Cariera si munca in casa: viata femeilor din Romania, mai grea si aglomerata decat ai crede
carierajobviata profesionalafemei
Ca femeie a zilelor noastre, desi traim intr-o epoca privilegiata de drepturi si libertati egale intre sexe, e dificil sa-ti construiesti o cariera care sa concureze de la egal la egal cu cea a unui barbat, cat timp pe umerii tai apasa si alte responsabilitati, cum ar fi munca in casa.
Responsabilitatile casnice cad adesea in sarcina femeilor, in unele situatii chiar in sarcina lor exclusiva, ceea ce le ingreuneaza drumul catre o cariera de succes sau le suprasolicita, din cauza oboselii si epuizarii, urmari ale unui efort sustinut si constant.
Un sondaj recent arata cat de dificil e sa ai un job, dar sa te si ocupi zilnic de tot ce inseamna treburi casnice.
"Dincolo de a avea o viata profesionala activa, 70% dintre femeile care locuiesc cu partenerul de viata spun ca sunt responsabile si de treburile casnice, precum pregatirea meselor, spalatul vaselor, spalatul si calcatul hainelor, dar si pregatirea copiilor pentru diverse activitati, in cele mai multe cazuri. Pentru o treime dintre femei, „joburile casnice” ocupa mai mult de 4 ore, echivalentul unui job cu jumatate de norma", arata o analiza a platformei de recrutare online BestJobs.
Tot sondajul respectiv mai scoate la iveala faptul ca, pe langa jobul oficial, femeile au si roluri precum contabila familiei, fiind responsabile de bugetul gospodariei (peste 63%), bucatarul casei (59%) sau organizator de petreceri aniversare (32%), arata un sondaj realizat de BestJobs. Pentru femeile care au si copii, rolurile se diversifica si mai mult, acestea fiind si mama-invatatoare sau mama-profesoara (aproximativ 32%). De asemenea, ocazional devin si povestitor pentru cei mici (25%), soferul familiei (22%), responsabila cu reparatiile in casa (peste 19%) sau IT-ista familiei (17%). Daca ar fi remunerate, „joburile casnice” ar valora cel putin echivalentul salariului de la jobul oficial, considera 60% dintre respondentele sondajului, in timp ce 40% spun ca nu pot estima aceasta implicare in bani.
In gospodariile mixte, responsabilitatile sunt impartite de cele mai multe ori in functie de gen. Astfel, femeile ajung sa isi ocupe o parte mai mare din timpul liber cu treburile casnice, care intra in sarcina lor si consuma cel mai mult timp. Chiar daca si barbatii isi asuma roluri precum responsabilul cu reparatiile de orice fel din casa (78%), soferul familiei (56%), contabilul familiei (39%) si tata-invatator sau tata-profesor (39%), 44% dintre respondentii de gen masculin au declarat ca sotia sau partenera se ocupa cel mai mult de treburile casnice, in timp ce 37% considera ca responsabilitatile sunt impartite in mod egal. Dintre barbatii care se ocupa de intretinerea casei si a familiei, aproape 83% aloca in medie intre una si trei ore zilnic acestor sarcini si doar 17% depasesc acest timp.
Din cauza treburilor casnice de care se ocupa singure in mare parte, femeile se bucura mai putin de propriile pasiuni sau hobby-uri
"In continuare vedem ca femeile tind sa aiba mai multe responsabilitati decat partenerii lor cand vine vorba de joburile casnice, ceea ce inseamna mai putin timp pentru propriile pasiuni sau hobby-uri. Cu toate acestea, avem in jurul nostru foarte multe exemple de femei care imbina cu succes rolurile profesionale si cele casnice. Fiecare femeie merita recunoastere pentru toate joburile din fiecare zi. Astfel, BestJobs lanseaza o campanie-manifest prin care celebreaza femeile care reusesc sa puna lumea in miscare si la birou, dar si acasa", spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
Foto: pixabay.com