Brancardierul si eroarea. Negustoria statului in paguba cetateanului
statul romanspitalul victor babesbrancardier
Debutul weekendului ne-a adus in atentie o stire care are in prim-plan Spitalul COVID Victor Babes din Capitala. Conform primelor informatii aparute in speta, un brancardier ar fi deconectat de la aparate, din greseala, o pacienta care, in urma erorii, a decedat.
Spitalul a anuntat autoritatile, care au intrat pe fir si au comunicat ca: ''In seara de 10 decembrie, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a fost informata cu privire la decesul unei persoane internate intr-un spital din sectorul 3. Avand in vedere ca subzista suspiciuni cu privire la cauza decesului, Serviciul Omoruri a declansat verificari, sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3”, a transmis Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti.
Dupa ce stirea a facut inconjurul tarii starnind indigare pe retelele de socializare, reprezentantii unitatii medicale au venit cu lamuriri: "Existand indicii solide ca decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale, coordonatorul turei de garda a Spitalului a sesizat organele competente, respectiv Parchetul si Politia, care au declansat imediat o ancheta, circumstantele exacte ale producerii incidentului fiind in prezent investigate.
In paralel, conducerea spitalului a demarat o ancheta administrativa interna care are drept scop verificarea modului in care au fost respectate protocoalele in vigoare, identificarea eventualelor abateri disciplinare si stabilirea unui plan de masuri care sa elimine posibilitatea repetarii unor astfel de incidente", a transmis spitalul.
Se pare ca pacienta in varsta d 65 de ani, bolnava in stare grava in urma infectiei cu noul tip de coronavirus, a fost confundata cu un alt pacient decedat, un barbat, care ar fi trebuit sa fie deconectat de la aparatele medicale.
Discutia se poate intinde pe vreo doua paliere si, pentru impartialitate si obiectivitate, le vom mentiona pe amandoua, impreuna cu derivatele lor.
1. Era atributia brancardierului sa efectueze aceasta manevra?
Daca nu, ce cauta acolo?
Posibil raspuns: Suntem in fata unui scenariu care e consecinta faptului ca aceasta criza sanitara a suprasolicitat sistemul medical, acesta nemaifacand fata, apeleaza la astfel de ''improvizatii''?
Alt posibil raspuns: Sau suntem in fata unui modus vivendi in spitalele romanesti, in fata unei lipse crase de organizare, de raspundere si a unui management defectuos?
Daca era, totusi, atributia lui ...
2. Cum se face ca, toate erorile produse de stat si de cei care lucreaza la stat, sunt in defavoarea cetateanului, pacientului, contribuabilului, etc.
Statul greseste. E si el reprezentat de oameni ca si noi, supusi greselii. Asta e de inteles. Dar cum se face ca eroarea e, de fiecare data, in marea defavoare a cetateanului.
Spre exemplu, de ce nu auzim ca statul greseste si efectueaza terapii medicale de zeci de mii de euro, din greseala, unor bolnavi care, de fapt, nu au achitat aceste costuri.
De ce nu auzim ca pacientilor, din greseala, li s-a schimbat salamul cu paine intr-un mic dejun consistent, asa cum ne indeamna acelasi stat sa mancam, in campaniile de informare de la tv. Stiti voi ... treaba aia cu doi litri de lichide, schimbata apoi in ''apa'', ca sa nu intelegem ce nu trebuie, cu leguleme si fructele ce trebuie consumate de nu stiu cate ori pe zi, etc.
De ce nu auzim ca statul a marit, din greseala, pensiile batranilor care primesc, dupa 40 de ani de munca, 300-400 de lei sau chiar mai putin.
De ce nu auzim ca, din greseala, niste demnitari au fost ''deconectati'' de la sporuri.
De ce nu auzim ca, in urma unui ''incident nefericit'', parlamentarii nu mai beneficiaza de pensii speciale?
De ce nu auzim ca, dintr-o grava abatere, s-a turnat asfalt pe strazile unde oamenii inoata in namol pana la genunchi?
De ce nu auzim ca, tot dintr-o flagranta eroare, s-au dotat spitalele cu aparatura de ultima generatie si au disparut toti gandacii, dar si toate bacteriile ucigase?
De ce nu auzim ca, atunci cand un functionar public, bugetar, lucrator al statului din orice domeniu, comite o eroare, despagubirile nu mai sunt acoperite de institutia respectiva, deci, din banii nostri. De ce nu auzim ca, celui gasit vinovat, i se imputa cheltuielile in nume propriu, nu din banii cetatenilor?
Nu va trezeste conceptul asta de stat principii vechi negustoresti? Cumva, statul pare a fi un negustor prosper si, ca orice negustor prosper, stie bine sa faca ''socoteli''. Si cel mai bine prosperi cand faci aceste socoteli in favoarea ta, nu a clientului. Caci de s-ar pacali in paguba lui, negustorul nostru ar fi mai necajit decat cersetorul de pe strazile sale, dar, daca ar fi ''cinstit'', niciunul dintre noi n-ar mai fi ''deconectat'' de la cele necesare.