Analizele Manager.ro: Consecintele nebanuite ale prabusirii unor scheme piramidale de imbogatire rapida

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizele Manager.ro: Consecintele nebanuite ale prabusirii unor scheme piramidale de imbogatire rapida Analizele Manager.ro: Consecintele nebanuite ale prabusirii unor scheme piramidale de imbogatire rapida
de Manager.ro la 01 Iul. 2011 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
schema piramidalaalbaniacaritasimbogatire rapidakosovoschema ponzi

Lacomia poate distruge, la propriu, o tara. O demonstreaza cazul Albaniei, o tara care in 1997 era cat pe ce sa inceteze sa existe din cauza razboiului civil declansat de falimentul unor firme de investitii, bazate de fapt pe scheme piramidale.

2 milioane de oameni, adica doua treimi din populatie, au pierdut atunci 1,2 miliarde $ (echivalentul a jumatate din PIB-ul tarii), iar protestele lor au aruncat tara in haos. Autoritatile au pierdut complet controlul, valuri de refugiati au invadat Europa de Vest si a fost nevoie de interventia trupelor ONU pentru a restabili ordinea. Episodul acesta este foarte important deoarece, asa cum vom vedea, el a avut si altfel de consecinte, cum ar fi bombardarea Serbiei de catre NATO in 1999 si infiintarea statului Kosovo in 2008.

Sa incepem cu inceputul. In anii ’90, schemele de inmultire rapida a banilor proliferau in fostele tari comuniste. Lipsa de cultura economica si cateva informatii false despre succesul acestor scheme in tari cu experienta democratica ii determinau pe oameni sa depuna de bunavoie bani grei in conturile unor companii asa-zis financiare, cu speranta ca vor ridica in scurt timp de cateva ori mai mult.

Contextul pentru aparitia acestor scheme piramidale era foarte favorabil. Tarile comuniste fusesera izolate, iar cunostintele cetatenilor lor despre practicile si mecanismele economiei de piata erau nule. Albania, cel putin, traversase sub Enver Hodja decenii de izolare completa (1945-1985), perioada in care orice informatie sau influenta din afara fusese eliminata. Nu e deloc surprinzator, asadar, ca oamenii habar nu aveau de scheme Ponzi (detalii aici) sau de alte escrocherii ale lumii capitaliste. (Sa nu uitam ca si la noi, in Romania, in acea perioada au functionat bine-mersi minunatii de genul Caritas, Gerald, Mondoprosper, SAFI sau FNI.)


Prima schema piramidala din Albania a aparut in 1991 (initiatorul a fugit cu cateva milioane de dolari in Elvetia), a doua in 1993, apoi numarul lor a tot crescut, astfel incat in 1996, cand s-a atins apogeul acestei nebunii, existau zeci de companii care se ocupau cu asa ceva. Cele mai importante – Sudja, VEFA, Gjallica, Kamberi, Xhafferi, Populli – erau banuite a fi implicate in contrabanda cu marfuri catre Iugoslavia, incalcandu-se astfel embargoul impus de ONU. Din aceasta contrabanda se presupune ca si venea o parte din banii platiti investitorilor.

Guvernul nu avea nicio reactie in fata acestui fenomen. Ba chiar se poate spune ca gira aceste scheme, din moment ce managerii companiilor mentionate mai sus erau vazuti adesea pe la receptii oficiale si apareau zilnic in interviuri difuzate de televiziunile controlate de stat. Culmea-culmilor, in noiembrie 1996 premierul albanez a acceptat o medalie de onoare ce i-a fost oferita cu ocazia aniversarii uneia dintre companii. Toate aceste mici detalii au facut ca populatia sa capete convingerea ca aceste scheme sunt creatia Guvernului sau a presedintelui Sali Berisha insusi.

La sfarsitul anului 1996, cand 2 milioane de albanezi erau prinsi in aceasta fantezie financiara, banii veneau intr-un asemenea ritm incat companiile nu mai stiau ce sa faca cu ei. Si au decis sa-i depoziteze in bancile de stat. O decizie care, asa cum vom vedea, a permis ulterior micsorarea dimensiunilor dezastrului.

Inceputul sfarsitului

In ianuarie 1997, Sudja si Gjallica, doua dintre cele mai importante companii implicate in schemele piramidale, au incetat platile si au intrat in faliment, fiind urmate in scurt timp de majoritatea celorlalte companii. Rezultatul? Pe 16 ianuarie s-au declansat revoltele, mai intai in sudul tarii, in Vlore, apoi in Tirana si in alte orase. Protestatarii au cerut initial rambursarea banilor, dar apoi si-au orientat nemultumirile spre Guvern si spre presedintele Berisha, fiind convinsi ca autoritatile au jucat un rol important in toata aceasta poveste.

Protestele au fost foarte violente, cu incendierea primariilor, sectiilor de politie si a altor institutii guvernamentale. Conflictele s-au intetit, incepand cu luna februarie. Ziua de 28 februarie 1997 a ramas una neagra in istoria Albaniei, ea marcand inceputul razboiului civil de 10 zile din aceasta tara. In acea zi, in timpul unei ciocniri in Vlore intre fortele de politie si manifestanti, 6 ofiteri si 3 civili au fost ucisi, iar autoritatile au pierdut complet controlul asupra sudului tarii, impanzit de bande criminale. Pe 1 martie premierul a demisionat, iar pe 2 martie presedintele Berisha a declarat starea de urgenta.

Nu intram in detaliile acestei rebeliuni care a durat mai multe luni si care nu a putut fi controlata decat dupa interventia a cca 7.000 de militari ai fortelor ONU. Subliniem insa doua aspecte:

1) un factor pozitiv a constat in faptul ca, la inceputul protestelor, guvernul a blocat cca 250 de milioane $ pe care initiatorii schemelor piramidale ii depusesera in bancile de stat si a rambursat cu ei o parte din sumele investite de protestatari. Situatia s-a mai imblanzit astfel intr-o oarecare masura.

2) lucrurile au fost agravate de faptul ca pana in 1985 fostul dictator Enver Hodja, temandu-se de o invazie din partea SUA sau a URSS, a umplut depozitele militare cu arme. In consecinta, dupa ce autoritatile au scapat situatia din mana, rebelii s-au putut inarma fara probleme. Asa se si explica bilantul tragic de 3.600 de morti si peste 5.000 de raniti.

Cum spuneam, rebeliunea a fost rezolvata pentru ca ONU a trimis trupe de interventie. Doar asa s-au putut organiza noi alegeri, sub stricta supraveghere internationala, alegeri in urma carora Partidul Democrat a fost inlocuit la putere de Partidul Socialist. Situatia a revenit apoi incet-incet la normal, iar astazi Albania e o tara destul de sigura. 

Implicatii ale rebeliunii din Albania

S-ar zice ca toata povestea aceasta este, in principiu, doar o escrocherie ca multe altele. O escrocherie care se remarca insa atat prin proportiile neobisnuite - a atras doua treimi din populatia tarii si a rulat o suma egala cu jumatate din PIB - cat si prin faptul ca protestatarii au avut acces la arme de foc. Fapt care, iata, a facut posibil ca o escrocherie financiara sa se lase cu mii de morti si raniti.

Dar mai exista si o alta consecinta: se crede ca mare parte din cele 500.000-1.000.000 de arme furate de rebeli au ajuns la albanezii din Kosovo. Altfel nu se explica de ce protestele pasnice ale kosovarilor impotriva autoritatilor sarbe s-au transformat dintr-o data in veritabile confruntari armate, purtate de Armata de Eliberare din Kosovo (KLA). De unde arme?

Aproape 2.000 de oameni au murit in aceste confruntari dintre sarbi si KLA, determinandu-l pe presedintele american Bill Clinton sa initieze in 1999 bombardamentele NATO asupra Serbiei. Apoi Kosovo a intrat sub administrare ONU, cu prezenta trupelor KFOR de mentinere a pacii, iar la 17 februarie 2008 si-a declarat independenta. Si iata cum, intr-un mod bizar, se poate spune ca aparitia acestui nou stat pe harta lumii se datoreaza unui eveniment aparent banal, petrecut cu 11 ani mai inainte: prabusirea unor scheme piramidale de imbogatire rapida.


Cititi aici povestea escrocheriei Caritas in Romania.



Ultimele NOUTATI

Val de muncitori straini pe piata muncii din Romania, in 2025! Vin cu zecile de mii sa munceasca la noi!
Companii

Val de muncitori straini pe piata muncii din Romania, in 2025! Vin cu zecile de mii sa munceasca la noi!

today06 Ian. 2025
Un mare economist face scut in jurul antreprenorilor romani: multi dintre ei sufera din cauza statului!
Economie

Un mare economist face scut in jurul antreprenorilor romani: multi dintre ei sufera din cauza statului!

today06 Ian. 2025
Romania pregateste o ecotaxa obligatorie! Vezi cum te va afecta si ce poti face
Ultimele stiri economice

Romania pregateste o ecotaxa obligatorie! Vezi cum te va afecta si ce poti face

today05 Ian. 2025
Exodul patronilor! Antreprenorii romani isi muta firmele in strainatate, speriati de taxe si impozite
Companii

Exodul patronilor! Antreprenorii romani isi muta firmele in strainatate, speriati de taxe si impozite

today05 Ian. 2025
Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024
Financiar-Bancar

Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024

today04 Ian. 2025
Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?
Ultimele stiri economice

Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?

today04 Ian. 2025
Ce nu ti se spune niciodata inainte de a te imprumuta la banci: CSALB avertizeaza!
Financiar-Bancar

Ce nu ti se spune niciodata inainte de a te imprumuta la banci: CSALB avertizeaza!

today04 Ian. 2025
Locuri de munca in strainatate: ce meserie trebuie sa stapanesti, ca sa ai sanse de angajare in Finlanda, Olanda sau Norvegia. Salarii de mii de euro in mana!
Companii

Locuri de munca in strainatate: ce meserie trebuie sa stapanesti, ca sa ai sanse de angajare in Finlanda, Olanda sau Norvegia. Salarii de mii de euro in mana!

today03 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Romania pregateste o ecotaxa obligatorie! Vezi cum te va afecta si ce poti face
Ultimele stiri economice

Romania pregateste o ecotaxa obligatorie! Vezi cum te va afecta si ce poti face

today05 Ian. 2025
Exodul patronilor! Antreprenorii romani isi muta firmele in strainatate, speriati de taxe si impozite
Companii

Exodul patronilor! Antreprenorii romani isi muta firmele in strainatate, speriati de taxe si impozite

today05 Ian. 2025
Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024
Financiar-Bancar

Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024

today04 Ian. 2025
Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?
Ultimele stiri economice

Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?

today04 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x