Care va fi energia viitorului in UE?
energieviitoruetransformatoaretransportturbineenergia verde
Problema energiei viitorului a devenit tot mai vitala in toata lumea. Se vorbeste despre gazele de sist, despre energia nucleara, dar si despre un ansamblu de resurse regenerabile care sunt denumite generic energie verde (energie solara, energie fotovoltaica, enegie eoliana).
Daca Polonia investeste in extragerea gazelor de sist si Marea Britanie a decis construirea unei noi centrale nucleare, Germania isi pastreaza conceptul si strategia lansate in urma cu cativa ani de energie verde. Dar nu ar trebui oare ca intr-o Europa Unita sa existe o strategie comuna cu privire la acest subiect sensibil? Se pare ca nu, din moment ce Comisia Europeana a reactionat cu o singura propozitie la proiectul Marii Britanii de a construi noi centrale nucleare: energia este o competenta exclusiva a statelor membre. Si nici nu avea cum sa spuna altfel din moment ce aceasta sintagma apare explicit in tratatele europene.
Ca urmare a acestui anunt al Comisiei, se pune punct unei dezbateri declansata de Germania care nu s-a aratat deloc incantata de decizia Marii Britanii de a-și completa productia de electricitate prin fuziune nucleara. Vestea nu a provocat nicio reactie la Bruxelles, Marea Britanie anuntand demult ca are intentii serioase de a se intoarce la energia nucleara pentru a combate efectele incalzirii globale.
Desi se pune problema armonizarii politicilor energetice europene de mai mult timp, membrii UE nu vor sa incredinteze sub nicio forma institutiilor europene suveranitatea energetica. Dar problema este ceva mai complicata atata timp cat dinspre est, Rusia se joaca cu robinetul gazelor, iar Ucraina pare sa se fi intepenit intre a se apropia de UE si a nu pierde resursele energetice care vin dinspre Moscova.
Germania este considerata naiva pentru decizia ei de a se lansa intr-un proiect energetic – energie eoliana si energie solara – care nu si-a dovedit inca eficienta in timp, iar Marea Britanie este acuzata ca opteaza pentru solutii extrem de riscante.
Practic, Europa se afla in fata a trei modele: modelul german in care se sconteaza pe „energia verde”, modelul britanic care a ales varianta fuziunii nucleare si modelul polonez care a mers pe atat de controversata cale a exploatarii gazelor de sist. Toate cele trei modele au drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in conditiile in care UE incearca sa defineasca noi obiective pentru cresterea ponderii energiilor regenerabile pana in 2030.
Exista o solutie: instalarea transformatoarelor de faza. Transformatoarele cu schimbare de faza reprezinta mijloace eficiente din punct de vedere economic care au rolul de a asigura un flux continuu de energie in sistemul de transport, in conditii de siguranta. Mai mult, ele pot reduce impactul provocat de energia alternativa generata de fermele de turbine eoliene asupra sistemului energetic. Adoptarea acestui sistem la nivel european se poate face insa numai cu pretul disparitiei pietelor interne. Lucru pe care majoritatea tarilor UE nu-l doresc.