Ar trebui sa se teama tinerii de noul coronavirus?
coronavirus chinasars cov 2covid 19
Avertismenetele medicilor venite pe fondul pandemiei noului coronavirus sunt foarte clare pana in acest moment: riscurile aparitiei complicatiilor in cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus cresc exponential, odata cu varsta. Insa tinerii nu ar trebui sa se considere invincibili, atrage atentie medicul Rosena Allin-Khan, intr-un interviu acordat BBC.
"Nu va credeti invincibili"
Statisticile arata ca numarul cel mai mare de decese inregistrat ca urmare a infectarii cu noul coronavirus a survenit la persoanele cu varste inaintate, de peste 70 de ani, sau pe fondul unor afectiuni preexistente. Insa medicii spun ca tinerii nu ar trebui sa neglijeze pericolul.
Tinerii nu ar trebui sa se considere invincibili, a spus medicul Allin-Khan, intr-un interviu pentru
BBC. Potrivit acestuia, a ingrijit pacienti tineri, de 30 si 40 de ani, care s-au prezentat la spital testati pozitiv cu noul coronavirus, dar care acum se afla in stare delicata la terapie intensiva, desi erau "in forma si bine".
Totusi, este un adevar faptul ca riscurile cele mai mari se inregistreaza la persoanele in varsta, fiindca puterea organismului lor de a lupta cu acest virus este diminuata pe de-o parte de varsta, dar si de faptul ca, putini oameni ajunsi la 70-80 de ani nu mai sufera si de alte afectiuni.
Afectiunile preexistente reprezinta un risc si in cazul tinerilor
Cei care sufera spre exemplu de alte afectiuni respiratorii, de boli cardiovasculare sau de diabet, au un risc mai mare de a face complicatii in cazul unei infectari cu Sars-Cov-2, decat o persoana sanatoasa, de aceeasi varsta.
Un studiu efectuat in China, pe 2.000 de copii infectati cu noul coronavirus arata ca "desi manifestarile clinice ale cazurilor de Covid-19 pentru copii au fost, in general, mai putin severe decat cele ale pacientilor adulti, copiii mici, in special sugarii, erau vulnerabili la infectie”.
Cercetatorii de la Imperial College London au descoperit ca persoanele tinere au nevoie de ingrijiri critice in mult mai putine cazuri, decat varstnicii
Cercetatorii de la Imperial College London au descoperit o legatura clara intre varsta si gravitatea starii de sanatatea in care poate ajunge o persoana infectata cu COVID-19.
Conform acestei cercetari, la persoanele sub 50 de ani depistate pozitiv la testul pentru coronavirus, a fost nevoie de spitalizare in doar 5% dintre cazuri. Insa, in cazul pacientilor cu varsta cuprinsa intre 70 si 79 de ani, internarea a fost necesara in 24% dintre cazuri.
De asemenea, "doar 5% dintre cei sub 40 de ani care au ajuns in spital au necesitat ingrijiri critice, comparativ cu 27% dintre persoanele din 60 de ani si 43% din persoanele din 70 de ani, in timp ce 71% dintre pacientii cu varste de peste 80 de ani au avut nevoie de ingrijiri critice", noteaza BBC.
"Varsta medie a persoanelor admise in unitatile de ingrijire critica din Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord a fost de 63 de ani. Insa, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) au declarat ca datele timpurii sugereaza ca 53% dintre persoanele spitalizate erau peste 55 de ani - ceea ce inseamna ca aproximativ jumatate erau mai tinere", mai noteaza BBC.
"Dar cand vine vorba de internari in unitati de terapie intensiva si de decese, o proportie mult mai mare s-a numarat la cele mai vechi categorii de varsta (aproximativ 80% dintre decese au fost printre cei peste 65 de ani).
In Italia, 0,4% din cazurile de 40 de ani au avut ca urmare decesul
In Italia, 0,4% din cazurile de 40 de ani au avut ca urmare decesul, comparativ cu 19,7% din cazurile din anii 80, in timp ce in SUA, se estimeaza ca 0,7% dintre cazurile din 40 de ani au fost fatale", se mai arata in analiza.
Si Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma si indica faptul ca tinerii si copiii nu sunt feriti de pericol: "„desi dovezile pe care le-am oferit sugereaza ca cei peste 60 de ani sunt cu cel mai mare risc, tinerii, inclusiv copiii, au murit".
Prin urmare, varsta nu este un factor care sa ne faca sa ne simtim in afara pericolului.Dupa cum am observat, desi rata de risc a complicatiilor sau deceselor este mai redusa la tineri, ea exista totusi. Indiferent de starea de sanatate sau de varsta, trebuie respectate indicatiile si masurile luate de autoritati in aceasta perioada, care implica distantare sociala, izolarea la domiciliu, iesirea cat mai rara in afara casei, si doar pentru necesitati urgente, precum si respectarea normelor de igiena, precum spalatul des al mainilor cu apa si sapun.
Citeste si:
Sistemul de invatamant romanesc, bagat la terapie intensiva de pandemie