Astepti musafiri de Paste? Iata cum sa fii o gazda buna, fara sa te epuizezi si fara sa iti fie rusine sa spui NU
sarbatori pascalepaste 2024musafirigazda
Multi romani petrec Pastele alaturi de familie sau prieteni, insa asta nu inseamna ca uneori nu se simt epuizati din cauza pregatirilor si ca nu s-ar dori mai degraba sa fie singuri sau o clipa de liniste. Ei bine, daca si tu simti ca esti coplesit, insa trebuie sa iti respecti angajamentele si sa primesti musafiri de Paste, iti vom prezenta cateva aspecte de care sa tii cont, ca sa fii o gazda buna si sa nu te suprasoliciti.
In primul rand, e de la sine inteles faptul ca nu vei petrece sarbatorile pascale cu niste straini, ci cu oameni apropiati tie si familiei tale, motiv pentru care cheia pentru ca toata lumea sa fie bine, inclusiv tu, este sa comunici deschis.
Spune, din prima, care sunt regulile casei tale. Poate acei oameni nu au mai venit pe la tine, sau nu au venit in contextul unei astfel de sarbatori, ori tu intre timp ai mai schimbat ceva. E important sa comunici si sa le spui, de exemplu, sa se descalte la usa sau sa poarte papuci de casa. Pentru toti e mai benefic asa, sa auda in fata ceea ce trebuie sa faca, decat sa stai stresat/a pentru aspectele care nu-ti plac in comportamentul musafirilor, insa pe care ei nu le schimba tocmai pentru ca nu stiu ca trebuie facut astfel.
In al doilea rand, roaga-ti oaspetii sa se simta ca acasa. Poate fi infernal si epuizant sa ii aduci fiecaruia ceea ce are nevoie pe parcursul unei intregi zile sau chiar pentru mai multe, in cazul in care raman la tine acasa peste noapte. Astfel, arata-le unde gasesc lucrurile esentiale, cum ar fi painea, condimentele, bauturile, si roaga-i sa se serveasca atunci cand simt nevoia, fara sa ceara voie sau sa-ti ceara tie personal sa le aduci ceva. Toata lumea va fi mai relaxata asa.
Totodata, transmite clar daca in casa se fumeaza sau nu. Evident, daca sunt copii in locuinta, cea mai inteleapta alegere pentru sanatatea lor este sa fumati pe balcon, pe terasa sau chiar in fata blocului, daca nu exista alte facilitati. Acest lucru trebuie stabilit inca de la sosirea musafirilor.
In aceeasi ordine de idei, ar fi mai simplu sa alcatuiesti un bufet suedez, pentru ca fiecare sa se serveasca atunci cand ii este foame si sa nu fie nevoie sa faci mii de drumuri de la si spre bucatarie, ca sa aduci fiecaruia o farfurie cu un fel de mancare. Fiecare isi va lua ceea ce doreste de pe platouri, exact in cantitatea pe care si-o doreste si in momentul in care simte ca-i este foame.
In final, nu renunta la rutina ta, la obiceiurile tale, daca nu iti doresti acest lucru
In cele din urma, nu-ti fie rusine sa te duci la culcare atunci cand simti nevoia si nici sa te ocupi de rutina ta obisnuita.
Fiecare persoana ar trebui sa inteleaga faptul ca oamenii au obiceiuri diferite si trebuie sa ni le respectam reciproc. Daca obisnuiesti sa ai un anumit program si nu-ti doresti sa faci rabat de la el, cum ar fi sa citesti copiilor o poveste inainte de culcare, respecta intocmai lucrurile care te fac sa te simti bine si impacat, prezentandu-ti scuzele ca vei lipsi cateva zeci de minute sau ca simti nevoia sa te retragi pentru tot restul serii.
Foto: freepik.com