentru veteranii celor trei operatiuni lansate dupa atacurile din 11 septembrie". Acestea sunt Operatiunea de sustinere a pacii in Afganistan (Operation Enduring Freedom), Operatiunea vulturul nobil (Operation Noble Eagle), furnizand securitate suplimentara bazelor militare, si Operatiunea libertate irakiana (Operation Iraqi Freedom).
Defalcat individual, guvernul a cheltuit 806 miliarde de dolari pentru Irak, 444 miliarde de dolari pentru Afganistan, 29 de miliarde de dolari pentru securitate suplimentara si 6 miliarde de dolari pentru linii de buget "nealocate". Marea majoritate a banilor alocati au mers la Departamentul Apararii si, din acestia, cei mai multi au fost directionati spre fiondurile de Operatiuni & Intretinere, care au crescut de la 42 de miliarde in anul fiscal 2004, la 79 de miliarde in anul fiscal 2008. Doar 67 de miliarde de dolari (sau 5%) au mers la Departamentul de Stat sau USAID. Doar 8 miliarde de dolari (sau 1%) au acoperit asistenta medicala pentru veterani, via Departamentul pentru Problemele Veteranilor.
Pentru ca prezenta trupelor americane va ramane relativ constanta si al niveluri ridicate in Afganistan, iar, in Irak, la dimensiuni ceva mai reduse si pentru ca problemele de sanatate ale veteranilor se vor inrautati, cu siguranta, pretul va continua sa creasca. Daca Congresul aproba cererea de finantare a presedintelui inclusa in anul fiscal 2012, costurile cumulate ale operatiunilor de dupa 11 septembrie vor ajunge la 1,415 trilioane de dolari. Biroul pentru Bugetul Congresului estimeaza ca, in urmatorii zece ani, costurile totale "pot ajunge la 1,8 trilioane, pana in anul fiscal 2012".
Bin Laden, desigur, nu a fost gasit nici in Irak, nici in Afganistan, ci in Pakistan. Si nu a fost ucis de aramata, ci de o unitate a trupelor Navy SEAL, trupele speciale ale marinei americane, sub indrumarea CIA. Bugetele pentru aceste agentii si entitati nu au fost acoperite de raportul mai sus amintit. In orice caz, studiul a analizat banii cheltuiti pe finantarea misiunilor guvernului din Pakistan contra insurgentelor. Dupa 11 septembrie 2001, Statele Unite au alocat bani in acest scop o singura data: 400 de milioane de dolari, in anul fiscal 2008.