Analizele Manager.ro: Cum priveste Europa o eventuala iesire a Marii Britanii din UE
brexitiesirea marii britanii din uedavid cameronuniunea europeana
Dupa saptamani de speculatii, premierul Marii Britanii a rostit, in sfarsit, pe 23 ianuarie, discursul mult asteptat pe tema viitorului tarii in cadrul Uniunii Europene. David Cameron a promis ca va renegocia un nou acord cu UE, dupa care il va supune unui referendum inainte de sfarsitul anului 2017. Cum era de asteptat, discursul acesta s-a aflat pe prima pagina a multor ziare de pe continent, iar ipoteza unei iesiri a Marii Britanii din structura europeana a provocat reactii aflate intre indignare si - cel mai adesea - sustinere. Nu putini au fost analistii care au considerat ca premierul Cameron a ridicat intrebari legitime, care merita sa primeasca raspunsuri, atat la nivel national cat si european.
La Paris, cotidianul economic “Les Echos” considera ca discursul primului ministru britanic lanseaza niste “pariuri periculoase”. Cotidianul economic nu ezita sa-l compare pe dl Cameron cu indepartata lui predecesoare, Margaret Thatcher. „Ca si Thatcher la vremea ei, David Cameron nu e preocupat de interesul comun, anume acela de a construi o mare putere europeana, economica si politica. Viziunea lui trece printr-o Europa «a la carte», unde un stat poate fi membru fara a accepta toate constrangerile, cum ar fi apartenenta la zona euro sau la spatiul Schengen. Si totusi criza euro si problemele din Grecia au aratat ca tarile europene au nevoie de o cooperare mai stransa, in special in domeniile bugetar, fiscal si financiar, macar intre cele 17 tari ale zonei euro. Dar, evident, nu acesta este scopul lui David Cameron.”
In Germania, “Die Welt” considera ca “dl Cameron pune degetul pe ranile UE” si ca sovaielile premierului britanic sunt legitime si chiar “liberatoare”. Faptul ca el a reamintit starea deplorabila a competitivitatii europene nu este un semn de anti-europenism, cum nu este nici faptul ca a vorbit despre deficitul democratic din ce in ce mai pronuntat si despre lipsa de incredere a cetatenilor in UE si in institutiile sale. “Marea Britanie urmeaza o abordare mai degraba practica decat emotionala”, considera publicatia. “Poate ca ne-ar prinde bine tuturor sa procedam la fel.”
“Marea Britanie nu viseaza la o existenta calduta si izolata la periferia Europei”, reaminteste “Gazeta Wyborcza”, din Polonia, reluand o idee exprimata de Margaret Thatcher, in 1988. Cotidianul adauga ca David Cameron critica puternic UE, dar in acelasi timp sustine fervent ramanerea Marii Britanii in aceasta structura, prentru ca Brexit (iesirea Marii Britanii din UE) ar fi un accident grav in cariera sa politica. “Ar fi o lovitura puternica impotriva uniunii celor 27 de tari, iar zona euro ar deveni singurul centru de integrare adevarata, inconjurat de periferii din UE. Pentru noi, polonezii, este cu siguranta mult mai periculos decat pentru britanici. Zlotul polonez nu este lira sterlina, iar Polonia, cu vecinii sai nu intotdeauna cumsecade, nu se poate compara ca pozitie cu Marea Britanie. Jocul lui David Cameron ar trebuie sa ne impinga sa ne grabim cu planuri concrete pentru a intra in zona euro.”
In Stockholm, “Svenska Dagbladet” scrie ca “aderarea la UE a inceput sa semene cu o calatorie cu un tren-fantoma, care nu se opreste in nicio gara si care goneste catre o destinatie necunoscuta, ca si cum nu ar exista decat o singura cale posibila. De fapt, UE ar trebui sa se apropie mai mult de imaginea unui bufet suedez, unde oricine poate alege liber ce vrea.”
„Cameron arunca o umbra asupra UE”, e de parere “De Volkskrant”. Cotidianul din Amsterdam, orasul in care primul ministru trebuia initial sa-si tina discursul, considera totusi ca proiectul sau ar trebui sa fie luat in serios de catre UE, daca aceasta doreste sa-si asigure supravietuirea. „Cerintele dlui Cameron vor fi insa foarte greu de indeplinit fara a dauna intregii constructii europene. Daca se accepta ca un stat membru sa revina asupra unor acorduri, vor exista fara nicio indoiala si alte tari care vor cere exceptii.”
In fine, la Madrid, „El Pais” constata ca „pentru britanici, Europa aduce mai mult cu o simpla zona de comert liber”. Ziarul considera ca, pentru David Cameron, UE este doar un instrument, si nu un scop. “Fie UE devine ceea ce euroscepticii sunt dispusi sa tolereze, fie nu va fi alta optiune decat ca acestia sa plece. Obraznicia santajului este semnificativa. Visul Conservatorilor este de a avea relatii fara intermediari cu o lume globala si de a folosi UE drept un simplu spatiu de comert liber, cat mai lipsit de reguli. Aceasta este o idee care ar putea fi atractiva in principiu, doar ca ea se izbeste de o multitudine de obstacole, dintre care cel mai important este dificultatea tarilor europene, inclusiv a Marii Britanii, de a exista de sine statator intr-o lume globala. Oficialii din Washington si Beijing ii reproseaza acest lucru lui Cameron fara nicio ambiguitate: ei prefera sa interactioneze cu Londra prin intermediul unei UE solide.”
Totusi, pentrua echilibra putin lucrurile, trebuie spus ca scopul discursului din 23 ianuarie al primului-ministru britanic nu a fost pregatirea terenului pentru iesirea tarii sale din UE. Chiar daca a promis o renegociere dura a conditiilor apartenentei Marii Britanii la structura europeana, urmata de un referendum privind locul tarii in aceasta structura, in realitate Cameron sustine ramanerea in UE. Ceea ce a spus el pe 23 ianuarie nu constituie afirmarea unei pozitii nationale indraznete, ci mai degraba o manevra politica la limita, un discurs calculat pentru a mentine unitatea unui Partid Conservator din ce in ce mai fragmentat si mai eurosceptic.