Care este numarul real al romanilor infectati cu Covid?
Ori de cate ori vad la stiri situatia din ultimele 24 de ore cu cazurile noi de romani infectati cu Covid, ma gandesc ca, de fapt, numarul celor infectati este mult mai mare. E logic, de altfel, nu? Doar nu sunt testati toti cei cu simptome, de asimptomatici nici nu mai vorbesc. Si partea proasta este ca toti acesti infectati care nu sunt cuprinsi in statisticile zilnice umbla liberi pe unde au treaba si pot transmite bine-mersi virusul.
Ma uit la statistica de azi, 9 noiembrie: 3.240 de cazuri noi din 11.445 de teste (putine, ca a fost weekend) si ma intreb, cum probabil se intreaba multi:
cine sunt cei care au fost testati? Cine sunt cei 11.445 de oameni, pe ce criterii au fost selectati, cum au ajuns sa isi faca testul Covid?
Asa cum explica la un moment dat un reprezentant al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), este vorba aici despre cateva categorii clare:
a) pacientii care merg in spitale pentru a-si trata diferite afectiuni,
b) contacti ai unor persoane infectate (si care devin subiectul unor anchete epidemiologice),
c) pacientii depistati de medicii de familie,
d) persoanele care au simptomele infectiei si suna la 112.
Cu primele 3 categorii lucrurile sunt lamurite – te duci la medicul de familie sau la spital sa te tratezi de ceva, pari suspect de Covid si intri la testare. Sau ai luat contact cu o persoana dovedita infectata, la fel, intri la testare. Dar ce facem cu cei din a patra categorie? Cu persoanele care au simptomele infectiei? Cate dintre acestea suna la 112?
E foarte plauzibil ca multe dintre aceste persoane se amagesc cu gandul ca e vorba doar despre o simpla viroza, chiar daca isi pierd cele doua simturi, gustul si mirosul. Prefera sa se trateze acasa, ca pentru o raceala oarecare, si nu suna la 112, speriati in mod sigur si de perspectiva de a fi internati intr-un spital, cu stresul de rigoare. Ba mai mult chiar, continua sa isi vada de viata, merg prin magazine si prin alte locuri publice, mai ales ca nu risca absolut nimic. Autoritatile nu vaneaza oameni pe strada, nu fac teste cu forta si, chiar daca ar face, respectivii ar putea foarte usor sa spuna: “Habar n-aveam ca am Covid!”.
Desigur, lucrurile se schimba daca tratamentul acasa nu da rezultate, boala se agraveaza si cel afectat se simte in pericol. Atunci suna la 112, dar problema e ca deja si-a facut rau atat lui insusi (boala nu mai poate fi tratata din stadiul incipient), cat si celor cu care a intrat in contact prin plimbarile lui zilnice, cand “habar n-avea” ca are Covid.
Repet, cati astfel de oameni circula liber in momentul de fata, poate cu simptome usoare, dar fara ca asta sa ii faca mai putin periculosi pentru ceilalti?
E o situatie parsiva, pe care autoritatile nu o pot gestiona eficient decat facand fix ce fac acum: anume impunand restrictii
pentru toti. Masca pentru toti, pentru ca e imposibil de stiut cine transmite virusul. Purtam toti masca ori de cate ori iesim din casa, chiar daca ne credem sanatosi si chiar daca astfel (sa zicem) ne sunt incalcate libertatile si drepturile. Alta solutie nu exista, doar asa reducem numarul infectarilor si putem spera, in consecinta, sa rupem lantul transmiterii bolii.
Desigur, scepticii pot replica imediat: “Care boala?”. Si chiar o fac, dovada protestul de aseara din Piata Victoriei, cand cateva sute de persoane au manifestat impotriva masurilor anti-Covid luate de guvernanti. “Libertate!”, “Jos dictatura!”, “Jos masca!” au fost scandarile protestarilor, plus un indemn mai nou, pe care l-am auzit destul de des in ultima perioada: “Ganditi cu capul vostru, nu mai luati de bun tot de spun guvernantii!”.
Partea enervanta e ca exact asta nu fac protestatarii: nu gandesc.
Hai sa zicem, e posibil (nu neaparat si adevarat) ca cifrele oficiale care ne prezinta zilnic mii de noi infectari sa fie umflate, iar cei peste 100 de morti de Covid din fiecare zi sa fi murit de fapt din alte cauze. E posibil chiar (nu neaparat si adevarat) sa nici nu existe Covid sau sa fie vorba doar despre o gripa mai rebela, care se poate trata insa cu paracetamol (dupa cum ne invata un artist rock la televizor). Pana la urma, hai sa zicem ca e posibil ca totul sa fie o Mare Conspiratie.
Doar ca ne lovim de o problema, de o realitate clara pe care nimeni nu o poate nega:
sectiile ATI s-au aglomerat dintr-odata, am ajuns brusc in situatia ca sistemul medical sa fie suprasolicitat si sa se apropie de limita la care nu mai poate oferi ajutor tuturor celor care au nevoie de el. Toti medicii, fara exceptie, spun asta. Medicii, adica cei care stiu cel mai bine ce e prin spitale. Si-atunci, cum se pupa aceasta aglomerare a sectiilor ATI cu cifrele umflate si cu faptul ca nu exista Covid? Ce explicatie ofera scepticii?
Da, din martie incoace a crescut brusc numarul celor care nu mai pot respira singuri si trebuie sa fie conectati la aparate. Nu numai in Romania, ci peste tot in lume (sa nu uitam ce a fost asta-primavara in Italia). Cum au fost convinsi toti acesti oameni sa ia parte la Marea Conspiratie? Si ce naiba i-a motivat sa accepte sa se chinuie prin spitale, cu tuburi bagate pe gat, cand puteau sa stea acasa, pe paracetamol?