Analizele Manager.ro: Incredibilul statut al femeilor in Arabia Saudita
femeile in arabia sauditadrepturile omuluiislam
Prin lege, orice femeie saudita are un tutore barbat. La nastere, tutela este acordata tatalui ei si, dupa casatorie, sotului. Daca o femeie devine vaduva, tutela ii va reveni fiului sau, ceea inseamna ca va avea nevoie de permisiunea propriului fiu pentru majoritatea actiunilor sale, inclusiv pentru dreptul de a calatori in strainatate. Abuzul este recunoscut doar daca se manifesta fizic si, chiar si atunci, femeile se lovesc de un sistem juridic patriarhal, aflat la granita cu misoginismul.
Va ganditi probabil ca femeile care traiesc in aceste conditii tanjesc dupa libertate, independenta si drepturi civile – lucru adevarat pentru multe dintre ele, dupa cum a dovedit-o o campanie celebra, desfasurata in 2011, pentru obtinerea dreptului de a sofa. Totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple – considera activista Eman Al Nafjan, autoarea blogului SaudiWoman, citata de revista Foreign Policy.
Milioane de femei raman inca nesigure si isi explica nehotararea prin teama ca, odata libere, ar trebui sa-si asume responsabilitati pe care nu ar fi capabile sa le gestioneze. “Vad prin ce trec femeile din SUA, cum alearga prin oras cu masina cu tot felul de treburi, iar eu nu-mi doresc asa ceva”, marturiseste una dintre acestei femei. “Atata timp cat aici sofatul le este interzis femeilor, nimeni nu se va astepta de la asemenea lucruri de la mine.”
De fapt, Arabia Saudita ar putea fi chiar mai conservatoare decat cred cei din exterior. Exista femei care nu doar ca sunt fericite cu actualul status-quo, dar care isi si exprima puternic rezistenta la orice forma de schimbare – cum a fost cazul campaniei “Tutorele meu stie ce este cel mai bine pentru mine”, campanie initiata de saudite care ii solicitau regelui sa nu cedeze presiunilor activistilor locali sau organizatiilor internationale in ceea ce priveste sistemul tutelar.
Iar o alta campanie care a strans mii de semnaturi din partea femeilor a fost cea prin care se cerea extinderea si in cazul spitalelor a legilor de segregare intre sexe – aceleasi legi care au determinat o rata a somajului atat de ridicata in randul femeilor incat guvernul de la Riad a refuzat sa publice statisticile. Singurele locuri publice unde nu se aplica aceste legi sunt mall-urile si spitalele, dar, iata, exista sauditi care doresc segregarea chiar si acolo.
Nimic din toate acestea nu este o surpriza, daca luam in considerare educatia din sistemul public de invatamant. La orele de religie, elevii invata ca interpretarea saudita a Islamului este mai presus de orice concept lumesc de drepturi ale omului. Femeile, desigur, au cel mai mult de pierdut, insa aceste idei sunt atat de adanc inradacinate incat nu exista nici macar o mama saudita care sa se planga de ceea ce li se preda la scoala copiilor ei.
Femeile din tarile occidentale considera ca drepturile lor sunt implicite, dar pentru femeile saudite aceste drepturi reprezinta lucruri complet noi. O americanca, de exemplu, se poate intreaba: “Cum pot femeile din Arabia Saudita sa se impace cu necesitatea de a-si acoperi fata, toata viata, cu abaya?”, fara sa inteleaga ca si ea, la randul ei, poate fi judecata de cele pe care le judeca: “Oara cum poate sa mearga fara abaya? Nu se simte expusa, dezbracata?”
Asta nu inseamna insa ca nu exista si femei saudite infometate de independenta, cum este si Eman Al Nafjan, care au realizat ca libertatea, desi implica responsabilitati, este singura valoare care le ofera atat lor, cat si fiicelor lor, autonomia de a-si cauta fericirea. Sunt sute, daca nu chiar mii de femei saudite care lupta pentru drepturile lor, iar mediatizata campanie din 2011 pentru sofat reprezinta doar una dintre numeroasele batalii, de la lupta pentru dreptul de a-si gestiona propria afacere pana la lupta pentru dreptul de a iesi din tara fara acordul tutorelui.
Chiar si un lucru simplu precum recunoasterea femeilor avocati in sistemul juridic saudit ar putea fi un imens pas inainte, deschizator de noi perspective. Iar barbatii sauditi, bineinteles, stiu asta. Acesta este, de altfel, si motivul pentru care un asemenea lucru este atat de dificil de obtinut.