Anul 2021 incepe cu scumpiri, prima zi a noului an aducand cu sine majorari ale preturilor carburantilor. Nici fumatorii nu o vor duce mai bine in noul an, acciza totala la tigari urmand sa fie majorata cu 5.3%, in doua etape. Nu in ultimul rand, energia electrica se va scumpi in 2021 pentru toti consumatorii casnici care nu au optat pentru o varianta de pe piata concurentiala. In plus, la fel ca intotdeauna, cresterea preturilor la carburanti va provoca o serie de scumpiri in cazul tuturor produselor de pe piata. Toate acestea intr-un 2021 care se anunta extrem de dificil, Romania aflandu-se deja intr-o perioada dificila din punct de vedere economic.
Acciza totala la tigari urmeaza sa fie majorata cu 5.3%, aceasta majorare urmand sa se faca in doua etape. Prima etapa a inceput de la 1 ianuarie, atunci cand acciza totala a crescut de la 533.97 lei/mia de tigarete la 546.21 lei/mia de tigarete. Incepand cu 1 aprilie insa, acciza va creste pana la un nivel de 563.97 lei/mia de tigarete. Astfel, acciza la tigarete va fi aliniata cerintelor impuse de reglementarile europene, existand o directiva care impune ca aceasta sa reprezinte cel putin 60% din pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul. Pana la data de 1 ianuarie, nivelul accizei in Romania reprezenta doar 58.7%. In cazul in care acciza nu ar fi crescut, Comisia Europeana ar fi putut declansa procedura de infringement impotriva tarii noastre odata cu inceputul acestui an.
Potrivit calculelor, dupa ce acciza va creste pana la 563.97 lei/mia de tigarete, pretul unui pachet de tigari ar urma sa creasca cu pana la 60 de bani. Conform unui raport intocmit de specialistii din cadrul Ministerului de Finante, pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul in anul 2019 a fost de 18.20 lei pentru un pachet de tigari. La ora actuala, preturile de pe piata pentru un pachet de tigari sunt cuprinse intre 19 si 22 de lei.
Si carburantii s-au scumpit chiar din prima zi a noului an, preturile majorandu-se cu 1.3% ca urmare a actualizarii nivelului accizelor cu rata inflatiei. In aceste conditii, vorbim despre o scumpire la pompa de aproximativ 6 bani pe litru. Tot de la 1 ianuarie, circa 55% din pretul platit de soferi la pompa pe benzina intra in conturile statului sub forma de accize si TVA, restul ramanand companiilor.
In prezent, pretul unui litru de benzina la pompa este de aproximativ 4.6 lei, iar cel al unuia de motorina de 4.7 lei. Putem observa astfel ca preturile sunt mai mici cu aproape 1 leu in comparatie cu finalul anului 2019, in ciuda cresterii accizelor. In decembrie 2019, pretul unui litru de benzina la pompa ajungea la aproximativ 5.6 lei, in timp ce pretul unui litru de motorina ajungea la circa 5.7 lei.
Ca urmare a liberalizarii pietei de energie electrica, consumatorii casnici isi pot alege un nou furninor de pe piata concurentiala. Consumatorii care vor prefera sa nu semneze un nou contract cu un astfel de furnizor pana la data de 31 ianuarie vor plati facturi mai mari cu un procent cuprins intre 13 si 26%. Ofertele de pe piata concurentiala sunt mai mici in medie cu 6 lei/factura de 100 kWh. Daca vorbim, spre exemplu, despre Bucuresti, consumatorii casnici din Capitala care nu vor opta pentru un nou furnizor si vor primi energie electrica la pret reglementat in continuare vor achita facturi mai mari cu 23.4%.
Ultimele NOUTATI
Presedintele interimar Ilie Bolojan avertizeaza ca Romania poate intra in criza financiara
FMI, veste devastatoare pentru Estul Europei! Pe noi ne vor lovi cel mai puternic efectele negative ale taxelor vamale
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal
MANAGER DE SUCCES. Banii tai sunt in siguranta? Cum sa gestionezi riscurile financiare ale afacerii tale
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Te-ar putea interesa si
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal