Care vor fi consecintele economice ale alipirii Peninsulei Crimeea la Rusia
rusiaexporturicrimeeaeconomiceuro
Duminica, 16 martie, locuitorii din Crimeea au dat un vot masiv la referendumul din Crimeea in favoarea alipirii la Federatia Rusa. Peste 95% dintre ei au aprobat acest demers, transmite BBC.
Pentru Europa este foarte riscanta acceptarea revizionismului frontierelor sub presiunea armei, pentru ca el se poate extinde apoi necontrolat, apreciaza expertii citati de BBC.
Daca liderul rus, Vladimir Putin iese invingator, acesta va fi practic incurajat sa continue. Specialistii sunt de parere ca un razboi in sensul conventional in aceasta zona este greu de conceput, pentru ca Rusia este totusi o mare putere nucleara.
Majoritatea opteaza pentru varianta de razboi economic, mai ales ca Putin are ambitia ca tara sa sa fie o mare putere mondiala in domeniu, insa nu detine forta economica cu care sa sustina aceste ambitii.
Conform sursei citate, de la demararea conflictului cu Ucraina, nota de plata pentru rusi este tot mai mare.
Moneda ruseasca, rubla, are probleme, actiunile firmelor din Rusia au scazut cu 20% de la inceputul anului, iar afaceristii rusi nu mai primesc finantari din partea bancilor din Occident.
Unele cercetari arata faptul ca primii zece oligarhi rusi au pierdut in ultima saptamana 6,6 miliarde de dolari.
BBC arata ca in cazul in care sanctiunile economice vor fi aplicate Rusiei, tara va fi pur si simplu sufocata economic, mai ales daca pretul petrolului ar scadea. Dreptul de a calatori va fi tot mai restrans, iar sustinerea cheltuielilor statului ar putea impune majorarea fiscalitatii de catre Vladimir Putin.
Si totusi, Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei, insa exporturile rusesti de energie, 80% destinate Occidentului, genereaza peste jumatate din bugetul statului si un sfert din PIB-ul acestei tari.
Expertii se intreaba ce se va intampla cu acest stat, daca exporturile vor fi stopate, mai ales ca in ultima vreme, Rusia lui Putin a devenit un partener foarte important pentru multe firme din Occident.
Deutsche Welle arata ca Duma de la Moscova dezbate deja o lege de nationalizare a intreprinderilor straine. Potrivit sursei citate, numai Germania are in Rusia investitii de 20 de miliarde de euro.
Mai mult, valoarea totala a exporturilor Germaniei in Rusia a ajuns la aproape 36 de miliarde de euro. Peste 6.200 de firme germane fac afaceri cu Rusia in acest moment.
Marea Britanie a atras investitii rusesti importante, iar premierul David Cameron a recunoscut impactul financiar pe care l-ar avea sanctiunile impotriva Rusiei asupra economiei britanice. Spania si Italia ar avea si ele de suferit, asa ca in acest moment consecintele par a fi dure de amble parti.