Atacurile aeriene NATO in Libia au distrus 30% din arsenalul lui Gadhafi
natolibiamuammar gadhafitripolimisratastatele unite
Un oficial al NATO a declarat marti ca impunerea zonei de excludere aviatica din Libia a avut ca efect distrugerea a 30% din capacitatea militara a tarii, informeaza AP.
Avioanele de razboi ale NATO au avut 851 de zboruri operative, in sase zile de cand alianta a preluat comanda tuturor operatiunilor de la Statele Unite. Generalul de brigada olandez, Mark Van Uhm, a zis ca general-locotenentul Charles Bouchard, care comanda operatiunile libiene de la sediul din Napoli, a facut, marti, o expunere detaliata a acestora, in fata organismului coordonator al NATO.
"Evaluarea lui (Bouchard) precizeaza ca au eliminat 30% din capacitatea militara a fortelor proGadhafi", a spus Van Uhm.
Luni, avioanele coalitiei au lansat 14 atacuri asupra unor tinte de la sol, distrugand radare, depozite de munitie, vehicule blindate si un lansator de rachete care era activ in momentul in care a fost lovit. Van Uhm a precizat ca fortele lui Gadhafi si-au schimbat tactica in ultimele zile si folosesc scuturi umane, pentru a preveni alte atacuri din orasul Misrata. Pilotilor le este aproape imposibil sa-i ia in vizor.
Misrata, aflat la 200 de kilometru sud-est de capitala Tripoli, este sub asediu, de saptamani bune. Din acest motiv, orasul a devenit prioritate pe lista NATO. Totusi, 75% din misiunile aeriene nu au fost duse la bun sfarsit, tocmai din cauza ca libienii ii folosesc pe civili drept carne de tun.
Totodata, fortele guvernamentale folosesc camioane si vehicule mai usoare pentru a-si muta militarii pe linia frontului, lasand echipamentele grele in spate. "Incercam sa identificam unde este armamentul greu, caci am vazut ca incearca sa se ascunda in zone locuite, pentru a preveni transformarea in tinte", a adaugat Van Uhm.
Zborurile avioanelor de lupta reprezinta aproximativ 40% din numarul total de zboruri operative. Restul consta in zboruri de supraveghere cu AWACS, cisterne aeriene de reaprovizionare cu combustibil, avioane de patrulare a zonei maritime, elicoptere implicate in misiuni de cautare si salvare si alte misiuni aeriene de sprijin.
Aviatia Statelor Unite si-a incheiat rolul de combatant activ impotriva Libiei luni, dar fortele americane continua sa le ofere sprijin aliatilor NATO. Van Uhm a precizat ca retragerea SUA nu a afectata operatiunile din cursul zilei de marti.
"Tempoul operatiunilor a ramas acelasi", a spus el.
Actiunile militare ale coalitiei doresc sa previna atacurile lui Gadhafi impotriva civililor. A existat insa si "un eveniment nefericit" sambata, cand au fost ucisi, din intamplare, 13 luptatori rebeli. "Fortele de opozitie tocmai au explicat ca a fost vina lor. Au tras focuri de bucurie in aer si s-a creat confuzie", a relatat Van Uhm. Important este ca rebelii si-au invatat lectia, cred aliatii.
Pe langa operatiunile aeriene, flota NATO intaresc embargoul pe Marea Mediterana, de-a lungul coastei libiene. Optsprezece submarine si nave sunt implicate. Saptezeci si sase de nave au fost atentionate sau verificate, dar nu s-au semnalat incalcari pana acum.