Cand vine vorba despre salarii, corectitudinea politica abdica in fata discriminarii de gen
Glassdoor, site specializat in recrutarea fortei de munca la nivel international, a facut public rezultatul unui studiu referitor la diferentele de salarii intre barbati si femei. Au fost analizate diferentele de salarii din 8 tari cu economii dezvoltate, diferente inregistrate in perioada 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2018.
Au fost comparate salariile medii brute ale barbatilor si femeilor, ajustate in functie de experienta profesionala, vechimea in munca, studii, meserie si functia ocupata.
Germania este singurul stat dintre cele 8 studiate de Glassdoor unde diferenta dintre salariile brute ajustate ale barbatilor si cele ale femeilor a crescut in intervalul 2016-2018 de la 5,5% la 6,4% in favoarea barbatilor.
Conform Glassdoor, cea mai mare diferenta intre felul in care sunt retribuiti barbatii si femeile in cele 8 tari se inregistreaza in Olanda, unde salariul de baza brut al barbatilor ajustat cu indicatorii mentionati anterior este cu 6,6% mai mare decat cel al femeilor.
In Marea Britanie, diferenta intre salariile brute ajustate este de 5% in favoarea barbatilor.
In Statele Unite, diferenta este de 4,9% in favoarea barbatilor.
In Canada, barbatii au un salariu cu 4% mai mare decat cel al femeilor, iar in Singapore diferenta este de 5,2% in favoarea barbatilor.
In Australia, diferenta este de 3,1%, iar in Franta de 3,7%.
Cifrele neajustate in functie de experienta profesionala, vechimea in munca, studii, meserie si functia ocupata arata o diferenta mult mai mare intre salariul mediu al barbatilor si cel al femeilor. Acest lucru se explica prin diferenta dintre meseriile predominante in randul celor doua sexe. Prin traditie sau datorita unor determinari sau presiuni sociale, femeile inca se indreapta catre meserii mai prost platite.
De pilda, diferentele dintre salariile medii neajustate ale barbatilor si cele ale femeilor sunt de 11,6% in Franta, 22,3% in Germania, 18,9% in Olanda, 17,9% in Marea Britanie, 21,4% in Statele Unite, 16,1% in Canada, 12,8% in Singapore, 15,1% in Australia.
La randul sau, World Economic Forum (WEF), organizatie care a initiat celebrele intalniri de la Davos (Elvetia), la care participa anual cei mai importanti lideri de business si politici din lume, a publicat un raport din care rezulta ca, la nivel mondial, se inregistreaza diferente semnificative in ceea ce priveste egalitatea de sanse intre femei si barbati.
Studiul WEF s-a desfasurat in 149 de tari, a luat in calcul patru domenii cheie – sanatate, educatie, politica, economie – si a atras atentia ca, in ritmul actual, diferentele dintre genuri vor disparea in 61 de ani in Europa, 70 de ani in Asia si abia in 165 de ani in America de Nord.
Conform WEF, in anul 2018, in medie, la nivel mondial, diferenta intre genuri era eliminata intr-un procent de doar 68%.
Nicio tara din lume nu a reusit sa asigure egalitatea de sanse a femeilor fata de barbati (in domeniile amintite) si doar cateva tari au eliminat inegalitatile intr-un procent mai mare de 80%.
Pe primele trei locuri ale clasamentului tarilor unde sansele femeilor se apropie cel mai mult de cele ale barbatilor sunt: Islanda (85,8% egalitate de sanse), Norvegia (83,5%) si Suedia (82,2%).
Sursa foto: pexels.com