Apelul unei profesoare catre parinti: Vorbiti-le copiilor despre aceste reguli, sa nu fie speriati!
noul an scolareleviscoliprofesoriinvatatorieducatori
Noul an scolar debuteaza in 2020 sub auspiciile pandemiei de coronavirus, care da nastere unor norme sanitare fara precedent in scolile din Romania.
Marcaje, dezinfectanti, distantare fizica, masca de protectie, culoare de intrare, culoare de iesire, interzicerea intersectarii in pauze intre copiii claselor diferite, interdictia parintilor de a intra in curtea scolii. Acestia sunt termenii care sunt strans legati toamna aceasta de sunetul clopotelului.
Daca pentru profesori putem spune ca misiunea e oarecum mai usoara, in sensul in care lucreaza cu elevi a caror varsta le permite sa inteleaga si sa aplice niste reguli, sa se adapteze mai usor acestora fara sa riposteze, in cazul invatatorilor lucrurile se complica, mai ales pentru cei care predau la casa intai.
Copiii ar putea fi speriati de atat de multe reguli si interdictii, mai ales ca ei nici macar nu stiu cum arata normalitatea, fiind in primul an de scoala, in fata primului clopotel.
Din acest motiv, tocmai pentru a evita situatiile in care copiii se pot speria, pot plange dupa parintii lor sau pot sa ii determine si pe ceilalti colegi sa incalce regulile, cadrele didactice fac un apel la parinti, carora le cer sa vorbeasca cu cei mici, sa le explice pe intelesul lor ca aceste reguli sunt bune, ca astfel vom fi cu totii sanatosi si ne vom putea desfasura activitatile care ne plac cel mai mult fara sa avem probleme de sanatate.
''Vorbiti-le copiilor despre aceste reguli, sa nu fie speriati!''.
E important ca parintii sa ofere acasa suportul emotional, sa aiba o legatura de comunicare eficienta cu copiii, pentru ca un copil crescut intr-o atmosfera emotionala prielnica, caruia i s-a oferit atentie, grija, informare, se va integra mai usor in colectivitate si va fi mai receptiv.
De altfel, discutii de acest tip trebuie sa aiba loc nu doar pe tema sigurantei sanitare. E nevoie ca micutii sa stie ca se pot baza pe parintii lor, dar si sa fie informati, spre exemplu, cu privire la bunele maniere pe care trebuie sa le respecte la scoala, fata de ceilalti colegi sau de cadrele didactice, la regulile de circulatie pentru a ajunge la scoala sau acasa in siguranta.