Aproape 70% dintre americani se pregatesc de recesiune. Daca America stranuta, Romania are deja gripa
razboi comercialsuachinabrexiteconomierecesiuneromaniaraiffeisen bankpreviziuni economice
69% dintre americanii care au fost intervievati intr-un sondaj realizat de de firma de sondaje YouGov si site-ul pentru finante personale Bankrate.com, se pregatesc de recesiune.
Sondajul scoate la iveala o temere sociala destul de extinsa in Statele Unite ale Americii. Oamenii au inceput deja sa ia masuri impotriva unei posibile viitoare recesiuni, motiv pentru care au decis sa economiseasca, sa cheltuiasca mai putin, dar si sa isi caute locuri de munca stabile, pentru a evita situatia neplacuta de a ramane fara loc de munca in cazul unui cutremur economic.
Dintre cei 69% de cetateni americani ce se asteapta la o noua recesiune, 44% au decis sa faca economii, in timp ce 10% isi cauta un loc de munca stabil, care sa le ofere o cat mai mare garantie de ramanere pe piata muncii in cazul in care economia incepe sa se prabuseasca. De asemenea, 40% dintre acestia au spus ca nu sunt pregatiti pentru un asemenea scenariu, iar 16 au declarat ca sunt extrem de vulnerabili in fata unei recesiuni.
Expertii preconizeaza ca conomia americana va creste in acest trimestru cu un ritm anualizat de 1,3% peste inflatie, insa exista o serie de factori de risc ce nu pot fi neglijati si care pot avea efecte devastatoare. Pe langa razboiul comercial SUA-China, economia americana poate fi afectata si de un Brexit haotic, mai ales ca
Parlamentul Marii Britanii a decis amanarea votului asupra Acordului negociat de Uniunea Europeana cu premierul Boris Johnson, iar premisele unui Brexit haotic se contureaza din nou.
Potrivit expertilor Fondului Monetar International, Razboiul comercial dintre SUA si China se va reflecta in mod negativ in evolutia economiei globale. Mai exact, acesta va fi un factor determinant in scaderea ritmului de crestere inregistrat de economia mondiala in 2019, la cel mai scazut nivel de dupa criza financiara din 2008-2009.
FMI merge mai departe si spune ca aceasta nu este cel mai pesimist scenariu, iar lucrurile se pot inrautati daca cele doua puteri nu scad tensiunile dintre ele. Am putea sa ne confruntam cu probleme mult mai mari la nivel economic global, daca SUA si China continua sa isi impuna taxe vamale si sa se razboiasca intr-o lupta care poate zgudui din temelii echilibrul economic al lumii.
"Aceasta incetinire a cresterii este provocata de o deteriorare semnificativa a activitatii manufacturiere si a comertului mondial, in conditiile in care tarifele vamale mai mari si incertitudinea prelungita privind politicile comerciale afecteaza investitiile si cererea de bunuri de capital", a declarat economistul sef al FMI, Gita Gopinath.
Situatia SUA se desfasoara pe un fond mondial incert si la fel de periculos
Cresterea economica la nivel global ar putea sa nu atinga nivelul de 2,6% estimat in luna iunie de expertii Bancii Mondiale, a avertizat chiar presedintele institutiei, David Malpass. Economia globala va creste sub nivelul estimat in urmatoarele patru luni, atrage atentia Malpass, care spune ca de vina pentru aceasta incetinire sunt "Brexitul, recesiunea din Europa si incertitudinile comerciale”.
Presedintele Bancii Mondiale recomanda, in acest context, Guvernelor lumii sa intareasca reformele structurale, dar si statul de drept. De asemenea, presedintele Bancii Mondiale spune ca e esential ca mediul de afaceri sa fie incurajat si sa activeze pe o piata concurentiala echitabila si echilibrata si sa existe spatiu fiscal.
"Pentru multe tari asta inseamna sa isi deschida pietele inchise sau protejate, sa permita ca preturile sa fie stabilite de fortele pietei, si sa isi liberalizeze fluxurile de capital. Avantajul pentru tarile care vor face acest pas va fi ca vor atrage mai multe investitii, atat autohtone cat si externe, si pot genera crestere economica de care sa benficieze o parte mai mare din populatie”, a explicat David Malpass.
FMI: 90% dintre economiile lumii vor avea o crestere mai lenta
Noul director al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, a lansat la randul sau un avertisment cu privire la pericolele legate de Brexit, tensiunile comerciale si incertitudinile care macina economia.
Georgieva estimeaza ca, anul acesta, 90% dintre economiile lumii isi vor tempera cresterile economice.
"In 2019, ne asteptam la o crestere mai lenta in aproape 90% dintre economiile lumii. Economia globala este acum intr-o incetinire sincronizata. Aceasta franare extinsa inseamna ca anul acesta cresterea economica va inregistra cel mai slab ritm de la inceputul deceniului”, a avertizat Kristalina Georgieva.
Efectul cumulativ al conflictelor comerciale ar putea insemna o reducere de 700 de miliarde de dolari a PIB-ului global pana in 2020, a mai transmis noul sef al FMI.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank: Romania se apropie de recesiune
Viitorul economic nu arata prea bine nici pentru Romania. La fel ca in anii 2008-2009, a fost nevoie doar de un "stranut" al Americii, ca Romania sa resimta din plin cum economia o ia la vale.
Ionut Dumitru, economist-sef in cadrul Raiffeisen Bank, a lansat un semnal de alarma avertizand cu privire la situatia economica a tarii noastre. Dumitru atrage atentia ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi cel mai probabil pragul de 3% in 2019, putand ajunge chiar pana la 4% la finalul anului in cazul in care politicile economice nu vor fi modificate. De asemenea, acelasi Ionut Dumitru transmite ca Romania se va confrunta cu o incetinire a cresterii economice din ce in ce mai evidenta in a doua parte a anului curent.
Oficialul Raiffeisen Bank estimeaza ca Romania se afla deja in zona de decelerare in ceea ce priveste ciclul economic, dupa ce in anii 2016 - 2017 ne-am aflat in faza de expansiune. Insa, economistul se asteapta ca tara noastra sa se apropie de zona recesiunii spre finalul anului urmator, atunci cand ciclul electoral se va afla pe sfarsite. De asemenea, Ionut Dumitru subliniaza ca la finalul anului 2020 sau la inceputul lui 2021, deciziile de ajustare a bugetului vor deveni inevitabile, ceea ce va aduce in cele din urma si o performanta economica ceva mai slaba.
Citeste aici continuarea:
Economistul-sef al Raiffeisen Bank: Romania se apropie de recesiune