Averea de 34,5 miliarde de dolari a unui mogul brazilian s-a evaporat peste noapte
miliardebraziliamanageravereeike batistaantreprenori
Cand miliardarul brazilian Eike Batista a aparut in cadrul emisiunii lui Charlie Rose in 2010, el si tara sa se aflau pe "cai mari".
Economia Braziliei, influentata de boom-ul schimburilor comerciale la nivel mondial, a crescut cu 7,5% in acel an. Afacerile lui Batista - in domeniul petrolier, minerit, transport maritim si imobiliare - au crescut semnificativ. In interviul respectiv, Batista a fost rugat sa estimeze cat de bogat va deveni in urmatorii zece ani.
"Voi ajunge la 100 miliarde dolari", a spus acesta, situatie in care ar fi devenit cel mai bogat om din lume. In prezent, piata bursiera si valoarea monedei braziliene s-au prabusit din cauza demonstratiilor anti-guvernamentale din tara; Batista a pierdut miliarde de dolari. De la 34,5 miliarde dolari, avere inregistrata in martie 2012, Batista a ajuns sa aiba 4,8 miliarde dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Creditorii sai sunt tot mai nelinistiti si Batista risca sa dea faliment.
Marirea si decaderea acestui industrias carismatic oglindeste seismul financiar brusc inregistrat de Brazilia. Dupa ani si ani de extindere economica, natiunea sud-americana a inceput sa scartaie. Inflatia este cel mai mare dusman. Piata bursiera braziliana a scazut cu 23% in 2013, o valoare record in randul tarilor de mari dimensiuni ale lumii. Luna aceasta, Standard & Poor's a redus perspectiva de creditare pe termen lung a Braziliei la "negativa", aratand cu degetul spre economia si finantele in descrestere.
Mai mult, cetatenii protesteaza pe strazile Braziliei, dorind inlaturarea actualului guvern, considerat ca fiind extrem de corupt. Conglomeratul industrial al lui Batista a primit credite si investitii de 4 miliarde dolari din partea bancii nationala de dezvoltare.
Protestatarii sunt maniosi pe liderii politici, iar unii dintre ei sunt prieteni ai lui Batista, printre care guvernatorul Rio de Janeiro, Sergio Cabral, caruia antreprenorul ii mai imprumuta, uneori, avionul sau privat; in prezent, in fata casei lui Cabral, s-au adunat protestatarii suparati.
"Eike Batista si-a cladit imperiul datorita finantarii colosale din partea guvernului brazilian", a declarat Carlos Lessa, un economist cunoscut si totodata ex-presedinte al bancii nationale de dezvoltare a Braziliei. "Explozia averii sale si proeminenta uriasa pe scena globala nu au fost insa lipsite de riscuri si acum guvernul si investitorii descopera acest lucru".
In prezent, Batista isi vinde activele, pentru a strange bani. In aprilie 2013, a renuntat la mare parte din actiunile detinute la compania sa producatoare de energie electrica. De asemenea, si-a pus avionul la vanzare - un Embraer Legacy 600 de 26 milioane de dolari. Acelasi industrias cauta un partener pentru a-i vinde Hotelul Gloria din Rio de Janeiro, pe care l-a cumparat in 2008 - un proiect care ar fi trebuit sa fie definitivat pana la debutul Cupei Mondiale la fotbal din 2014, dar s-a impotmolit pe drum.
Duminica, cotidianul Folha de Sao Paulo a precizat ca compania offshore de constructii a lui Batista, OSX, a intrat in incapacitate de plata, datorand suma de 200 milioane dolari unei companii de constructii din Spania, Acciona.
Batista refuza insa sa afirme ca imperiul sau se indreapta spre colaps. Candva, Batista personifica forta emergenta a Braziliei in randul tarilor lumii. El este fiul unui fost presedinte al gigantului minier brazilian Vale si s-a nascut sub steaua privilegiului. A castigat primele milioane de dolari, dupa ce a cumparat aur din minele Amazonului si a cumparat unele mine aurifere in Brazilia si Canada.
Batista, in varsta de 56 de ani, traieste pe picior mare. Este campion al unei competitii cu barci de viteza si fosta sa sotie a fost model Playboy. In Jardim Botanico, Rio, a deschis un restaurant chinezesc de lux, denumit Mr. Lam, unde isi rasfata partenerii de business veniti din alte parti ale lumii. O buna perioada de timp, si-a parcat Mercedesul SLR McLaren de 450.000 dolari in sufrageria casei sale. In 2011, a scris si o carte, denumita "Factorul X: Drumul celui mai mare antreprenor din Brazilia".
Atat Batista, cat si guvernul, trebuie sa demonstreze ca "tin cu oamenii". Dincolo de afaceri, Batista are si alte probleme. In martie 2012, fiul sau, Thor Batista, conducea McLaren-ul tatalui sau, cand a lovit mortal un biciclist. Luna aceasta, un judecator brazilian l-a condamnat pe Batista Jr., in varsta de 21 de ani, la inchisoare cu suspendare. Beizadeaua nu va mai putea conduce timp de doi ani si a primit o amenda de 500.000 dolari, pe care o va plati taticul. Avocatii sai au precizat ca vor face recurs.
Unii antreprenori au avut "curajul" de a renunta la Batista. Jack Deino, managerul fondului de investitii Invesco, si-a asumat acest risc. Dupa ce a cumparat o mare parte din actiunile companiei petroliere OGX, le-a vandut. "Batista si-a construit afacerile ca pe niste baloane de sapun", a precizat Deino. "M-am simtit pacalit si nu vreau sa mai fac vreodata afaceri cu acest individ", a conchis antreprenorul, citat de CNBC.com.