Analizele Manager.ro - Afganistan: 2010, anul cel mai sangeros de la inlaturarea talibanilor. Numar record de victime
afganistanalina negrutiuanalizele managerrazboi afganistan
In 2010, Afganistanul a intrat in al zecelea an de razboi, cel mai sangeros de pana acum, de dupa inlaturarea talibanilor, in 2001. Fortele straine au inregistrat un numar record de morti anul trecut: 711 soldati au fost ucisi, dintre care aproape doua treimi sunt americani, conform site-ului de monitorizare www.iCasualties.org. Spre comparatie, in 2009 fusesera ucisi 521 de soldati ai trupelor straine.
In ciuda prezentei a aproximativ 150.000 de militari din trupele NATO, numarul victimelor in randul militarilor straini si al civililor a atins niveluri record.
Dintr-o evaluare a ministerului de Interne afgan, in 2010, 2.043 de civili au fost ucisi si 3.570 raniti. Nu exista o evaluare similara a situatiei din 2009. Statele Unite au cifre suplimentare: 2.412 civili au fost ucisi si 3.803 raniti intre lunile ianuarie si octombrie anul trecut – 20 la suta fata de 2009.
Ministrul afgan al Apararii a declarat ca 821 de soldati afgani au murit anul trecut. Nici el nu are o evaluare a anului 2009.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Zemari Bashary, a declarat ca au fost raniti 2.447 de politisti, in vreme ce 5.225 de insurgenti au fost ucisi, alti 949 fiind raniti. Nu exista un calcul echivalent pentru anul 2009.
In total, au existat 6.716 evenimente violente in 2010, de genul ambuscade, bombardamente la marginea drumurilor, atentate sinucigase si atacuri cu racheta, a adaugat Bashary.
Razboiul a cuprins toate regiunile Afganistanului
Talibanii au revent in forta, dupa ce regimul lor a fost inlaturat. Dupa 11 septembrie 2001, talibanii refuzasera sa-i predea pe membrii al Qaeda, inclusiv pe Osama bin Laden, ceea ce a justificat ofensiva coalitiei conduse de Statele Unite. In ultimii doi ani, revoltele s-au extins, depasind granitele traditionale din sud si est, atingand regiunile din nord si vest. Partea de nord a tarii a devenit noua linie a frontului de razboi.
Inainte de a fi mai bine, trebuie sa fie mai rau
Declaratiile publice ale reprezentantilor coalitiei internationale arata cifrele dramatice ale conflictelor din 2010. De pilda, generalul de brigada Josef Blotz, purtator de cuvant al ISAF (Forta Internationala de Asistenta a Securitatii), a subliniat ca numarul mare de victime in cadrul fortelor de securitate afgane „constituie un testament al sacrificiului lor, al efortului si implicarii; lupta pentru propria lor tara”. Nu a trecut cu vederea nici pierderile de civili. “Inainte de a fi mai bine, din nefericire, trebuie sa fie mai rau si acest lucru s-a vazut spre sfarsitul anului 2010”, a adaugat el.
Obama spune ca avantul talibanilor a fost, pe alocuri, anulat
Presedintele Barack Obama a lansat luna tracuta un raport care precizeaza ca fortele americane si NATO au castigat teren impotriva talibanilor si al Qaeda, dar mai exista provocari. Avantul talibanilor a fost franat in cea mai mare parte a teritoriului afgan si chiar infrant in unele zone, a adaugat el.
Liderii NATO au convenit la summit-ul de la Lisabona din noiembrie anul trecut ca trebuie sa inchida opertiunile de lupta si sa predea responsabilitatea mentinerii pacii fortelor afgane pana la sfarsitul anului 2014. Obama a promis ca va incepe retragerea trupelor americane incepand cu luna iulie 2011. In decembrie 2009, presedintele SUA, Barack Obama, califica nevoia suplimentarii trupelor drept „un interes national vital pentru Statele Unite”.