Asa da: Mamele care nasc primul copil vor primi 2.400 de euro de la stat
natalitatecriza demograficabani de la stat
Felicitari Guvernului din Grecia, "asa da"! Politicienii de aici au luat o decizie cruciala pentru a incuraja natalitatea, iar o astfel de masura reprezinta un model de bune practici si pentru Romania, care se va confrunta cu mari probleme demografice, in curand, din cauza sporului natural negativ (avem mai multe decese decat nasteri vii).
Ei bine, Guvernul elen a pus piciorul in prag vazand ritmul accelerat de imbatranire a populatiei si a gandit o strategie nationala menita sa incurajeze familiile sa aduca pe lume copii mai repede sau mai multi copii de-a lungul vietii. Guvernul a alocat deja suma colosala de 90 de milioane de euro pentru un plan bine gandit prin care sa incurajeze natalitatea.
Printre problemele grecilor se numara rata de fertilitate, ce a scazut de la 1,5 copii pentru o femeie in 2012 la 1,3 in 2019. De asemenea, fata de 2011, la recensamantul din 2022 a reiesit la iveala faptul ca populatia rezidenta a tarii a scazut cu 3,5%.
Cum vor grecii sa isi rezolve problemele demografice? Este vorba despre niste stimulente financiare semnificative care pot reprezenta un start considerabil la inceput de drum pentru parinti, in conditiile in care aducerea pe lume a unui copil si crearea conditiilor necesare cresterii si dezvoltarii optime ale acestuia sunt foarte costisitoare.
Mai multi copii, mai multi bani de la stat
In Grecia mamele aflate la prima nastere primeau pana acum 2.000 de euro ca ajutor de la stat, insa de acum incolo suma va creste la 2.400 de euro.
Pe masura ce parintii decid sa aduca pe lume mai multi copii, statul le indinde o mana de ajutor din ce in ce mai generoasa. Pentru fiecare copil nascut in familie, Guvernul elen baga mai adanc mana in bugetul public si creste stimulentul financiar. Daca o familie ajunge sa aiba, de exemplu, trei copii, la nasterea celui din urma statul va oferi 3.000 de euro.
Alocatia va creste in functie de numarul copiilor – la al doilea copil se va ridica la 2.700 de euro, iar la al treilea la 3.000.
Informatia a fost confirmata de insusi ministrul pentru coeziune sociala si familie, Sofia Zaharakis.
In Romania situatia demografica e alarmanta
Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, trage un semnal de alarma in acest sens si spune ca, pe parcursul ultimilor 30 de ani avem o
scadere a populatiei de aproape 4 milioane, iar daca ne comparam cu anul 1966 populatia Romaniei din 2021 este la nivelul celei din 1966.
De asemenea, populatia rezidenta din 2021 a scazut in raport cu 2011 cu 5,3%, iar in raport cu 2002 s-a micsorat cu 12,1%.
Foto: freepik.com