Armata lui Putin, institutia in care rusii de rand au CEA MAI MARE INCREDERE, desi in spatele ei se ascund furturi si coruptie la nivel inalt
armata rusacoruptie rusiavladimir putin
In orice tara a lumii, exista o ierarhie a institutiilor publice in care cetatenii au cea mai mare incredere. Ei bine, in Rusia, institutia care ocupa primul loc in acest clasament este armata. Doar ca, opinia publica din Rusia pare sa fie indusa in eroare cu privire la ce se intampla, de fapt, in cadrul acestei institutii, care ascunde in spatele paradelor militare fastuoase, a declaratiilor pompoase, a propagandei si a programelor scumpe de inarmare, furturi si un grad inalt de coruptie.
De cand armata lui Putin a invadat Ucraina, pe 24 februarie, purtand de atunci un razboi sangeros impotriva tarii vecine, aceasta institutie a ajuns in atentia publica, inclusiv a cercetatorilor, care vin cu dezvaluiri socante, dar totusi deloc surprinzatoare.
O astfel de declaratie apartine Polinei Belyafova, cercetator la Centrul de Studii Strategice de la Universitatea Tufts din Boston. Oficialul, citat de presa internationala, sustine ca esecurile din prezent ale armatei ruse, in ofensiva din Ucraina, unde, desi lupta de peste o luna, nu reuseste sa obina nicio victorie semnificativa, pot fi puse pe seama coruptiei si furturilor.
"Coruptia la nivel executiv a impiedicat logistica rusa, rezultand ca soldatii sunt prost aprovizionati si echipati", spune Belyafova.
Andrei Kozyrev, ministrul rus de externe din 1990 pana in 1996, o spune mai drastic.
"Rusia incearca de 20 de ani sa-si modernizeze armata. Cu toate acestea, mari parti din buget au fost furate", a scris fostul politician pe contul sau de Twitter, conform
mdr.de, radiodifuziunea Germaniei Centrale.
"De fapt, inregistrarile de pe telefonul mobil ale soldatilor si civililor ucraineni au oferit in mod repetat dovezi ca soldatilor rusi li se furnizeaza ratii de alimente care au expirat cu ani in urma, de exemplu. Personalul militar rus s-a aprovizionat cu alimente in zonele ocupate de ei. Acest lucru este evidentiat de imagini in care soldatii rusi fac cumparaturi in magazinele ucrainene sau intrand si jefuindu-le.
Astfel de actiuni sunt raportate si de martorii oculari din orasele ucrainene ocupate. In primele zile de razboi, pe internet au circulat si imagini si videoclipuri cu unitati rusesti blocate care asteptau in zadar aprovizionarea cu motorina. Autenticitatea unor astfel de inregistrari a fost verificata de catre observatori independenti.
Avand in vedere cenzura pe scara larga a presei ruse si blocarea informationala de catre fortele armate ruse, este dificil de evaluat cu exactitate care sunt problemele din armata rusa. Cu toate acestea, scandalurile recente ofera indicii importante cu privire la modul in care se descurca armata rusa.
Un scandal de coruptie legat direct de furnizarea de ratii fortelor armate ruse dateaza de cativa ani. In urma cu trei ani, de exemplu, procuratura a dezvaluit modul in care personalul militar de rang inalt dintr-o baza militara nu departe de orasul Samara a condus o afacere ilegala cu ratii pentru armata. Intr-o perioada de doi ani, un total de 11.000 de ratii de alimente au fost furate dintr-o tabara militara si vandute unor terti. Procurorul militar a estimat prejudiciul la acea vreme la aproximativ 100.000 de euro. Nu se stie exact unde a fost vanduta mancarea.
Mult mai frecvent este furtul de combustibil
Insa mult mai frecvent este furtul de combustibil de catre militari si angajatii depozitelor de petrol ale armatei. In urma cu cativa ani, serviciul secret intern rus FSB a dezvaluit ca intre 2013 si 2015 doi angajati de la un depozit de combustibil al armatei au furat motorina in valoare de aproximativ 400.000 de euro din cisterne de cale ferata si au vandut-o la benzinariile din regiunea Volgograd.
Un caz similar este documentat in regiunea Tver din Rusia, la nord de Moscova. Acolo, seful unui depozit de combustibil pentru avioane a scos kerosenul in valoare de peste jumatate de milion de euro si ulterior l-a vandut.
O alta schema de coruptie care afecteaza armata rusa de ani de zile este reprezentarea gresita a numarului real de soldati aflati sub contract din anumite unitati. Acest lucru poate fi evidentiat si de numeroasele cazuri de coruptie din ultimii ani. In 2016, de exemplu, a fost prins locotenent-colonelul Vadim Kazarjan, care avea doi recruti inregistrati ca soldati contractuali dupa serviciul in armata, desi parasisera armata. In acest caz, problema nu este atat prejudiciul financiar. Mai degraba, ii induce in eroare pe comandanti cu privire la numarul exact de soldati dintr-un anumit detasament", mai noteaza sursa citata.
In ce masura astfel de probleme se vor dovedi a fi decisive pentru razboi in curs, e greu sa estimam in acest moment. Ramane de vazut ...